x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Indignare internațională, după un atac israelian asupra unei tabere din Rafah: 45 de morți

Indignare internațională, după un atac israelian asupra unei tabere din Rafah: 45 de morți

de Redacția Jurnalul    |    28 Mai 2024   •   10:45
Indignare internațională, după un atac israelian asupra unei tabere din Rafah: 45 de morți
Sursa foto: Hepta

Un atac aerian israelian a declanșat un incendiu în care au murit 45 de persoane într-o tabără de corturi din orașul Rafah din Gaza, au anunțat luni oficialii. Atacul a provocat un val de proteste din partea liderilor mondiali, care cer punererea în aplicare a deciziei CIJ, scrie Reuters.

Familiile palestiniene s-au grăbit la spitale pentru a-și pregăti morții pentru înmormântare, după atacul de duminică noaptea când au fost incendiate corturi și adăposturi metalice șubrede.

Armata israeliană, care încearcă să elimine Hamas din Gaza, a declarat că investighează rapoartele potrivit cărora un atac efectuat împotriva comandanților grupării militante islamiste din Rafah ar fi provocat incendiul.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că atacul nu a avut ca scop să provoace victime civile.

„În Rafah, am evacuat deja aproximativ 1 milion de locuitori necombatanți și, în ciuda eforturilor noastre maxime de a nu face rău necombatanților, din păcate, ceva a mers tragic de rău”, a declarat el într-un discurs în parlament, care a fost întrerupt de strigătele parlamentarilor din opoziție.

Supraviețuitorii au declarat că familiile se pregăteau să doarmă atunci când lovitura a lovit cartierul Tel Al-Sultan, unde mii de oameni se adăposteau după ce forțele israeliene au început o ofensivă terestră în estul orașului Rafah în urmă cu peste două săptămâni.

„Ne rugam... și pregăteam paturile copiilor noștri pentru a dormi. Nu a fost nimic neobișnuit, apoi am auzit un zgomot foarte puternic, iar focul a izbucnit în jurul nostru”, a declarat Umm Mohamed Al-Attar, o mamă palestiniană care poartă eșarfă roșie pe cap.

„Toți copiii au început să țipe... Sunetul a fost terifiant; am simțit că metalul era pe cale să se prăbușească peste noi, iar schijele au căzut în camere”.

Imagini video obținute de Reuters au arătat un incendiu care făcea ravagii în în întuneric și oameni care țipau de panică. Mai mult de jumătate dintre morți erau femei, copii și persoane în vârstă, au declarat oficialii din domeniul sănătății din Gaza, administrată de Hamas, adăugând că este posibil ca numărul morților să crească din cauza persoanelor cu arsuri grave.

Medicii au declarat ulterior că un atac aerian israelian, luni, asupra unei case din Rafah a ucis șapte palestinieni, iar alți câțiva au fost răniți.

Armata israeliană a declarat că atacul de duminică, bazat pe „informații precise”, l-a eliminat pe șeful de stat major al Hamas pentru cel de-al doilea și mai mare teritoriu palestinian, Cisiordania, plus un alt oficial aflat în spatele atacurilor mortale asupra israelienilor.

Aceasta a urmat interceptării a opt rachete trase spre Israel din zona Rafah, în extremitatea sudică a Fâșiei Gaza.

Israelul și-a continuat ofensiva în pofida unei hotărâri a instanței supreme a ONU care a ordonat vineri să înceteze atacurile, afirmând că decizia instanței îi acordă o anumită marjă de manevră pentru acțiuni militare în această zonă. De asemenea, instanța a reiterat apelurile pentru eliberarea imediată și necondiționată a ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza.

Statele Unite au îndemnat Israelul să aibă mai multă grijă pentru a proteja civilii, dar nu au cerut oprirea incursiunii de la Rafah.

„Israelul are dreptul de a se îndrepta împotriva Hamas și înțelegem că acest atac a ucis doi teroriști Hamas de rang înalt care sunt responsabili de atacuri împotriva civililor israelieni”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate. „Dar, așa cum am fost clari, Israelul trebuie să ia toate măsurile de precauție posibile pentru a proteja civilii”.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că este „indignat” de ultimele atacuri ale Israelului. „Aceste operațiuni trebuie să înceteze. Nu există zone sigure în Rafah pentru civilii palestinieni", a declarat el pe X. Câteva mii de manifestanți s-au adunat ulterior la Paris pentru a protesta împotriva ofensivei din Gaza.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, și șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, au declarat că hotărârea Curții Internaționale de Justiție trebuie respectată.

„Dreptul umanitar internațional se aplică pentru toți, de asemenea și în cazul conducerii războiului de către Israel”, a declarat Baerbock.

Guvernul Canadei s-a declarat „îngrozit” de atacul aerian mortal de la Rafah și a cerut o încetare imediată a focului.

„Canada nu susține o operațiune militară israeliană în Rafah”, a declarat ministrul de externe Melanie Joly într-o postare pe X. „Acest nivel de suferință umană trebuie să ia sfârșit”.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au condamnat, de asemenea, atacul israelian, iar Qatar a declarat că lovitura de la Rafah ar putea împiedica eforturile de mediere a unei încetări a focului și a unui schimb de ostatici.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Israel Rafah