x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Adolescente second-hand

Adolescente second-hand

de Paula Anastasia Tudor    |    15 Mar 2006   •   00:00
Adolescente second-hand

Sunt cumparate din Romania si re-vandute, din mana in mana, trafi-cantilor de carne vie. Cele mai mul-te dintre ele ajung in Spania sau in Anglia, unde sunt sechestrate si obligate sa se prostitueze. Minore romance, deveni-te sclave sexuale pentru amatorii de carne frageda. Sunday Telegraph a povestit pe larg drama acestor a-dolescente,iar Tony Blair, informat de existenta aces-tor retele de trafic, a exclamat: "E socant. Unele din aceste bande est-europene isi ascund atacurile foarte bine, iar puterea lor de intimidare e colosala".

Pe o strada dosnica din centrul Bucurestiului, la trei dimineata, un roman morocanos ii ordona unei tinere femei sa-si descheie haina si sa faca o pirueta. "Vedeti, e frumoasa", spune el pe un ton rece, monoton. "Sanatoasa, piele buna fara semne. Avem si fisa medicala. Vreti sa-i vedeti corpul?". "Nu, multumesc!", ii raspund. "Vad ca e in buna conditie".

Asa isi incepe articolul aparut in Sunday Telegraph la 6 noiembrie anul trecut, David Harrison - un jurnalist de investigatii care a ajuns "undercover" - peste - pe strazile Bucurestiului. A negociat pentru trei fete. Insa doar una - Ileana - a fost mai "norocoasa" si a ajuns pe mana unui om care nu era ceea ce parea...

PRETUL. A cumparat-o cu 2.000 de euro. Drama ei a inceput cand avea numai 16 ani. Ileana face parte dintr-o familie saraca de la periferia Bucurestiului. Intr-o seara, la discoteca, a fost violata de mai multi indivizi, isi continua povestea David Harrison. "Aceasta nu a fost o iesire spontana a unei bande de delicventi, ci o tactica premeditata si bine pusa la punct - era primul pas in definirea ei ca prostituata". Dupa viol, un ins "binevoitor" a ajutat-o sa treaca peste acesta urata poveste. Facea insa parte tot din plan. Dupa sase saptamani au plecat impreuna intr-un week-end de basm la mare. Acolo, "prietenul" a vandut-o unui proxenet pentru 200 de euro. Inchisa intr-o incapere intunecoasa, a fost fortata sa "presteze" servicii sexuale, zi si noapte. A fost vanduta de mai multe ori.

MARFA VIE. Intr-un alt articol din aceeasi serie aparuta in Sunday Telegraph, David Harrison povesteste despre o razie a politiei din Skopje - Macedonia, unde politistii au gasit o inchisoare lugubra - un beci mizer in care erau inchise opt femei printre care si doua romance. "In spatele unui raft din coridorul unui motel decazut, politistul a identificat o usa mascata. Cand el si colegul sau au coborat pe scari, cu lanternele luminand in intunecoasa si igrasioasa inchisoare, nu le-a venit sa-si creada ochilor. Chircite langa perete stau opt tinere femei inspaimantate. Cateva saltele imbacsite intinse pe pamant, o gramada de haine aruncate si cateva cutii goale. Nu exista caldura sau lumina. Fetele sunt din Europa de Est, momite de prin Romania, Moldova, Ucraina si Bulgaria cu promisiuni de slujbe bune - de chelnerite sau de dansatoare. Au fost insa sclave in Macedonia de Vest, inchise in pivnite insalubre si chemate sus de catre stapanii lor doar pentru a oferi servicii sexuale clintilor, de obicei beti si deseori violenti (...) O fata din Romania, careia ii vom proteja identitatea, a spus: "situatia mea de-acasa era foarte grea. Nu se gaseste nimic de lucru in zona. Un barbat pe care-l cunosc de mult timp mi-a facut oferta sa muncesc «afara».

L-am crezut. Dar a fost doar o minciuna, m-a dus in Serbia, m-a vandut si am ajuns in Macedonia". O alta victima romanca - vanduta de o femeie care i-a promis de lucru in Italia - a spus: "am auzit povesti despre femei cumparate si vandute precum marfurile dar nu le-am crezut niciodata - nici nu am visat ca mi se poate intampla si mie".

Reactia autoritatilor Marii Britanii in privinta fetelor traficate, originare (si) din Romania, care ajung in Marea Britanie, este dura: "Ingrijorarea asupra fenomenului femeilor est-europene care sunt aduse in Marea Britanie si exploatate sexual l-a fortat pe Tony Blair sa declare razboi impotriva traficantilor de carne vie. Tony Blair a atras atentia ca puterile politiei si ale serviciilor de securitate nu sunt suficiente si ca vor fi luate noi masuri in scurt timp. Una dintre acestea ar putea fi ca suspectii sa fie tinuti in arest pentru mai mult de 48 de ore", precizeaza Sunday Telegraph.

MADE IN ROMANIA. Cele mai multe din fetele "tinta" sunt adolescente vulnerabile de 15-19 ani, sustine ziaristul britanic. Provin, invariabil, din familii sarace din orasele si satele din sudul Romaniei: Calarasi, Slobozia si Constanta. Cele care le recruteaza initial sunt de obicei femei, cateodata chiar propriile mame. Unele sunt duse sa munceasca in Bucuresti sau in alte orase, inainte sa fie mutate, in general, in tarile Europei de Vest via "piata de fete" din Albania si Macedonia. Le sunt promise slujbe bune, dar cand ajung pasapoartele le sunt confiscate si multe sunt inchise in camere murdare si sunt fortate sa-si vanda trupurile. Tot castigul lor este luat de proxeneti. Opunerea rezistentei este pedepsita cu violuri de grup si batai" relateaza in continuare Sunday Telegraph.

David Harrison a fost curios sa afle si reactia autoritatilor romane... "La comandamentul din Bucuresti al Centrului National pentru Prevenirea traficului de fiinte umane, Silviu Erusenco, comisar de politie, e necrutator in privinta traficantilor. «Asta este exploatare. Noi am avut fete care ne-au spus ca traficantii au ucis o alta fata in fata lor, pentru a le ingrozi si a le infrange pornirile de a se opune acestui tratament». Autoritatile romane fac ce pot, dar depind de fondurile de caritate pentru a finanta adaposturile pentru victime si campaniile de prevenire. Criticii spun ca politistii, nu fac indeajuns pentru a prinde traficantii si-i acuza ca iau spagi de la pesti", scrie jurnalistul britanic.

HARTA TRAFICULUI DE MINORI IN EUROPA SI ISRAEL
Click pt a mari imaginea
Principalele destinatii ale victimelor traficului din Romania sunt Belgia (fete si baieti traficati in scopul exploatarii sexuale de catre grupuri organizate din Albania), Italia (dupa Albania, Romania este a doua tara de origine a copiilor traficati in Italia), Norvegia, Olanda (in special baieti)

TINTE VULNERABILE
Un studiu realizat de Biroul din Bucuresti al Organizatiei Internationale pentru Migratie in 2001 descrie "portretul-robot" al minorelor care devin victimele traficantilor de carne vie. Fetele din Moldova si Muntenia, unde nivelul de saracie este ridicat, prezinta un risc ridicat; fetele institutionalizate in Bucuresti sunt de asemenea foarte vulnerabile; in marile aglomerari urbane, vulnerabilitatea este mai ridicata decat in comunitatile restranse; cu cat o fata se indeparteaza mai mult de anturajul in care a crescut cu atat e mai expusa la trafic; credinta ca se poate realiza mai bine intr-o tara straina creste vulnerabilitatea; riscul la trafic este mai mare in zona fetelor care prefera ocupatii de genul: artist, fotomodel, dansatoare, manechin, ocupatii care sunt percepute ca bine platite si pentru care iti trebuie si o anumita infatisare; relatia cu preotul (cu biserica) diminueaza riscul de a fi traficata, atat timp cat este datorata unei constiinte religioase; sunt vulnerabile si fetele cu o predispozitie spre aventura, spre asumarea oricarui tip de riscuri; in unele cazuri nu lipsa banilor este o cauza a riscului expunerii la trafic, ci nevoia de independenta.

PEDEPSE
Legea 678/2001 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane defineste traficul de persoane, la articolul 12, ca fiind "recrutarea... cazarea unei persoane, prin... oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase... in scopul exploatarii acestei persoane" si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani. Iar daca fapta este comisa asupra unor persoane cu varsta cuprinsa intre 15 si 18 ani, in scopul exploatarii acestora, constituie infractiunea de trafic cu minori si este prevazuta cu aceeasi pedeapsa. In cazul minorilor sub 15 ani, pedeapsa este mai mare: de la 5 la 15 ani. Pornografia infantila este definita in acelasi text de lege si este pedepsita cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

TRAFIC INTERN SI TRANSFRONTALIER
Conform "The Commercial Sexual Exploatation of Children in the U.S., Canada and Mexico, University of Pennsylvania, 2001,", traficul copilului in scopuri sexuale reprezinta "transportul, adapostirea si vinderea de persoane in interiorul unei tari sau in exteriorul ei, uzand de forta, coercitie, rapire, inselaciune sau frauda". Traficul cu copii reprezinta o adevarata afacere transnationala aducatoare de fonduri uriase, tinand cont de faptul ca exista practica vanzarilor repetate.
Nu intotdeauna este folosita violenta, traficantii profitand de inocenta si vulnerabilitatea copiilor si de faptul ca, aflandu-se intr-o tara straina, ei sunt dezavantajati, si de necunoasterea culturii si limbii, a legislatiei si institutiilor acelei tari, care ii pot proteja. "Se poate vorbi de trafic atat cand respectivul copil este luat cu forta, cat si cand aceasta se intampla in mod voluntar, fie ca se realizeaza la nivel intern sau la nivel international", se precizeaza in Raportul UNICEF 2001 - "Abuzul si exploatarea sexuala a copiilor".
Politistii care se ocupa de cazurile minorelor rapite, sechestrate si obligate sa se prostitueze in bordelurile (ilegale) din Romania recunosc cumva, ineficienta muncii lor. "Noi le adunam, ele se intorc pe strada. In declaratii spun ca nu au proxeneti.
Au fost insa si cazuri unde in prima declaratie s-a povestit tot cu lux de amanunte - de la cum a fost racolata pana la conditiile in care traieste. Dar pestele a aflat, iar fata s-a "sucit" si nu a mai spus nimic. Sunt prea multe declaratii care trebuie date pe tot parcursul anchetei, ar trebui ca doar prima sa fie inregistrata si sa ramana intangibila.
Fetele se "sucesc" de frica, pentru ca ele nu beneficiaza de programul de "protectie a martorilor", neintrunind toate cerintele legii 682. Iar in anchetele judiciare de proxenetism si trafic de persoane, totul se bazeaza pe declaratia victimei. Daca ea se schimba, cade tot esafodajul. Iar proxenetii/traficantii au parghiile necesare pentru a face o fata sa-si schimbe declaratia atat timp cat ei - fetei - nu i se acorda nici un fel de protectie."

CONSUMATORII SERVICIILOR SEXUALE
IEFTIN. Tinerele din Romania sunt vandute in Belgia si Italia pentru cateva sute de euro
Conform Raportului din 2004 privind traficul de copii din Romania, intocmit de "Salvati Copiii", numarul persoanelor cu care fetele sunt obligate sa intretina relatii sexuale variaza in functie de ceea ce solicita acestia. Unele fete sustin ca au intretinut relatii sexuale cu pana la 10 barbati intr-o noapte, iar dimineata au fost obligate sa faca curatenie in barul sau hotelul unde erau tinute. Uneori fetele preferau ca barbatii sa fie aceiasi, pentru ca stiau ceea ce vor si ce tip de sanctiune vor primi daca ar refuza sa intretina raporturi sexuale. Unele fete au reusit sa aiba o buna relatie cu unii dintre acesti barbati care plateau fara sa ceara un raport sexual in schimbul banilor, tocmai pentru ca stiau povestea fetelor. Alte informatii rezultate in urma interviurilor evidentiaza faptul ca exista retele de pedofili care comunica prin intermediul internetului. Acestia au o stransa legatura cu pornografia infantila pe internet, administrand website-uri de unde se pot "comanda" copiii cu care doresc sa intretina relatii sexuale.

Duse cu japca in Spania


METODE. Traficantii violeaza fetele pentru "a le face ascultatoare"
La 23 februarie 2006 politistii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate a identificat si destructurat o retea de traficanti de persoane, care actiona pe relatia Bistrita - Spania. Reteua era formata din opt tineri cu varste cuprinse intre 25 si 30 de ani din orasul Beclean. In perioada 2002-2006, acestia au racolat, transportat si exploatat sexual, in folos personal, 19 tinere (din care 4 minore) din Bistrita Nasaud. In luna februarie a acestui an, politia spaniola a arestat alti 36 de proxeneti romani. Ei racolau fete din Romania, in special tinere orfane, pe care le aduceau ilegal in Spania. Foloseau mijloace de o violenta extrema asupra prostituatelor, pe care le obligau sa se dezbrace in frig, sa intretina raporturi sexuale fara nici un mijloc de protectie si sa munceasca peste 12 ore, pana obtineau suficiente profituri. Proxenetii romani, care sunt din Alexandria, au fost arestati sub acuzatiile de sechestrare, extorcare, falsificare de documente, bani, carti de credit si achizitionare de obiecte furate. In urma acestei operatiuni au fost eliberate 25 de tinere care erau exploatate. In iunie anul trecut, politia spaniola anihila o retea similara: 22 de traficanti au fost arestati, majoritatea romani. Grupul era specializat in ducerea ilegala de femei in Spania, in general minore intre 15 si 17 ani. Dupa ce primeau acte false, fetele erau obligau sa se prostitueze in diferite cluburi din Spania. Traficantii se ocupau si de falsificarea de documente si de carti de credit. Denuntul ce a permis destramarea bandei a fost facut de o minora de nationalitate romana.

Vanduta de propria mama


Ziaristul britanic a vizitat si refugiu pentru femei care au scapat de prostitutia fortata din Pitesti. "Iana Matei (n.r. - directoarea centrului) mi-a prezentat-o pe Alina care a scapat de detinatorii ei anul trecut. Alina, care a parasit scoala la 14 ani, mi-a povestit cum a fost impinsa spre prostitutie chiar de mama ei, o femeie alcoolica din Slobozia. "A planificat asta cu un vecin care era traficant, un om pe care-l cunosc dintotdeauna si in care credeam ca pot avea incredere". Ei i-au spus ca este o slujba de menajera in Roma si mama ei a fortat-o sa se duca sa faca bani pentru fiul ei. Alina si alte doua fete au fost duse cu microbuzul intr-o excursie de 2 zile prin Ungaria si Austria si au ajuns intr-o coliba de la periferia Romei. A fost batuta si violata de catre vecinul ei si de alti doi barbati. I s-a dat un "loc" intr-o statie de autobuz si i s-a ordonat sa ceara 50 de euro pentru 5 minute de sex intr-o masina parcata pazita de pesti. Alina s-a opus si a fost pocnita in fata. Cateva saptamani mai tarziu a fost vanduta unor romani care au batut-o si au violat-o. Au tinut-o, pe ea si inca 5 fete, intr-un vagon abandonat, in care se afla doar o patura pe care sa doarma. A fost fortata sa faca mai multe sedinte de sex pe noapte. Alina a scapat intr-o noapte cand pestii erau beti si au uitat usa vagonului deschisa. S-a dus la politie si a depus marturie in tribunal pentru a ajuta la prinderea si condamnarea traficantilor. A fost adusa inapoi in Romania in august si acum locuieste in adapost, incercand sa-si recladeasca viata impreuna cu fiul ei de 5 ani, Robert. "Nu voi uita niciodata prin ce-am trecut. Dar sunt norocoasa ca sunt in viata si trebuie sa merg inainte, de dragul fiului meu".

VA URMA
In ziarul de maine veti putea citi despre atacul pedofililor straini pe internet. Despre ce-si povestesc unii altora, despre asociatiile lor, care militeaza pentru "dreptul lor, de a iubi copii".
×