x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Liberalul care curăță statul de bani. 26 de contracte cu 20 de instituții

Liberalul care curăță statul de bani. 26 de contracte cu 20 de instituții

de Ion Alexandru    |    17 Dec 2021   •   07:10
Liberalul care curăță statul de bani. 26 de contracte cu 20 de instituții

Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, aflat în portofoliul UDMR și sub conducerea lui Cseke Attila, a achiziționat, săptămâna trecută, servicii de curățenie pentru birourile și spațiile conexe ale sediilor instituției, pentru o perioadă de trei ani.

Mai exact, aceste servicii urmează a fi prestate în intervalul 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2024, conform unui anunț de atribuire publicat pe portalul SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice) de către autoritatea contractantă. Una dintre cele două companii care va presta aceste servicii, SC CIP Avantaj SRL, este deținută de fostul consilier local de la Primăria Tulcea, Ciprian  Pericleanu-Grigore, găsit, cu mai mulți ani în urmă, incompatibil de către Agenția Națională de Integritate. Mai exact, firma părinților săi încheiase cinci contracte cu Consiliul Local Tulcea, exact în perioada în care fiul ocupa funcția de consilier local. După ce a plecat din administrația locală Ciprian  Pericleanu-Grigore a devenit președintele Consiliului de Administrație al Radionav SA Constanța. Iar, numai în ultimii cinci ani, societatea sa a derulat contracte cu 20 de instituții publice, printre care câteva ministere, primării, consilii județene sau Curtea de Conturi, în valoare de peste 32,4 milioane de lei cu TVA.

Concret, achiziția viza încheierea unui acord-cadru, urmând ca, ulterior, să fie încheiate contractele subsecvente. Pentru aceasta, Ministerul Lucrărilor Publice a pus la bătaie, în vederea încheierii acordului-cadru, un buget cuprins între 860.907,72 lei fără TVA și 2.258.723,16 lei fără TVA. Valoarea contractelor subsecvente stabilită, potrivit documentației de atribuire, este de minimum 71.742,31 lei fără TVA, iar cea maximă este de 860.907,72 lei fără TVA, conform acelorași documente. Ministerul preconizează că, pe întreaga durată a acordului cadru, se vor încheia aproximativ 15 contracte subsecvente, cu durata de la o lună, la un an.

 

La data de 10 decembrie 2021, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a organizat o licitație deschisă, la finalizarea căreia a fost perfectat acordul cadru nr. 249/2021, în valoare de 2.520.643,99 de lei fără TVA (2.948.266.35 de lei cu TVA inclusă). Afacerea a fost adjudecată de două companii care activează în domeniul curățeniei. Este vorba despre SC CIP Avantaj SRL și despre SC Eurototal Comp SRL.

 

A doua oară când firmele în cauză încheie contracte cu acest minister

 

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), prima dintre cele două company care vor presta serviciile de curățenie la sediul ministerului lui Cseke Attila, SC CIP Avantaj SRL, are sediul în Tulcea și este controlată, în calitate de asociat unic și administrator, de un om de afaceri pe nume Ciprian  Pericleanu-Grigore, fost politician de „dreapta”, scos „pe margine”, însă, de Agenția Națională de Integritate, așa cum vom arăta mai jos.

Cea de-a doua companie care a fost selectată în cadrul acestui contract, SC Eurototal Comp SRL, este deținută de Mihaela Tita, respectiv de Octavian Daniel Tita, firma în cauză fiind implicată și în contracte similare pe bani publici, încheiate cu Consiliul Județean Constanța, potrivit presei locale. 

Cele două companii au mai derulat cu același minister un alt contract, alături de SC Clean Prest Activ SRL, în valoare de 925.975 de lei fără TVA (1.101.910.25 lei cu TVA inclusă), parafat în data de 24 februarie 2020, conform unui alt anunț de atribuire publicat pe SICAP de autoritatea contractantă. 

 

MLPDA are de curățat aproape 9.000 de metri pătrați de spații de birouri

 

În ceea ce privește contractul încheiat de MLPDA cu cele două companii anul acesta, aflăm, din caietul de sarcini care a stat la baza atribuirii sale, că suprafața totală care face obiectul serviciilor de curățenie achiziționate este de 8.914,99 metri pătrați. 3.947,17 metri pătrați sunt aferenți birourilor și spațiilor utile de la sediul central al ministerului, din Bulevardul Libertății nr 16, Tronsonul 1, respectiv parterul, mezaninul și etajele 1, 2, 3 și 4. Alți 1.128,31 de metri pătrați fac obiectul serviciilor de curățenie la aceeași adresă, dar pentru Tronsoanele 5 și 6, constând în etajele 4 și 5 ale clădirii. 

De asemenea, contractul mai vizează și 1.440,50 metri pătrați din sediul ministerului din Bulevardul Libertății nr. 12, etajele 4 și 5, la care se adaugă  1.880,32 metru pătrați, aferenți etajelor 2, 3 și 7, ale sediului din Piața Revoluției nr. 1A. Ministerul mai are cinci spații de birouri, cu o suprafață de 516,69 metri pătrați, într-un sediu din Splaiul Unirii nr. 10.

Din aceeași documentație de atribuire, rezultă că, prin încheierea acestui acord-cadru, se urmărește prevenirea răspândirii infecțiilor și a bolilor, asigurarea unui mediu curat pentru personalul ministerului, fapt pentru care spațiile diferite din aceste clădiri necesită standarde diferite de igienă și metode diferite de curățenie, precum și întreținerea și conservarea mobilierului, a țesăturilor, armăturilor și a altor accesorii și obiecte care se află în aceste incinte.

Un alt obiectiv este „asigurarea unui mediu de lucru acceptabil din punct de vedere social, un mediu de lucru curat, care nu doar contribuie la menținerea sănătății, ci sporește și productivitatea”, „asigurarea unui mediu sigur, sănătos, pentru desfășurarea activităților”, dar și „îndepărtarea obstacolelor și a substanțelor, impurităților, care tind să obstrucționeze desfășurarea anumitori acțiuni”.

 

 

Patronul tulcean, găsit de ANI incompatibil. Legături cu organizația județeană a PNL

 

Așa cum arătam mai sus, una dintre cele două firme cu care Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a încheiat acordul-cadru, SC CIP Avantaj SRL, este deținută, în calitate de unic asociat și administrator, de un anume Ciprian Pericleanu-Grigore, din Tulcea. Acesta este un fost consilier local la Primăria Municipiului Tulcea, din partea Partidului Național Liberal. Cariera sa în administrația publică locală s-a întrerupt, însă, după ce Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil.

Astfel, în data de 8 noiembrie 2012, ANI emitea un comunicat de presă prin care anunța că a fost constatată încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către Ciprian Pericleanu-Grigore, consilier local în cadrul Consiliuluii Local al municipiului Tulcea. Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, pe perioada exercitării mandatului de consilier local, SC Periclestar SRL, societate în cadrul căreia părinții acestuia dețineau calitatea de asociați și administratori, a încheiat nu mai puțin de cinci contracte de execuție de lucrări cu Consiliul Local al Municipiului Tulcea.

Valoarea acestor cinci contracte s-a ridicat la 2.424.630,86 de lei, adică aproximativ 534.059,66 de euro, fiind, astfel, încălcate prevederile Legii nr. 161/2003.

 

De la primărie, la Consiliul de Administrație

 

Ciprian Pericleanu-Grigore a îndeplinit funcția de consilier local între 1 iunie 2008 și 27 ianuarie 2011, iar tatăl său, Ion Pericleanu-Grigore, avea, încă din anul 1996, calitatea de asociat și administrator al SC Periclestar SRL, societatea care a derulat cu Consiliul Local Tulcea cele cinci contracte. Mama fostului consilier, Maria Pericleanu-Grigore, îndeplinea, conform ANI, încă din anul 1998, calitatea de asociat în cadrul aceleiași companii. 

Presa constănțeană a dezvăluit că, după ce liberalul a părăsit administrația publică locală, a devenit președintele Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Radiocomunicații Radionav Constanța, perioadă în care firma sa, SC CIP Avantaj SRL, a încheiat mai multe contracte cu AFPP, ASFS, DSV și alte instituții din Tulcea. 

„Jurnalul” a identificat, pe portalul declarațiilor de avere și de interese al Agenției Naționale de Integritate (ANI) mai multe astfel de documente completate de Ciprian Pericleanu-Grigore, ultimele fiind datate 1 martie 2014, în calitate de… consilier local. Aici, la capitolul venituri realizate, în ultimul an fiscal, împreună cu familia, acesta menționa funcțiile de director al companiei Advisory Delta SRL Tulcea, de președinte al CA al Radionav SA Constanța, de consilier local la Consiliul Local Tulcea, precum și de profesor la Liceul de Arte din Tulcea. Soția sa, Carmen, era director al SC CIP Avantaj SRL, compania care a încheiat, recent, contractul cu Ministerul Dezvoltării. 

În declarația de interese, același Ciprian Pericleanu-Grigore nota că era membru în Biroul Permanent Teritorial PNL Tulcea, dar și în Biroul Permanent Municipal al PNL Tulcea.

 

26 de contracte cu 20 de instituții publice, pentru 32,4 milioane de lei

 

Din 2016 până în prezent, SC CIP Avantaj SRL figurează, în portalul SICAP, cu 26 de contracte încheiate cu 20 de instituții ale statului, în valoare totală de 32.455.854,5 lei cu TVA inclusă. 

Cele două contracte încheiate cu Ministerul Dezvoltării, în datele de 24 februarie 2020, respectiv 10 decembrie 2020, se ridică la 4.050.176,16 lei cu TVA.

Una dintre instituțiile centrale care au derulat contracte cu această societate este Curtea de Conturi a României. Prima dată a fost parafat un contract în data de 25 iunie 2018, vizând prestarea de servicii de curățenie la sediul Autorității de Audit, în valoare de 66.132,7 lei cu TVA. Ulterior, a mai fost încheiat un contract, la data de 25 aprilie 2019, în valoare de 94.364,3 lei cu TVA.

×