x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete DNA, lovitură prin ricoşeu. Ce alte închirieri ar putea fi anchetate

DNA, lovitură prin ricoşeu. Ce alte închirieri ar putea fi anchetate

de Ion Alexandru    |    16 Oct 2017   •   10:52
DNA, lovitură prin ricoşeu. Ce alte închirieri ar putea fi anchetate
Sursa foto: DIANA OROS

Sute de proprietăţi ale statului, administrate de Apele Române, au fost scoase la închiriere, alături de Brațul Pavel și Insula Belina, în peri­oada 2010-2012, potrivit unor documente oficiale care au intrat în posesia „Jurnalului Național”. Închirierea acestor terenuri sau lucii de apă, precum și a unei peninsule de pe fluviul Dunărea, au făcut obiectul unor licitații organizate, pe vremea Guvernului Boc, de către Administrația Bazinală de Apă Argeș. În 2017, DNA deschide un dosar penal în care acuză un vice­premier al Guvernului României şi un alt ministru, în legătură cu faptul că au promovat, în 2013, o hotărâre de Guvern prin intermediul căreia Brațul Pavel și Insula Belina au fost trecute în proprietatea Consiliului Județean Teleorman pentru a favoriza firma Tel Drum, care deja exploata aceste suprafețe din luna februarie a anului 2011. În fapt, există informații potrivit cărora DNA, prin acest dosar, încearcă să ajungă la fiul lui Liviu Dragnea, care, în prezent, este asociat majoritar al unei companii care a cesionat contractul de închiriere de la Tel Drum. Însă fiul lui Liviu Dragnea a intrat în această companie abia după ce contractul de cesiune fusese deja reziliat.

 

Administrația Națională Apele Române a scos la licitație închirierea Brațului Pavel și a Insulei Belina, în luna ianuarie a anului 2011. Cele două propri­etăți fac parte dintr-o listă de peste 100 de proprietăți publice ale statului care au fost, de asemenea, scoase la închiriere de către instituţia guvernamentală, în peri­oada 2010-2012.

Astfel, unul dintre aceste anunțuri de scoatere la licitație vizează atribuirea unui contract de închiriere a suprafeței de teren de 250.000 de metri pătrați de teren, situat în zona centrală a Insulei Belina, de pe fluviul Dunărea, în comuna Seaca, județul Teleorman, pentru o perioadă de 10 ani. Următorul anunţ al Adminis­trației Naționale Apele Române viza scoaterea la licitație a contractului de închiriere aferent unei suprafețe de teren de 375.100 de metri pătrați, situat în partea aval a Brațului Pavel, situat de asemenea pe fluviul Dunărea, în dreptul Insulei Belina, din comuna Seaca, județul Teleorman, tot pentru o perioadă de zece ani.

În cazul închirierii Insulei Belina, garanția de participare pe care trebuiau să o depună persoanele sau firmele inte­resate să câștige acest contract a fost de 2.377 de lei, iar în cazul Brațului Pavel, de 2.305 lei.

Lunga listă a închirierilor ANAR

Așa cum precizam mai sus, Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte dintr-o listă extrem de lungă cu proprietăți aflate în domeniul public al statului și în administratrea Apelor Române, scoase la licitație, spre închiriere, în perioada 2010-2012. Iată ce se mai găsește pe lista respectivă. Teren de 31.625 de metri pătrați, situat pe malul drept al lacului de acumulare Prundu, la care se adaugă alți 736 de metri pătrați din malul aceluiași lac, 5.778 metri pătrați din malul drept al râului Argeș aflat în aval de barajul lacului Prundu, altă suprafață de 10.001 metri pătrați pe malul drept al lacului de acumulare Prundu. Pe lista aceasta regăsim faptul că Apele Române au scos la închiriere un teren de 30.558 metri pătrați de teren repre­zentând Peninsula Lacului Prundu, dar și un alt teren, de 31.624 metri pătrați, pe malul drept al acestui lac.

Însă nu doar acolo au fost scoase terenuri spre închiriere. Pe aceeași listă se mai afla, în perioada de referință, o suprafață de 28,3 hectare din cuveta lacului de acumulare Tunari II, 32 de hectare din albia minoră a pârâului Plapcea Mică, cuveta lacului de acumu­lare Chitila, de pe Valea Colentinei, din București, dar și 150,5 hectare de luciu de apă din cuveta lacului de acumulare Râușor, comuna Lerești, și 1.78 hectare de zonă de protecție cu dig în același amplasament. Nu în ultimul rând, lista mai vizează și o proprietate publică a statului de 652.300 de metri pătrați de cuvetă a lacului de acumulare Bascov, de pe râul Argeș, amplasată pe raza localităților Bascov și Budeasa.

Ca și în cazul Insulei Belina și a Brațului Pavel, toate aceste proprietăți, ca și alte câteva zeci, au fost scoase la licitație, în vederea închirierii, către persoane fizice sau juridice, pentru o perioadă de zece ani.

Un anume Ilie Marin a închiriat 124.000 de metri pătrați din Brațul Pavel

În cazul Brațului Pavel și al Insulei Belina, licitațiile în vederea încheierii contractelor de închiriere au fost orga­nizate, în data de 14 ianuarie 2011, la sediul Administrației Bazinale de Apă - Argeș Vedea, Pitești. În 16 ianuarie, au fost definitivate procedurile de atribuire, iar în data de 18 februarie 2011, cele două proprietăți aflate în proprietatea publică a statului și în administrarea Administrației Naționale Apele Române au fost închiriate companiei Tel Drum SA Teleorman.

Un an mai târziu, o altă bucată a Brațului Pavel a fost, de asemenea, scoasă la închiriere. Este vorba despre un alt teren, în suprafaţă de 124.768 metri pătrați, situat în zona amonte a Brațului Pavel, care, în data de 20 februarie 2012, a fost închiriată nu la Tel Drum, ci către o persoană privată pe nume Ilie Marin.

Ambele suprafețe ale Brațului Pavel (cea închiriată de Tel Drum SA, în februarie 2011, și cea închiriată de Ilie Marin, în 2011), precum și Insula Belina, închiriată, de asemenea, de Apele Române companiei Tel Drum SA au făcut obiectul unui act juridic intern emis de către Consiliul de Conducere al Administrației Naționale Apele Române din vara anului 2013. Ca inițiator, această instituție a emis, în data de 15 iulie 2013, Hotărârea cu numărul 9, suprafețele respective de teren, aflate în proprietatea publică a statului, să treacă în proprietatea publică a judeprin care ANAR își dă acordul ca ţului Teleorman și din administrarea ANAR în administrarea Consiliului Județean Teleorman. Cu mențiunea că există sarcini cu care sunt grevate aceste proprietăți, în sensul că există deja încheiate pentru ele, pe o perioadă de zece ani, contracte de închiriere aflate în derulare. ­

S-a schimbat proprietarul, nu și chiriașul

Ulterior, abia, Consiliul Județean Teleorman a înaintat Guvernului Româ­niei solicitarea ca Brațul Pavel și Insula Belina să treacă în proprietatea publică a județului, pentru realizarea, acolo, a unui obiectiv de investiții. Documentul prin care Consiliul de Conducere al Adminis­trației Naționale Apele Române a hotărât să avizeze favorabil acest transfer a fost introdus în mapa de acte care a stat la baza adoptării faimoasei note de fundamentare a Hotărârii de Guvern nr. 943/2013, pentru care Direcția Nați­onală Anticorupție a decis, în toamna anului curent, să o pună sub acuzare, pentru abuz în serviciu, pe Sevil Shhaideh, ministru demisionar al Dezvoltării Regi­onale și vicepremier în Cabinetul condus de Mihai Tudose.

După transferul terenurilor de la Guvern către județul Teleorman, chiri­așul ANAR al unei părți din Brațul Pavel și al Insulei Belina, SC Tel Drum SA, a solicitat Consiliului Jude­țean Teleorman refacerea contrac­tului de închiriere, având în vedere faptul că s-a schimbat propri­etarul. În data de 16 ianuarie 2014, consilierii județeni, întruniți în ședinţă, au aprobat prin vot încheierea unui nou contract de închiriere, până la epuizarea termenului inițial, de zece ani, aferent vechiului contract ANAR, până în anul 2021.

Succesiunea evenimentelor îi cam încurcă pe anchetatori

În data de 1 februarie 2017, SC Trident 51 SRL a emis două adrese, una către Consiliul Județean Teleorman (propiretarul terenurilor de la Dunăre) și către SC Tel Drum SA (cesionar al contractului de închiriere al acestor terenuri), adrese prin care notifică cele două eniti­tăți cu privire la faptul că a reziliat, unilateral, contractul de cesiune nr. 1.544 din 8 aprilie 2014 a contractului de închi­riere nr. 1, din data de 16 februarie 2014, încheiat între Consiliul Județean Teleorman și SC Tel Drum SA, Insula Belina și Brațul Pavel reintrând, astfel, în situația de a fi închiriată direct de Tel Drum SA.

Într-o declarație explozivă făcută de Liviu Dragnea la Antena 3, liderul PSD a precizat că are informații potrivit cărora procurorii DNA ar intenționa să ajungă, prin acest dosar, nu doar la el, dar să-l implice inclusiv pe fiul său în această situație. Informaţia se coroborează cu o alta, pe care ne-o dezvăluie datele de la Oficiul Național al Regis­trului Comerțului. Aceste date arată că, în prezent, SC Trident 51 SRL Turnu Măgurele este deținută de Valentin Ștefan Dragnea, care a intrat în structura acționariatului companiei în data de 7 martie 2017, la mai bine de o lună după ce SC Trident 51 SRL a rezi­liat contractul de conce­siune a Brațului Pavel și a Insulei Belina, încheiat, în 2014, cu SC Tel Drum SA. Valentin Ștefan Dragnea a intrat în societate, fiind cooptat, printr-o majorare de capital decisă de acțio­narii de la acel moment al companiei. Atunci, Marius Lucian Barac şi-a cedat Elenei Copăceanu 25% din capitalul social, iar, în final, Elena Copăceanu și Valentin Ștefan Dragnea au rămas să-și împartă în mod egal acțiunile.

Nu pentru multă vreme, însă, deoarece, printr-o altă încheiere de la Registrul Comerțului, din data de 10 aprilie 2017, și acționarul Elena Copăceanu decide să pără­sească structura acționari­atului SC Trident 51 SRL, cedându-i toate acțiunile fiului lui Liviu Dragnea. În aceeași zi, Valentin Ștefan Dragnea îl cooptează ca nou asociat în acest SRL pe vestitul deja Ilie Liviu Dragne, cel care deţine ferma de porci care face, la rândul ei, obiectul unei investigații penale.

Dosarul „fermei de porci” avea, inițial, aceeași țintă

Dosarul Belina este a doua speță penală începută de procurori anul acesta, prin care se intenționează să se ajungă la Liviu Dragnea sau la familia acestuia. Reamintim că, în data de 11 august, partenerul de afaceri al fiului liderului PSD, Ilie Liviu Dragne, a fost reținut, timp de 24 de ore, de către procurorii Parchetului General, sub acuzaţia de evaziune fiscală și folosirea cu rea-credință a creditului societăii. Ulterior, anchetatorii nu au mai solicitat instanței emiterea unui mandat de arestare pe numele acestuia. Coincidență sau nu, potivit Regis­trului Comerțului, Ilie Dragne a cumpărat, în anul 2014, ferma de la președintele Consiliului de Administrație al SC Tel Drum SA, Petre Pitiș, prin intermediul unei firme Ludikon System SRL. Ulterior, în Ludikon System SRL a intrat ca asociat și fiul lui Liviu Dragnea, cu 10 la sută. Mai târziu, Valentin Dragnea a ajuns să controleze 90 la sută din această companie.

 

Miza procurorilor, fiul lui Liviu Dragnea

Adevărata miză pe care DNA o are în legătură cu acest transfer și mai ales prin menționarea, în comu­nicatul de presă prin intermediul căruia au anunţat punerea sub acuzare a lui Sevil Shhaideh, a faptului că acest transfer a urmărit favorizarea unei firme private este cu totul alta decât cea anunțată. Așa cum se va vedea în cele ce urmează, nu Tel Drum îi interesa, de fapt, pe procurori, ci o altă firmă.

După ce, în data de 16 ianuarie, SC Tel Drum SA a încheiat contractul de închiriere nr. 1, cu Consiliul Jude­țean Teleorman, în martie același an societatea chiriașă cere administrației județene să aprobe cesionarea contractului de închiriere către o altă societate comer­cială. Consiliul Județean Teleorman a aprobat această cesiune, printr-o hotărâre din data de 27 martie 2014. În acest sens, în data de 8 aprilie 2014, între SC Tel Drum SA și compania SC Trident 51 SRL din Turnu Măgurele se încheie contractul de cesiune a contractu­lui de închiriere aferent Insulei Belina și a unei părți din Brațul Pavel, având numărul 1544.

Trident 51 SRL este o companie înființată în 29 august 2013 și, potrivit actului constitutiv aflat la Regis­trul Comerțului, avea ca obiect de activitate comerţul cu amăuntul prin magazine specializate al crustaceelor. Firma avea doi asociați persoane fizice, care împărțeau în mod egal capitalul social. Este vorba despre o anume Elena Copăceanu şi un anume Daniel Barac, ambii domiciliați în Turnu Măgurele. Din aprilie 2014, când SC Trident 51 SRL a concesionat Insula Belina și Brațul Pavel de la SC Tel Drum SA, până în februarie 2016, societatea a funcționat cu această structură a acționa­riatului. În 17 februarie anul trecut, însă, Daniel Barac hotărăște să părăsească firma și să-i cedeze cele 50 la sută din acţiuni unui anume Marius Lucian Barac, de asemenea domiciliat în Turnu Măgurele.

×
Subiecte în articol: Belina