x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Achiziții de campanie la primăria lui Emil Boc. Un milion de lei pentru tăierea copacilor din cimitire

Achiziții de campanie la primăria lui Emil Boc. Un milion de lei pentru tăierea copacilor din cimitire

de Ion Alexandru    |    24 Noi 2016   •   12:53
Achiziții de campanie la primăria lui Emil Boc. Un milion de lei pentru tăierea copacilor din cimitire

Două evenimente sunt aşteptate, în această perioadă, la Primăria Municipiului Cluj-Napoca, instituţie aflată sub conducerea lui Emil Boc. Primul ar fi venirea iernii. Al doilea, alegerile parlamentare din 11 decembrie. Cum se pregăteşte municipalitatea pentru ele? Simplu, cumpărând uniforme pentru Poliția Locală, de un milion de lei, şi cheltuind tot atâția bani pentru doborârea şi toaletarea arborilor din cimitirele oraşului.

Cu două zile înainte de declanşarea oficială a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din acest an, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a făcut două achiziții de mare interes pentru comunitate. Cea mai spectaculoasă este achiziţia serviciilor de doborâre şi de tăiere de corecție a arborilor din zonele verzi şi, în principal, din cimitirele aflate pe raza Municipiului Cluj-Napoca, în sistem de alpinism utilitar.

Astfel, în data de 9 noiembrie, instituția condusă de actualul membru al Partidului Național Liberal, Emil Boc, a organizat în acest sens o licitație publică, anunțând că este dispusă să cheltuiască, în următoarele 36 de luni, pentru această activitate, suma de 1.150.600 de lei fără TVA.

La licitație s-au înscris trei societăți comerciale de profil, însă municipalitatea a stabilit că doar o singură ofertă depusă este şi admisibilă. Mai exact, cea depusă de către compania SC Nica Green Solutions SRL, cu sediul social în localitatea Moeciu de Jos, județul Braşov. De fapt, oferta acestei firme a fost şi cea declarată câştigătoare, astfel încât, în aceeaşi zi, între compania cu pricina şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca a fost parafat contractul, în valoare de 931.200 de lei fără TVA.

 

Vrea să valorifice lemnul tăiat

Potrivit caietului de sarcini, Primăria Municipiului Cluj-Napoca precizează că activitatea de doborâre şi de tăiere de corecție a arborilor, la înălțimi de peste 10 metri, se va executa numai la solicitarea expresă a instituției conduse de Emil Boc, în situația în care copacii vizați au ajuns la limita dezvoltării fiziologice şi nu mai prezintă valoare decorativă sau în cazul în care prezintă pericol de prăbuşire sau riscul producerii unor accidente umane sau al generării unor pagube materiale, în caz de calamităţi naturale sau alte pericole publice.

În acelaşi document se mai specifică faptul că absolut tot materialul lemnos rezultat în urma tăierilor, care poate fi valorificat ca masă lemnoasă, va fi încărcat şi transportat la o locație specificată de lucrătorii primăriei şi va fi predat pe bază de proces-verbal de predare-primire.

În Municipiul Cluj-Napoca există patru cimitire de stat, administrate de municipalitate. Este vorba despre Cimitirul Central, Cimitirul Mănăştur, Cimitirul Crişan şi Cimitirul Pomet.

În ceea ce priveşte compania selectată să execute aceste operațiuni, SC Nica Green Solutions SRL, aceasta a fost fondată, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, în data de 24 august 2009. Asociatul unic şi administratorul firmei se numeşte Ion Ștefan Nica, în vârstă de 42 de ani, din Buciumeni, județul Dâmbovița. Domeniul de activitate al firmei, declarat încă de la înființare, este acela al întreținerii peisagistice şi este singura societate la care acest acționar deține părți sociale.

Tot în anul 2009, în luna decembrie, acelaşi Ion Ștefan Nica a înființat, împreună cu Banwell Frank Neville şi Ionuţ Adrian Seliman, un ONG denumit Asociația Română de Arboricultură.

 

Servicii similare, achiziționate şi la Constanța. Dar înainte de alegerile locale

Potrivit Sistemului Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP), anul acesta doar două administrații publice locale au achiziționat, prin licitație publică, servicii de doborâre a arborilor. Dacă în cazul primăriei conduse de Emil Boc această achiziție a avut loc la debutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, în Constanța afacerea s-a parafat în plină campanie electorală pentru alegerile locale din vara acestui an.

În data de 20 mai 2016, Primăria Municipiului Constanța a organizat, de asemenea, o licitație deschisă pentru achiziția serviciului de tăiere, toaletare şi tăiere de corecție a arborilor de pe raza oraşului. Autoritatea contractantă a împărțit, atunci, contractul în două loturi, pentru Zona I şi pentru Zona II. Valoarea totală a contractului s-a ridicat, atunci, la 7.273.000 de lei fără TVA

La ambele loturi s-a prezentat câte un singur ofertant. Astfel, pentru Zona I, a ofertat şi a câştigat contractul compania Sport Turism SRL, cu sediul în localitatea 23 August, județul Constanța, pentru suma de 3.563.524 de lei fără TVA. Pentru Zona II, a licitat şi a câştigat compania Pomacost SA Constanța, pentru suma de 3.624.333,1 lei fără TVA.

 

Poliția Locală, dotată cu uniforme de 1.200 de euro bucata

Tot la Cluj-Napoca şi tot în data de 9 noiembrie 2016, primăria condusă de Emil Boc a mai făcut o achiziţie importantă. Este vorba despre echiparea polițiştilor locali aflați în subordinea primarului cu uniforme noi. Ca şi în cazul contractului pentru doborârea arborilor din cimitire, municipalitatea a organizat o licitație deschisă. De această dată, la procedura cu pricina s-a înscris un singur ofertant. Este vorba despre societatea SC Giordanu Shoes TGM SRL-D, din Piteşti, judeţul Argeş.

Autoritatea contractantă era dispusă să plătească 1.384.167 de lei fără TVA pentru achiziția de uniforme de serviciu pentru Poliția Loală a Municipiului Cluj-Napoca. În final, în urma ofertei societății argeşene, primăria lui Boc a încheiat un contract mai avantajos, adică de “doar” 1.092.063 lei fără TVA.

La nivelul Serviciului Poliției Locale a Municipiului Cluj-Napoca, există 209 angajați, din care doar 149 reprezintă personal operativ care acționează în teren. La un calcul simplu, putem observa că, pentru echiparea cu uniforme noi a fiecăruia dintre cei 209 salariați, Primăria va cheltui 5.225,2 lei fără TVA, adică aproximativ 1.200 de euro, fără TVA, de om.

 

Primăria condusă de Emil Boc taie, în pragul alegerilor parlamentare, arborii din cimitirele oraşului şi îşi echipează polițiştii locali cu uniforme noi. Pe ambele servicii, instituţia cheltuie câte un milion de lei fără TVA

 

×