x close

Achiziție “strategică” la Banca Națională. Aparatura de bar și de restaurant din vilele de protocol ale BNR, controlate la sânge

0
Autor: Ion Alexandru 16 Mai 2018 - 08:03
Achiziție “strategică” la Banca Națională. Aparatura de bar și de restaurant din vilele de protocol ale BNR, controlate la sânge
Vezi galeria foto


Problemele legate de evoluția indicelui ROBOR, a creșterii inflației, a majorării ratei de schimb leu-euro și alte asemenea amănunte par a fi, zilele acestea, la fel de importante, pentru reprezentanți Băncii Centrale, cum sunt ustensilele electrice și electronice cu care sunt dotate centrele de relaxare, barurile și restaurantele pe care Banca Națională a României le are în posesie în mai multe locații strategice. La începutul acestei săptămâni, BNR a anunțat că a contractat o firmă de specialitate pentru a presta servicii de întreținere pentru echipamentele din dotarea restaurantelor și a spălătorilor amplasate în incinta unor locații denumite “centre de perfecționare profesională și activități sociale”, sau ale unor au unități cu aceeași denumire, fiind dispusă să cheltuiască pentru această operațiune aproape 100.000 de euro. Astfel, firma selectată va verifica aparatura frigorifică, mașinile de gătit sau de făcut gheață, instalațiile de refrigerare și vitrinele frigorifice pentru vinuri existente în aceste stabilimente, efectuând un control la sânge al funcționalității acestor echipamente.

Inedita informație apare într-un anunț de atribuire postat, în data de 14 mai, chiar de către Direcția de Achiziții din Banca Națională a României, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice). În acest sens, BNR arată că a reușit să încheie un contract având ca obiect prestarea de servicii de întreținere pentru echipamentele aflate în dotarea restaurantelor și a spălătoriilor existente în imobilele Centrului de Perfecționare Profesională și Activități Sociale București, a Unităților de Perfecționare Profesională și Activități Sociale Snagov, Cumpătu, Păltiniș, în Vila din Poiana Stânii și din Centrala Băncii Naționale a României.

Afacerea a fost inițiată încă din data de 14 noiembrie, anul trecut, când BNR a făcut public cunoscută intenția de a achiziționa aceste servicii, alocând, pentru aceste operațiuni, din bugetul instituției, suma de 369.000 de lei fără TVA, respectiv 439.110 lei cu TVA inclusă (97.580 de euro).

De la momentul publicării anunțului de participare, până la atribuirea contractului, au trecut aproape șase luni, timp în care, la procedura de selecție de ofertă simplificată organizată de BNR, s-a prezentat un singur ofertant interesat să presteze astfel de servicii pentru instituția condusă de Mugur Isărescu, Este vorba de o companie, cu sediul în București, denumită SC Life Air SRL.

Oferta acestei companii a fost deschisă în data de 10 mai 2018, fiind declarată imediat câștigătoare. întrucât prețul cerut pentru acest contract s-a dovedit a fi unul mai mult decât îmbietor. 71.281 de lei cu tot cu TVA (aproape 16.000 de euro). Așa cum se va vedea, în continuare, serviciile aferente acestui contract sunt destul de istovitoare.

Ce sarcini are firma prestatoare

Din caietul de sarcini care a stat la baza achiziției de servicii pentru restaurantele și spălătoriile pe care le deține Banca Națională a României, rezultă că activitatea pe care SC Life Air SRL o are de prestat este una laborioasă. Spre exemplu, un accent deosebit este pus pe service-ul aferent echipamentelor frigorifice, unde se va verifica presiunea agentului frigorific din instalații, se va verifica și curăța ceasul programator, se vor măsura domeniile de lucru la sondele termostatice. Aceeași operațiune mai vizează verificarea și curățarea ventilatoarelor de răcire și a condensatorilor de răcire, verificarea și curățarea conexiunilor electrice din reglete, verificarea componentelor de automatizare, precum și verificarea și reglarea presostatelor de înaltă și joasă tensiune.

O altă operațiune este reprezentată de asigurarea service-ului pentru echipamentele de preparare electrică a hranei, respectiv a mixerelor, a storcătoarelor, a feliatoarelor electrice, a mașinilor de curățat cartofii și a roboților de bucătărie. Activitatea constă în verificarea cablurilor de alimentare și a conexiunilor electrice, verificarea și măsurarea rezistențelor de încălzire, verificarea comutatoarelor, termostatelor de temperatură și a siguranțelor de alimentare, verificarea plăcilor electrce de comandă și control, ori verificarea periodică și reglarea periodică a întinderii curelelor la mașinile de curățat cartofi, verificarea specifică a malaxoarelor de cocă și gresarea părților mecanice în mișcare, verificarea și strângerea conexiunilor electrice și a componentelor electronice, verificarea specifică a cuptoarelor de coacere și de dospire, verificarea rezistențelor electrice și a componentelor electronice (cum sunt plăcile electronice, contactorii și conexiunile din reglete), precum și verificarea și refacerea legăturilor electrice la priza de împământare.

Vesela și paharele, foarte importante

Credeați că asta este tot? Ei, bine, nu! O altă categorie de activități, aferente caietului de sarcini, o reprezintă asigurarea service-ului pentru mașinile de spălat veselă și pahare. Și aici, compania selectată se va ocupa de verificarea funcționări rezistențelor de încălzire, a funcționării presostatelor și a releelor de cuplare și va verifica funcționalitatea pompelor de apă de recirculare și de clătire.

De asemenea, se mai are în vedere verificarea termostatelor de temperatură și siguranță, verificarea conexiunilor electrice din reglete, verificarea strângerii furtunelor de circulație a apei, verificarea, gresarea și reglarea jocurilor componentelor mecanice, verificarea și curățarea filtrelor de grăsime, ori de câte ori este nevoie, verificarea și curățarea periodcă a duzelor brațelor de spălare, verificarea și refacerea legătrilor electrice la priza de împmântare.

Iar lucrurile nu se opresc aici, pentru că o altă categorie de activități ce trebuie prestate sunt cele aferente service-ului echipamentelor de bar. Adică verificarea și curățarea capetelor de erogare la expresoarele de cafea, verificarea și strângerea îmbinărilor între conducte, verificarea pompelor de presiune, verificarea circuitelor frigorifice la pierderi de Freon sau scurgeri de ulei, la care se adaugă operații de curățare periodică de calcar și decontaminarea periodică a dedurizatoarelor, ori de câte ori sistemele de siguranță ale echipamentelor o cer.

BNR mai deține în proprietate și echipamente de autoservire, care, de asemenea, vor beneficia de service. Mai exact, se va efectua o verificare generală a instalației de preparare a hranei și a liniei de autoservire, vor fi verificate dulapurile frigorifice, camerele frigorifice, aparatele de răcire și de congelare, precum și presiunea agentului frigorific din aceste instalații.

Firma selectată, înființată în 2013, cu un singur acționar

În legătură cu societatea care a fost selectată de către Banca Națională a României să efectueze operațiunile descrise mai sus, am aflat, din datele furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), că aceasta a luat ființă, la sfârșitul anului 2013, sub denumirea de SC GTO Retail SA. Inițial, societatea se ocupa cu activități de comerț cu amănuntul în magazine specializate, cu predilecție a produselor alimentare, a băuturilor și a preparatelor din tutun. Asociatul unic și administratorul societăii este bucureșteanul Tudor Alexandru Grasu.

În vara anului trecut, asociatul unic a decis să modifice atât denumirea firmei, cât și obiectul de activitate. Astfel, societatea a fist redenumită SC Life Air SRL, iar obiectul de activitate al comaniei a devenit “activități specializat în curățenie”. Firma în cauză a deținut, tot până anul trecut, un punct de lucru situat în incinta Institutului Național de Gerontologie “Ana Aslan”, din Otopeni, județul Ilfov. Nu există informații potrivit cărora SC Life Air SRL ar mai fi participat la vreun contract pe bani publici. Patronul companiei, Tudor Alexandru Grasu, a mai făcut parte, până în decembrie 2017, din acționaratul unei alte companii, SC Rapid HVAC Service SRL.

Contractul include și Casa de Oaspeți a BNR

Revenind la contractul încheiat cu BNR, mai este de menționat faptul că, pe lângă prestarea serviciilor descrise mai sus și cuprinse în caietul de sarcini, mai trebuie asigurat service-ul aferent grupurilor frigorifice de refrigerare și congelare. Precum și service-ul aferent galantarelor, uscătoarelor de rufe și a mașinilor de spălat profesionale. Nu în ultimul rând, contractul mai prevede și asigurarea de service privind curățarea hotelor.

La acest capitol, BNR stipulează și o listă cu materialele necesare pentru trei ani de zile. Mai exact, 6,5 kilograme de detergent cremă de curățat, aproape 20 de kilograme de soluție de degresat acidă, 20 de perechi de mănuși de cauciuc, șase pensule, 32 de bureți normali, 24 de lavete, 60 de kilograme de sodă caustică, 90 de litri de soluție curățătoare, 16 bureți de sârmă, două găleți din plastic, 1,8 kilograme de detergent pentru vase, patru perii aspre și trei kilograme de soluție de curățat inox.

Toate aceste instalații, echipamente și aparate speciale de restaurant și de spălătorie se regăsesc în mai multe locații ale BNR. Printre acestea se regăsește si locația denumită OPPAS București, mai exact o “Casă de Oaspeți”, care cuprinde un spațiu de locuit temporar și un restaurant aferent. Însă serviciile din contract trebuie prestate și la locațiile BNR din Snagov, Cumpătu, Vila Poiana Stânii, Păltiniș, și la Centrala BNR, din strada Toamnei, nr. 8, din Capitală. Aici, firma se va ocupa de service-ul hotelor (două de perete, una centrală și alta aferentă unui cuptor cu convecție).

10 mai, ziua achizițiilor făcute de Banca Centrală

În aceași zi în care Banca Națională a României a încheiat contractul cu SC Life Air SRL, a mai fost parafat un altul, având ca obiect sucursala Băncii Centrale din Galați. În 10 mai, prin selecție de ofertă cu procedură simplificată, BNR a încheiat cu SC Elma Stil SRL, un contract privind prestarea de servicii necesare de expertiză și proiectare, amenajare și modernizare a Agenției Galați a BNR. Proiectul vizează atât elementele exterioare ale clădirii, cât și spațiile interioare, inclusiv instalațiile aferente.

Elma Stil SRL a fost, de aemenea, singurul agent economic înscris la procedura de atribuire a acestui contract, solicitând un preț final de 160.000 de lei fără TVA, în timp ce Banca Națională a României era dispusă să cheltuie 177.808 lei fără TVA.

O companie din București se va ocupa de service-ul specializat al echipamentelor din restaurantele, vilele și centrele de pregătre profesională ale Băncii Naționale. Toate aparatele electrice de gătit, de răcit, de înghețat și de bar vor fi luate la “purecat”

Două achiziții a făcut BNR în data de 10 mai. Una privind service-ul pentru baruri și în restaurante din rețeaua internă, iar a doua referitoare la modernizarea sucursalei Galați. În ambele situații, la procedura de selecție s-a prezetat câte un singur ofertant

 

Citeşte mai multe despre:   achiziţii banca nationala,   vile de protocol,   bnr

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Alte ţinte marca Onea şi Negulescu: o fostă judecătoare şi edilul din Sinaia

Alte ţinte marca Onea şi Negulescu: o fostă judecătoare şi edilul din Sinaia
Galerie Foto O nouă lovitură primită de vedetele „unității de elită” a DNA, de la Ploiești. În dosarul de corupție, prin care Mircea Negulescu a trimis-o, în urmă cu doi ani, în judecată pe judecătoarea Ruxandra...

Bogdan Stoica: După ce au citit cartea mea, unele cupluri s-au despărţit

Bogdan Stoica: După ce au citit cartea mea, unele cupluri s-au despărţit
Tipul din filme nu există! Cel puţin asta susţine scriitorul Bogdan Stoica. Autorul le oferă femeilor câteva secrete din lumea bărbaţilor pentru ca acestea să-şi înţeleagă partenerii mai bine. În schimb,...

„Locotenentul” lui Kovesi a dezertat. Cum îşi devorează sistemul propriile unelte, după ce le-a folosit

„Locotenentul” lui Kovesi a dezertat. Cum îşi devorează sistemul propriile unelte, după ce le-a folosit
Galerie Foto Şeful DNA Ploieşti, procurorul anticorupţie Lucian Onea, a fost chemat, ieri, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a aflat că a fost pus sub acuzare într-un dosar,...

Ce afaceri noi învârte unul dintre “premierii în aşteptare” ai PNL

Ce afaceri noi învârte unul dintre “premierii în aşteptare” ai PNL
Deputatul PNL, Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei pe vremea guvernării “portocalii”, fost candidat, în 2016, la Primăria Capitalei din partea formaţiunii liberale şi pretendent, în aşteptare,...

Cele 30 de grame de tărâţe împotriva constipaţiei

Cele 30 de grame de tărâţe împotriva constipaţiei
Cel mai indicat pentru lupta cu constipaţia este consumul a 20-30 de grame de alimente bogate în fibre nedigerabile. Un foarte bun remediu pentru această problemă este consumul de tărâţe de grâu, însă există...

Consilierul personal al primarului Robu, tovarăș de chefuri cu interlopii din Timișoara. Cum a reacționat fostul ofițer SRI când a fost întrebat dacă este prieten cu aceștia

Ionuț Nasleu, consilierul personal al primarului Timișoarei Nicolae Robu, care are printre atribuții activitatea Corpului de Control Intern și Antifraudă și „problemele de securitate” din oraș, apare în mai...

Noi domenii pentru programele postuniversitare

Noi domenii pentru programele postuniversitare
Accesul la informație și accelerarea propagării informațiilor din toate domeniile a fost primită cu bucurie de specialiști, dar în scurt timp și-au dat seama că fenomenul e mai mult malefic decât benefic. Pe...

Urmează zile de foc pentru DNA şi pentru Laura Codruţa Kovesi

Urmează zile de foc pentru DNA şi pentru Laura Codruţa Kovesi
Galerie Foto Ultimele zile ale lunii mai vin cu încercări succesive pentru Laura Codruţa Kovesi şi pentru Direcţia Naţională Anticorupţie. Războiul declanşat, anul trecut, de şefa DNA, prin revocarea din cadrul...

Curtea de Apel a judecat ilegal un proces dintre ANI şi fostul chestor de la Camera Deputaţilor

Curtea de Apel a judecat ilegal un proces dintre ANI şi fostul chestor de la Camera Deputaţilor
Galerie Foto Situaţie incredibilă despre cum sunt judecate dosarele în instanţele din România. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că un proces intentat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) fostului chestor...

O nouă execuție marca DNA. Ținta: rivala lui Kovesi de la Tribunalul București

O nouă execuție marca DNA. Ținta: rivala lui Kovesi de la Tribunalul București
DNA a cerut Curții de Apel București arestarea judecătoarei Elena Burlan Pușcaș, magistrat de penal la Tribunalul București, pe care o acuză de luare de mită. Între Elena Burlan și șefa DNA, Laura Kovesi, au...

Dinu Săraru: Doar cerul şi stelele au rămas ţărăneşti, nu mai avem ţărani

Dinu Săraru: Doar cerul şi stelele au rămas ţărăneşti, nu mai avem ţărani
La 86 de ani, scriitorul şi omul de teatru Dinu Săraru îşi surprinde cititorii cu un roman diferit faţă de ce a scris până acum. "Corrida" este o carte care ne prezintă lupta cu viaţa a unui tânăr toreador....

Vidra și Voineasa, surorile-fantomă ale turismului românesc

Vidra și Voineasa, surorile-fantomă ale turismului românesc
Galerie Foto Ceaușescu visa ca numele Republicii Socialiste România să fie pe buzele schiorilor din lumea întreagă. Și pentru asta avea o strategie: să ridice în munții Lotrului cea mai mare rețea de stațiuni turistice...

Achiziție “strategică” la Banca Națională. Aparatura de bar și de restaurant din vilele de protocol ale BNR, controlate la sânge

Achiziție “strategică” la Banca Națională. Aparatura de bar și de restaurant din vilele de protocol ale BNR, controlate la sânge
Galerie Foto Problemele legate de evoluția indicelui ROBOR, a creșterii inflației, a majorării ratei de schimb leu-euro și alte asemenea amănunte par a fi, zilele acestea, la fel de importante, pentru reprezentanți Băncii...

Modelul Belina, importat de Emil Boc la Cluj

Modelul Belina, importat de Emil Boc la Cluj
Galerie Foto Trei kilometri liniari dintr-un drum de interes naţional, aflat în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Transporturilor, au fost transmişi, în data de 3 mai, prin hotărâre de Guvern,...

Topul imobiliar al politicienilor de vârf ai ultimilor ani. Ce demnitari îl bat pe Iohannis la capitolul case, dar mai ales chirii

Topul imobiliar al politicienilor de vârf ai ultimilor ani. Ce demnitari îl bat pe Iohannis la capitolul case, dar mai ales chirii
Galerie Foto Cine este cel mai avut primar de municipiu din România, din punctul de vedere al terenurilor şi imobilelor pe care le are în posesie? Dar cel mai bogat, din aceeaşi perspectivă, preşedinte sau fost preşedinte de...
Pe 7 iunie, Jurnalul împlineşte 25 de ani. Spune-ţi povestea şi te premiem!
Serviciul de email marketing furnizat de