x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Băieţii deştepţi ai statului se mută din asigurări în afaceri cu energie

Băieţii deştepţi ai statului se mută din asigurări în afaceri cu energie

de Adrian Mogos    |    24 Apr 2014   •   21:36
Băieţii deştepţi ai statului se mută din asigurări în afaceri cu energie

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a refuzat în 2012, la solicitarea Jurnalului Naţional, să facă publică declaraţia de avere a lui Radu Frîncu. Probabil pentru faptul că acesta cumpărase acţiuni la Compania de Asigurări şi Reasigurări Exim România – CARE.

Radu Frîncu mai lucrase în asigurări, domeniu în care a avut acţiuni la firma Stafford Consultanţă în Asigurări SA înfiinţată în 1994, pe când Frîncu avea 22 de ani, şi radiată în 2001. Radu Frîncu este asociat cu spaniolul Garcia Juan Bello, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Certasig Societate de Asigurare-Reasigurare – SA unde Frîncu a fost director general până în 2010.

Frîncu a împrumutat de la colegul său de la CARE, Marius Constantin Banu, 120.000 de euro, aşa cum reiese din declaraţia de avere a celui din urmă. Banu, care nu s-a sfiit nici el să arunce banii publici pe plăceri private, a fost membru al directoratului CARE până în mai 2013, când a fost numit secretar de stat în Ministerul Dezvoltării şi apoi director general la SMART SA.

Această companie este deţinută de Transelectrica SA şi are ca obiect de activitate efectuarea de revizii şi reparaţii la echipamentele primare şi secundare din reţelele electrice, remedierea incidentelor la instalaţiile electrice, prestări de servicii în domeniul energetic, microproducţie de echipamente electrice de plată pentru participanţii la piaţă.

Marius Constantin Banu este asociat la Energy Development Invest SRL, firmă care are ca obiect de activitate producţia de energie electrică. Asta aduce a miros de incompatibilitate, iar Agenţia Naţională de Integritate ar trebui să facă niscaiva cercetări. Energy Development Invest SRL a fost înfiinţată în decembrie 2012, asociaţii lui Banu în această afacere fiind: bucureştenii Claudiu Gabriel Cristea şi Constantin Daniel Necioiu, alături de timişoreanul Bogdan Adrian Costin. Banu mai este asociat unic la o firmă de dezvoltare imobiliară, Apex Equity Management, unde administrator este soţia sa, medic stomatolog.

Apex Equity a fost înfiinţată în aprilie 2013 însă pentru a funcţiona a avut nevoie de un ajutor masiv din partea patronului. Potrivit declaraţiei sale de avere, Marius Constantin Banu a împrumutat această firmă cu 500.000 de euro, chiar dacă în bancă el nu avea decât vreo 1.100 de euro.

Pe lângă acest împrumut şi cel dat lui Frîncu, Banu a mai oferit ajutor un financiar de aproape 200.000 de euro unor prieteni. Unul dintre ei este chiar Bogdan Adrian Costin, partenerul său timişorean din afacerile cu energie, care a fost blagoslovit cu 125.000 de euro. Toate aceste sume apar în declaraţia de avere pe care Banu a depus-o la Smart SA, firma care ţine Transelectrica, imediat după ce a plecat de la CARE de unde încasa un salariu de aproximativ 5.700 de euro lunar, timp de trei ani. Întrebarea este de unde avea Banu aceşti bani, pentru că nici soţia stomatolog nu câştigă decât vreo 275 de lei lunar.

×
Subiecte în articol: radu frincu