x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Groapa de la Pata Rât, mină de aur pentru anumiţi afacerişti

Groapa de la Pata Rât, mină de aur pentru anumiţi afacerişti

de Ion Alexandru    |    31 Mar 2017   •   14:49
Groapa de la Pata Rât, mină de aur pentru anumiţi afacerişti
Sursa foto: ziardecluj.ro

Unul dintre clienții abonați la contractele privind afacerile cu deșe­uri, administrate de Consiliul Județean Cluj, a primit, luna aceasta, încă 1,6 milioane de euro, fără licitație, pentru suplimentarea unor lucrări aferente închiderii depozitului neconform de deșeuri de la Pata Rât. Este vorba despre compania SC Nord Conforest SA, controlată de frații Dorin și Ioan Așchilean, apropiați ai filialei fostului Partid Demo­crat Liberal Cluj-Napoca și parteneri de afaceri cu personaje contro­versate, cum ar fi Gicu Gânscă sau Gruia Stoica. Contractul primit prin negociere directă de Nord Conforest SA a fost justificat de către Consiliul Județean Cluj pe motiv că această societate este singura care poate furniza lucrările cerute, “din motive tehnice”. În anii anteriori, aceeași companie a mai primit contracte, pentru furnizarea de lucrări aferente aceluiași obiectiv, în parteneriat cu o societate aparținând unor doi foști angajați ai Ministerului Mediului, implicați în dosarul de corupție în care a fost arestat fostul președinte al Consiliului Județean Bistrița Năsăud, Liviu Mihai Rusu. 


Consiliul Judeţean Cluj a atribuit, pe 16 martie, prin negociere directă, fără publicarea, în prealabil, a unui anunţ de participare, un contract în valoare de 7.175.700 de lei cu tot cu TVA, reprezentând 1.594.600 de euro, pentru contractarea de lucrări suplimentare necesare realizării închiderii depozitului neconform de deșeuri de la Pata Rât, judeţul Cluj. Este vorba despre lucrări de terasamente, constând în reci­clare, igienizare și compactare a deșeurilor, lucrări la sistemul de impermeabilizare, lucrări privind gestionarea biogazului, levigatului, lucrări privind protecția împotriva inundațiilor, de împrejmuire, precum și lucrări în vederea monitorizării de-pozitului, de realizare a drumurilor interne și a celui perimetral, a pode-țelor necesare și a asigurării alimen­tării cu energie electrică. 
La negociere s-a prezentat o singură companie. Este vorba despre SC Nord Confo­rest SA Gilău, considerată, potrivit anunțului de atribuire, singurul ofer­tant care poate furniza, din motive tehnice, aceste lucrări.

 
Inițial, contractul privind depo­zitul neconform de deșeuri de la Pata Rât a fost atribuit, în 2014, de către Consiliul Județean Cluj asocierii formate din SC Nord Conforest SA, Finara Consult SRL și Interdevelop-ment SRL, ultima dintre acestea având, la rândul ei, o poveste destul de interesantă, despre care vom vorbi în continuare. 


Numele acționarilor, pe o listă din dosarul lui Horea Uioreanu 
SC Nord Conforest SA, înfiin­țată în anul 1992, este controlată, începând cu 2007, de către frații clujeni Dorin și Ioan Așchilean. Compania are ca obiect de activitate lucrările de construcție a drumurilor și auto­străzilor. Cei doi frați Așchilean mai contro­lează și compania Antrepriza de Construcții și Montaj (ACI) Cluj, împreună cu fondatorul Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, și aface­riștii Gicu Gânscă sau Dorel Goia. 


Potrivit unui articol publicat de jurnaliștii de la „Evenimentul Zilei”, frații Dorin și Ioan Așchilean ar fi apropiați ai fostului PDL Cluj, iar numele primului apare chiar în documen­tele DNA de la dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu. 
Astfel, potrivit sursei citate, Răzvan Pop, fost șef de cabinet al lui Uioreanu, ar fi ținut o evidență scrisă a șpăgilor și a cheltuielilor efectuate din aceste sume de bani, precum și a persoanelor care au furnizat aceste sume. Pe lista prezentată apare, printre alții, și primarul de atunci al comunei Mărișel, judeţul Cluj, Traian Mariș, care i-ar fi dat lui Răzvan Pop suma de 15.000 de lei pentru obţinerea unui post de director la Direcția Silvică Cluj. Acesta a fost arestat, în 2013, pentru luare de mită. 


Un alt nume de pe lista lui Pop este cel al fratelui afaceristului Gruia Stoica (la rândul său trimis în judecată în dosare de corupție, alături de avocatul Doru Cătălin Boștină), Vasile Didilă, care ar fi plătit, la rândul lui, 50.000 de euro, „la plic”. 
Mai apare, pe aceeași listă, numele lui Ioan Bene, arestat în dosarul lui Horea Uioreanu, care ar fi plătit suma de 100.000 de lei pentru finanțarea campaniei electorale a fostei soții a lui Horea Uioreanu, Elena. Tot aici, pe lista plătitorilor, figurează, potrivit „Evenimentului Zilei”, și numele lui Dorin Așchilean.

 
Consiliul Județean și Primăria Cluj, afaceri succesive cu Nord Conforest SA 
Revenind la depozitul de deșeuri necon­form de la Pata Rât, este de remarcat faptul că, în aprilie 2015, Consiliul Județean Cluj a organizat o licitație deschisă pentru atribuirea a două loturi referitoare la realizarea și execuția obiectivului de închidere și ecologizare a mai multor depozite din acest pachet. Primul lot viza depozitele de deșeuri urbane de la Pata Rât, Huedin, Turda și Gherla, în timp ce lotul al doilea viza depozitele de deșeuri urbane de la Dej și Câmpia Turzii. În total, Consiliul Județean Cluj a pus la bătaie, acum doi ani, pentru această afacere, suma de 44.854.167,2 lei, TVA inclus (9.966.856,2 euro), fonduri asigurate în cadrul Proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Cluj - Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), în cadrul Axei Priori­tare 3 – „Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al mediului”. 
Primul lot a fost câștigat de SC Nord Conforest, la un preț adju­decat în valoare de 33.812.237,9 lei cu TVA inclus (7.684.599,5 euro), în timp ce lotul al doilea, în valoare de 10.041.929,3 lei cu TVA inclus (2.282.256,7 euro), a fost adjudecat de către compania Geiger Transilvania SRL. 
De altfel, nu este pentru prima dată când compania fraților Așchilean derulează afaceri pe bani publici în zona Pata Rât. În 27 noiembrie 2011, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin Consiliul Local, a atribuit firmei SC Nord Conforest SA Gilău un contract în valoare de 1.568.707,3 lei cu TVA inclus (348.601,6 euro), pentru furni­zarea de lucrări de execuție la proiectul denumit „Incluzi­unea grupurilor defavorizate, prin crearea de locuri de muncă durabile în zona Pata Rât”. Contractul a fost atribuit prin procedură simplificată și viza execuția unor lucrări de construire a unei hale, a branșamentelor, instalațiilor sanitare, electrice și termice, amenajări exterioare și lucrări de împrejmuire 

 

Abonaţi la contractele CNI și implicați în dosare penale

Așa cum aminteam mai sus, unul dintre partenerii de afaceri ai fraților Dorin și Ionel Așchilean se numește Gicu Gânscă. Acesta controlează, la rândul lui, două companii abonate la contracte cu statul. Este vorba despre Antrepriza de Construcții și Montaj (ACI) Bistrița SA și SC TIM SA Cluj-Napoca. Împreună, cele două societăți au primit de la Compania Națională de Investiții (CNI), pe vremea când Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului era condus de Elena Udrea, contracte în valoare totală de zece milioane de euro. Gicu Gînscă a fost anchetat de DIICOT pentru că, în anul 2007, ar fi manipulat Bursa RASDAQ, pentru a cumpăra un număr de 345.092 de acțiuni ale SC ACI Bistrița SA, la un preț de 0,1 lei per acțiune. Ulterior, Gicu Gînscă a fost achitat. O altă legătură, de data această aparent conjuncturală, a fraților Așchilean cu o grupare interesantă este firma SC Interdevelopment SRL, cea care a făcut parte din consorțiul declarat câștigător al licitației organizate de Consiliul Judeţean Cluj,  pentru închiderea depozitelor de deșeuri neconforme din județ. Această companie este controlată de Radu Dan Păunescu și Mihai Mircea Cozariuc, doi foști angajaţi ai Ministerului Mediului. Compania apare într-un rechizitoriu al DNA, privind dosarul de corupție în care au fost arestaţi, în anul 2012, fostul președinte al Consiliului Județean Bistrița Năsăud, Liviu Mihai Rusu, și fostul secretar de stat din ministerul păstorit de Elena Udrea, Ioan Andreica. Este vorba despre nişte sume de bani plătite de cei doi asociați pentru a pune mâna pe un contract privind, de asemenea, gestionarea deșeurilor, contract scos la licitație de Consiliul Județean Bistrița Năsăud.

 

Ultima lucrare răsunătoare: Sala Polivalentă din Cuj-Napoca

SC Nord Conforest SA Gilău, controlată de frații Dorin și Ioan Așchilean, a derulat contracte serioase și cu instituțiile guvernamentale. Unul dintre cele mai importante este cel atribuit, în data de 3 august 2015, de către Compania Națională de Investiții, pentru execuția de lucrări privind obiectivul de investiţii „Construire complex de agrement – bază sportivă”, în cartierul Gheorghieni, din Municipiul Cluj-Napoca. Mai exact, investiția se întinde pe o suprafață de aproximativ zece hectare de teren și este compusă dintr-o sală polivalentă, un amfiteatru în aer liber, terenuri de minifotbal, terenuri de tenis de câmp, piste de alergare, de role și de biciclete, precum şi parc de activități recreative. La licitația organizată de Compania Națională de Investiții la vremea respectivă au fost primite două oferte, din care autoritatea contractantă a stabilit că doar una singură este conformă cu cerințele din caietul de sarcini, mai exact cea a SC Nord Conforest SA Gilău. Aceasta din urmă a și adjudecat lucrarea, pentru un preţ de 25.116.538,1 lei cu TVA inclus (5.708.304,3 euro).
Aceeași companie a mai derulat contracte cu mai multe consilii locale sau județene. Un astfel de contract este cel încheiat, în data de 29 septembrie 2008, cu Consiliul Județean Sălaj, pentru suplimentarea unor lucrări de consolidare a Drumului Județean 108 F, între kilometrii 180+470 și 180+650, pe raza localității Sărmășag. La momentul respectiv, acest sector de drum era puternic afectat de alunecările de teren. Contractul, în valoare de 334.230,4 lei cu TVA (83.557,6 euro), a fost atribuit prin negociere directă, fără publicarea în prealabil a unui anunț de participare.

 

×
Subiecte în articol: Groapa de la Pata Rât