Tribunalul Sibiu a admis, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare, cererea formulată de asociația fondată de sora lui Dan Barna, președinte USR și actual vicepremier, Gabriela Raluca Popa, de a se declanșa procedura insolvenței, în vederea falimentului. Este vorba despre Asociația Hermannstadt Design Sibiu, cea care a beneficiat de finanțare de fonduri europene nerambursabile, prin intermediul companiei deținute, la acel moment, chiar de Dan Barna și care făcea rost de aceste fonduri dintr-un contract tematic încheiat cu Consiliul Județean Alba. Acest episod, alături de alte aspecte ale afacerii, se află, de mai bine de un an și jumătate în atenția Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF) și, teoretic, în atenția DNA. Practic, de la audierea surorii lui Barna la DLAF, în primăvara anului trecut, nu se mai știe absolut nimic despre evoluția acestei anchete. Cert este că toate utilajele achiziționate de atelierul de croitorie al asociației, cu bani europeni, prin intermediul firmei lui Dan Barna, au făcut obiectul unei proceduri de executare silită din partea Administrație Județene a Finanțelor Publice Sibiu.
„Jurnalul” a intrat în posesia raportului lichidatorului judiciar al Asociației Hermannstadt Design Sibiu, în baza căruia a fost solicitat judecătorului sindic Mihaela Elena Negoiță, de la Tribunalul Sibiu, admiterea declanșării procedurii simplificate a insolvenței și declararea falimentului. Asociația a fost înființată în data de 9 februarie 2014, fiind înregistrată oficial la 23 aprilie 2014, cu sediul în Șura Mare, județul Sibiu. Fondatorii erau Gabriela Raluca Popa, sora liderului USR, Dan Barna, și doi apropiați de-ai acestuia, Sorin Pădurariu și Alexandra Cristina Aldea. Conform raportului citat, scopul înființării acestei asociații era stabilit prin actul constitutiv ca fiind „sprijinirea persoanelor vulnerabile din mediul rural, mai concret, al femeilor care au mai mult de doi copii sau care sunt mame singure, prin oferirea unui loc de muncă flexibil, care să le permită să îmbine mai ușor munca, realizarea unui venit pentru familiile lor și timpul dedicat creșterii copiilor”.
Pentru realizarea scopului înființării, asociației și-au propus deschiderea unui atelier de croitorie care să ofere servicii de croitorie pentru firmele care produc confecții în serie mare. Patrimoniul și sursele de finanțare ale activității asociației, identificate de lichidatorul judiciar, au fost stabilite ca fiind formate, pe de o parte, din aportul în numerar al asociațiilor, cu mențiunea că, la înființare, aportul în numerar al fondatorilor a fost de 900 de lei, din cotizațiile membrilor asociației, pe de altă parte, din veniturile realizate din activitățile economice desfășurate în mod direct, precum și din resurse obținute de la bugetul de stat sau bugetele locale și din fonduri nerambursabile.
Restantă la taxele pentru salarii
În Raportul descris mai sus se arată că, dat fiind faptul că asociația prezidată de sora lui Dan Barna nu a reușit să își achite datoriile din veniturile aflate la dispoziția sa, a solicitat Judecătoriei Sibiu să constate că se află în stare de insolvabilitate și să dispună dizolvarea asociației. Judecătoria Sibiu, prin încheierea nr. 966/2020, a admis cererea, a dispus dizolvarea și desemnarea în calitate de lichidator a practicianului în insolvență Premier Insolv SPRL Sibiu.
Documentul mai dezvăluie faptul că Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP Sibiu) a comunicat faptul că Asociația Hermannstadt Design are datorii fiscale în sumă totală de 116.381 de lei, constând în impozit și în contribuții aferente veniturilor salariale. Pe de altă parte, Primăria Șura Mare a comunicat, la rândul ei, faptul că ONG-ul surorii lui Dan Barna nu deține bunuri impozabile.
Pierderi an de an
Conform datelor financiare depuse, rezultă că Asociația Hermannstadt Design Sibiu avea, în 2017, stocuri de marfă de 162.193 de lei, în timp ce, pentru anii 2018 și 2019, valoarea acestor stocuri era de 165.899 de lei. La finalul anului 2017, asociația avea în casă suma de 60 de lei, în 2018 – 1.625 de lei, iar în 2019 – 1.627 de lei. În 2017, datoriile totale înregistrate au fost de 261.541 de lei, acestea crescând, în 2018, la 328.451 de lei, iar în 2019 ajungând la 331.366 de lei.
Situația cheltuielilor este și mai interesantă. Pentru stocuri, în 2017, s-au cheltuit 6.428 de lei, în 2018 – 34 de lei, iar în 2019 nu s-a cheltuit nimic. În schimb, s-a cheltuit serios cu personalul salariat. În 2017, s-au plătit 91.588 de lei, în 2018 – 66.262 de lei, iar în 2019, numai 3.376 de lei. Pierderile au fost: în 2017, de 69.863 de lei, în 2018, de 66.262 de lei, iar în 2019, de 3.396 de lei.
În toată această perioadă, asociația în cauză a derulat activități economice constând în confecții textile pe bază de comandă, precum lenjerii de pat și fețe de masă pentru hoteluri și restaurante, respectiv echipamente de protecție și serviciu.
Fiscul a executat silit utilajele cumpărate cu fonduri nerambursabile
Lichidatorul judiciar precizează, în raportul întocmit, în care justifică de ce asociația surorii lui Dan Barna, care a încasat bani europeni, prin contracte de finanțare încheiate cu firma de consultanță a fratelui său, și-a cerut falimentul, că „cheltuielile de personal au avut ponderea cea mai mare în totalul cheltuielilor corespunzătoare activităților desfășurate”. De exemplu, în 2017, cheltuielile de personal au reprezentat 65% din totalul cheltuielilor, iar în anul 2018, acestea au reprezentat 80%, urmate de cheltuielile generate de închirierea spațiului în care asociația și-a desfășurat activitatea.
Sursa citată mai arată că membrii fondatori nu au identificat o altă modalitate de reducere a cheltuielilor, respectiv de creștere a volumelor veniturilor, motiv pentru care, în anul 2019, „au hotărât încetarea activităților comerciale desfășurate și concedierea angajaților, cu intenția de reorientare spre alt domeniu de activitate”. „Dar evoluția ulterioară a economiei naționale nu le-a fost favorabilă”, notează lichidatorul judiciar.
Un alt amănunt interesant din acest document se referă la bunurile aflate în patrimoniul asociației, la data deschiderii procedurii insolvenței. Asociația Hermannstadt Design Sibiu deținea în patrimoniu echipamente tehnologice specifice activității de croitorie, constând în mașini de cusut, mașini de brodat, mașini de surfilat, masă de călcat și preset industrială, masă de croit industrială, toate în valoare contabilă de 53.864 de lei. Aceste utilaje însă au făcut obiectul executării silite inițiate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu, în dosarul execuțional A536/2018, fiind evaluate de un evaluator ANEVAR la prețul de piață de 31.150 de lei.
Interesant este că documentul arată că pentru susținerea financiară a activităților comerciale desfășurate, asociația în cauză nu a apelat la credite bancare, iar utilajele executate de stat au fost achiziționate prin fonduri europene obținute în anul 2015. Pentru ca, în 2020, să invoce lipsa fondurilor necesare achitării obligațiilor bănești, lipsă cauzată de „costul ridicat al forței de muncă și de valoarea mare a stocurilor de mărfuri (peste 160.000 de lei)”. În tabelul definitiv al creanțelor, creanța cu care s-a înscris AJFP Sibiu, și aprobată în procedura insolvenței, „bate” această valoare - 158.346 de lei.
Afacerea dezvăluită de presă, anchetată subtil de DLAF. Cu viteza melcului
Povestea finanțării cu fonduri UE a acestei asociații face obiectul unei anchete a DLAF, după ce, în toamna anului 2019, site-ul „Rise Project” a publicat o anchetă în care a arătat că, la finalul anului 2014, Comisia Europeană a pus la bătaie 100 de milioane de euro, prin POSDRU, pentru afaceri sociale, în vederea creării de structuri antreprenoriale care să integreze în comunitate persoanele vulnerabile. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, firma lui Dan Barna și a lui Dragoș Jaliu, a preluat patru astfel de obiective, fondurile fiind asigurate prin Consiliul Județean Alba. Astfel, la începutul anului 2015, între compania lui Barna și asociația surorii sale se semnează un contract de subvenție, în sumă de 192.000 de euro, iar fratele era însărcinat cu monitorizarea implementării contractului. Prima care s-a angajat, pe funcția de director al entității subvenționate, a fost chiar Gabriela Popa, sora lui Barna, cu un salariu net de 3.276 de lei, în timp ce croitoresele luau câte 1.185 de lei. Actele au fost aprobate de Dan Barna.
Liderul USR a declarat, în martie 2020, că sora lui a fost audiată de Departamentul pentru Lupta Antifraudă şi că verificările DLAF în ceea ce priveşte o parte din proiectele realizate de fosta sa firmă sunt în curs de desfăşurare.
„Dacă vorbim de DLAF, care s-a autosesizat în urma anchetei Rise, o perioadă nu s-a mai întâmplat nimic. În momentul de faţă ştiu că sunt verificări în curs şi ştiu asta pentru că săptămâna trecută sora mea, fostele angajate de la croitoria respectivă unde a lucrat sora mea au fost invitate pentru audieri. Li s-au pus întrebările oarecum fireşti: dacă au lucrat acolo, dacă au primit toate salariile, dacă au croit, ce-au croit, dacă au cusut rochii, şorţuri... Adică au fost întrebările de verificare. Mai multe instituţii verifică activitatea mea anterioară în perioada aceasta. Inspecţia Muncii a fost, a reverificat. Deci sunt verificări în curs. Eu am toată încrederea că în perioada următoare - sper să fie cât mai scurtă - se va ajunge la un final, pentru că sper să nu se repete secvenţa din campaniile anterioare”, a spus Dan Barna la Europa FM.
Acesta a mai spus că proiectele au fost realizate corect şi speră că cei de la DLAF să constate acest lucru. Preşedintele USR a mai specificat că nu există la DNA nici un dosar în ceea ce îl priveşte.