x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Special Proteste oficiale adresate Guvernului RP Ungare

Proteste oficiale adresate Guvernului RP Ungare

18 Iun 2009   •   00:00

La 16 iunie, la Budapesta, în cadrul unei ceremonii care a adunat sute de mii de oameni, au fost onoraţi martirii mişcării din 1956. Cu acest prilej, un mare grup de parti­cipanţi a demonstrat în faţa Ambasadei RSR la Budapesta. Reacţiile oficiale româ­neşti au fost făcute publice la 18 iunie, prin două comunicate, redate mai jos din ziarul Scînteia.



În legătură cu gravele manifestări antisocialiste, revizioniste şi antiromâneşti de la Budapesta
Ziarele şi posturile de radio şi televiziune ale ţării noastre au primit multe scrisori şi telefoane de la diferiţi cetăţeni români, inclusiv de la cetăţeni români de origine maghiară, care îşi exprimă profunda lor indignare faţă de manifestările cu caracter revizionist, iredentist şi anticomunist care au avut loc la Budapesta cu prilejul reînhumării, la 16 iunie, a unor cetăţeni unguri şi care s-au transformat într-o manifestare cu caracter net fascist, antisocialist, împotriva Partidului Muncitoresc Socialist Ungar, împotriva socialismului şi comunismului, a Trata­tului de la Varşovia.

Aceasta reprezintă o manifestare foarte periculoasă, contrară spiritului Actului final de la Helsinki, contrară intereselor păcii şi securităţii în Europa, înseşi intereselor păcii şi liniştii poporului ungar, care de­pă­şeşte, prin gravitatea sa, manifestările din timpul regimului horthyst.

Este deosebit de grav că cercurile reacţionare maghiare au folosit acest prilej pentru a organiza manifestări deschise cu caracter antiromânesc, cu participarea unor elemente declasate, legionare, fasciste, care şi-au găsit adăpost şi azil în Ungaria sau venite din alte ţări.

În scrisorile lor, cetăţenii cer cu îndreptăţire Guvernului român să ia atitudine hotărâtă, să protesteze şi să res­pingă cu cea mai mare indignare toate aceste manifestări, ce contravin în mod flagrant Tratatului de prietenie şi colaborare româno-ungar şi normelor de relaţii dintre Republica Socialistă România şi Republica Populară Ungară, dintre popoarele român şi ungar.

De la Ministerul Afacerilor Externe
Sâmbătă, 17 iunie, la conducerea Ministerului Afacerilor Externe a fost convocat ambasadorul RP Ungare, Pál Szüts, căruia i s-a transmis protestul oficial al Guvernului român adresat Guvernului Republicii Populare Ungare, în legătură cu manifestările antisocialiste, antiromâneşti, naţio­nal-şovine şi revizioniste care au avut loc la 16 iunie la Budapesta. De asemenea, la Ministerul Afacerilor Externe au fost primiţi şefii misiunilor diplomatice ai unor ţări, care au fost informaţi în legătură cu poziţia României şi protestul oficial adresat de Guvernul român Guvernului RP Ungare privind manifestările ostile de la Budapesta.

×
Subiecte în articol: special