x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Poliția de Frontieră își schimbă uniformele de serviciu, după ce, anul trecut, a cumpărat uniforme din actualul model de peste 4 milioane de euro

Poliția de Frontieră își schimbă uniformele de serviciu, după ce, anul trecut, a cumpărat uniforme din actualul model de peste 4 milioane de euro

de Ion Alexandru    |    28 Mai 2024   •   08:20
Poliția de Frontieră își schimbă uniformele de serviciu, după ce, anul trecut, a cumpărat uniforme din actualul model de peste 4 milioane de euro

La finalul lunii aprilie, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a contractat achiziția de mănuși, în valoare de 3.451.000 de lei. Iar pe 14 mai 2-24, a mai încheiat un contract în valoare de 6.640.200 de lei, pentru achiziția de bluzoane. Cumpărăturile fac parte dintr-un proiect care vizează schimbarea modelului uniformei de serviciu pentru polițiștii de frontieră, pentru care s-a alocat un buget estimat la nu mai puțin de 53.609.500 de lei și care mai constă în livrarea de uniforme complete de serviciu și în costume termice. Afacerea are loc în contextul în care, cu exact un an în urmă, IGPF încheia cu două firme un contract de 26,6 milioane de lei pentru echipamente din compunerea uniformelor de serviciu actuale ale Poliției de Frontieră. 

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a făcut cunoscut, încă din data de 28 august 2023, prin intermediul unui anunț de participare publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), faptul că dorește să-și înlocuiască uniformele de serviciu. Este vorba despre achiziția de pulovere, bluzoane, costume termice și mănuși noi.

Afacerea a fost împărțită în patru loturi distincte, Poliția de Frontieră punând la bătaie un buget total estimat inițial la 53.609.500 de lei cu tot cu TVA, adică de 10.940.714,3 euro. Astfel, primul lot, care se referă la o cantitate cuprinsă între 500 și 20.000 de pulovere, a fost bugetat cu 8.400.000 de lei fără TVA, adică 9.996.000 de lei cu TVA inclusă. Al doilea lot, care vizează achiziția unei cantități cuprinse între 500 și 20.000 de bluzoane, avea alocat un buget estimat la 11.400.000 de lei fără TVA, respectiv la 13.566.000 de lei cu TVA inclusă.

Lotul 3 vizează contractarea unei cantități cuprinse între 500 și 45.000 de costume termice, cu un buget alocat inițial de 20.250.000 de lei fără TVA, respectiv de 24.097.500 de lei cu TVA inclusă, iar al patrulea și ultimul lot al acestui contract-cadru se referă la contractarea unei cantități cuprinse între 500 și 20.000 de perechi de mănuși, cu un buget inițial alocat estimat la 5.000.000 de lei fără TVA, respectiv la 5.850.000 de lei cu TVA inclusă.

În aprilie și mai 2023, au mai fost cumpărate haine de peste 5 milioane de euro

Conform caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, prin cumpărarea articolelor din compunerea uniformei „se urmărește înlocuirea actualei uniforme cu un nou model, utilizarea unor materiale de cea mai înaltă calitate, în corelare cu misiunile pe care le desfășoară și, totodată, asigurarea unei uniforme complete pentru toți polițiștii de frontieră”.

Această justificare este cu atât mai interesantă cu cât, nu mai devreme de anul trecut, Poliția de Frontieră a mai cumpărat uniforme de serviciu. Este vorba despre o achiziție parafată prin trei contracte, atribuite în datele de 28 aprilie ți 22 mai 2023, către companiile SC S&G Comercial SRL și Invictus Force & Safe RL, contracte care s-au ridicat, atunci, la 22.345.500 de lei fără TVA, respectiv la 26.591.145 de lei cu TVA inclusă, și care a avut ca obiect livrarea de echipamente din componența uniformei de serviciu a Poliției de Frontieră.

Acum, noile echipamente au specificații tehnice clare, menționate în caietul de sarcini. Astfel, în ceea ce privește puloverul, acesta trebuie să fie fabricat din țesătură fleece de culoare bleumarin și din țesătură risop de culoare bleumarin. Bluzonul trebuie confecționat din țesătură impermeabilă și imperrespirabilă, cu trei straturi, de culoare bleumarin. Costumul termic trebuie să fie făcut din tricot de culoare bleumarin, iar, în ceea ce privește mănușile, acestea trebuie să facă parte din uniforma de serviciu, nefiind specificate cerințe cu privire la materia primă din care sunt confecționate, dar se precizează că trebuie să fie prezentat, obligatoriu, un certificat EN 388, din care să rezulte cerințele solicitate în specificația tehnică.

Au fost atribuite doar două din cele patru loturi

Pe noile uniforme se vor monta ecusoanele specifice și tresele aferente gradului, iar produsele trebuie să fie acoperite de garanția pentru o perioadă de 12 luni de la livrare, pentru purtare fără defecte. Produsele se vor livra la sediul central al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din București, la sediile inspectoratelor teritoriale al Poliției de Frontieră Iași, Giurgiu, Timișoara, Oradea și Sighetu Marmației, precum și la sediul Gărzii de Coastă, din Constanța.

O cerință specifică prevăzută în caietul de sarcini se referă la fapul că pe pieptul drept și pe spatele uniformelor se inscripționează termic, cu litere majuscule de culoare galben, metalizat, reflectorizant, cu diacritice, sintagma „POLIȚIA DE FRONTIERĂ”.

Pentru atribuirea acestui contract, IGPF a organizat o licitație deschisă, reușindu-se atribuirea doar a două dintre cele patru loturi. În acest sens, pentru atribuirea Lotului 4, vizând mănușile, s-au înscris doi ofertanți, contractul fiind încheiat la data de 23 aprilie 2024 cu SC Rotman Industries SRL, pentru un preț de 2.900.000 de lei fără TVA, respectiv de 3.451.000 de lei cu TVA inclusă. Lotul 2, vizând bluzoanele, a suscitat interesul a patru ofertanți, din care doi au fost descalificați. Iar, la data de 14 ai 2024 IGPF a încheiat cu SC Mentor SRL un contract în valoare de 5.580.0000 de lei fără TVA, respectiv de 6.640.200 de lei cu TVA inclusă. 

Produsele sunt livrate de două companii abonate la contracte cu instituțiile de forță ale statului

Rotman Industries SRL, compania care și-a adjudecat unul dintre cele două loturi scoase la licitație de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, este deținută, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), de omul de afaceri Vlad Constantin Istrate. Societatea respectivă a derulat, în ultimii ani, contracte similare cu Jandarmeria Română, cu Ministerul Apărării Naționale, cu Școala de Agenți de Poliție „Vasile LAscăr”, cu Primăria Sectorului 4 (pentru Poliția Locală), cu Inspectoratul General al Poliției Române (către care a livrat bastoane telescopice și echipamente tehnologice pentru probe genetice judiciare), cu Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, cu Serviciul de Protecție și Pază (către care a livrat echipamente de investigații și analize de risc), cu Inspectoratul General pentru Imigrări și cu Compania Națională Poșta Română.

Cea de-a doua firmă contractată de Poliția de Frontieră, SC Mentor SRl, este deținută de Leonardo Geo Mănescu, Petre Ghimpău și Mihaela Mănescu, iar, în ultimii ani, societatea a derulat contracte similare cu MApN, cu Jandarmeria Română, cu Inspectoratul general pentru Situații de Urgență, cu Inspectoratul General al Poliției Române, cu Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr”, cu Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca, cu Autoritatea Vamală Română, cu Transgaz, cu Romgaz, cu UM 0854 Fălticeni și cu SRI, prin UM 0461 București.

×