x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Firma unei apropiate a PDL, contract de 19,3 milioane de euro cu Metrorex

Firma unei apropiate a PDL, contract de 19,3 milioane de euro cu Metrorex

de Ion Alexandru    |    09 Aug 2018   •   15:00
Firma unei apropiate a PDL, contract de 19,3 milioane de euro cu Metrorex

Metrorex SA a atribuit, la începutul acestei luni, un contract de aproape 20 de milioane de euro, pentru întreţinerea şi curăţenia în staţii, birouri, trenuri şi alte locaţii. Banii reprezintă contravaloarea acestor servicii pe următorii patru ani şi au fost încasaţi de o companie de profil patronată de o apropiată a fostei guvernări „portocalii”. Este vorba despre Mihaela Neagu, fosta directoare a Complexului Sportiv Olimpia, prietenă a fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, şi, pentru o perioadă, parteneră de afaceri cu un alt fost lider PDL, fostul viceprimar general al Capitalei, Robert Constantin Ionescu. Pentru că banii nu au miros, societatea în cauză, Libro Events SRL, a încasat contracte pe bani publici atât în timpul regimului PDL, cât şi în perioada guvernărilor PSD. Numai anul acesta, societatea Mihaelei Neagu a primit contracte de la Direcţiile Judeţene ale Finanţelor Publice Ploieşti şi Timişoara, precum şi de la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Capitală.

Metrorex SA şi-a făcut publică, încă din data de 23 ianuarie 2018, intenţia de a achiziţiona, prin licitaţie, servicii de curăţenie şi igienizare a spaţiilor publice, a spaţiilor tehnice din staţiile de metrou, a trenurilor şi a locurilor de remizare a materialului rulant de pe magistralele bucureştene. Tot atunci, compania a anunţat că intenţionează să contracteze şi servicii privind colectarea şi evacuarea gunoiului menajer din staţiile, depourile şi birourile Metrorex. Şi nu pentru o lună sau două, ci pentru patru ani.

După aproape şapte luni de la acest anunţ, la licitaţia deschisă organizată în acest sens, care prevedea ca şi criteriu de atribuire preţul cel mai scăzut, s-a înscris o singură companie. Este vorba despre SC Libro Events SRL, cu sediul în satul Căldăraru, localitatea Cernica, judeţul Ilfov, care a făcut Metrorex o ofertă de preţ cu 4.019 euro mai scăzută decât suma maximă pe care autoritatea contractantă era dispusă, potrivit anunţului de participare publicat pe SEAP, să o cheltuie. Astfel, în timp ce Metrorex a precizat că pune la bătaie pentru acest contract suma de 73.167.141,76 de lei fără TVA, unicul ofertant, Libro Events SRL, a cerut un preţ final de 73.149.055,68 de lei fără TVA, cu 18.068,88 lei mai mic.

În data de 2 august, între Metrorex şi compania din Cernica a fost încheiat contractul, la o valoare de 87.047.376.26 de lei cu TVA inclus (19.343.861,4 euro). Ceea ce înseamnă că, pentru fiecare dintre cei patru ani, cât durează contractul, SC Libro Events SRL va încasa 4.835.975 de euro, adică 403.000 de euro pe lună, 13.433.24 euro pe zi şi 560 de euro pentru fiecare oră de lucru.

 

Mihaela Neagu şi legăturile cu guvernarea „portocalie”

Despre compania SC Libro Events, „Jurnalul” a mai făcut dezvăluiri în anii precedenţi. Aşa cum precizam, societatea, care are sediul în Cernica, judeţul Ilfov, este deţinută de către Mihaela Elena Neagu, născută în Bucureşti, dar domiciliată în Lehliu Gară, şi de Georgiana Ştefan, născută în Lehliu Gară şi domiciliată în Bucureşti. Interesant este că, în data de 14 noiembrie 2017, SC Libro Events SRL şi-a deschis un punct de lucru în localitatea Deta, judeţul Timiş, în baza unor documente care atestă că valabilitatea acestui punct de lucru expiră în data de 14 noiembrie 2020, exact când expiră şi concesiunea serviciilor aferente contractului cu Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş, un alt contract pe bani publici de care se bucură societatea. De la Registrul Comerţului, aflăm că SC Libro Events SRL a purtat înainte denumirea de SC Amma General Store SRL, al cărei istoric este unul mai mult decât interesant. Patroana firmei, Mihaela Neagu, a gestionat, în cursul anului 2006, Hotelul Sport din cadrul Complexului Sportiv „Lia Manoliu”, fiind, ulterior, demisă, după ce poliţia a descoperit că aceasta şi-a falsificat cartea de muncă, în care a menţionat în mod nereal că deţine calificarea de recepţioner. În anul 2017, Ministerul Transporturilor i-a retras acesteia brevetul şi licenţa de turism. Mai mult, s-a descoperit că, înainte de a veni în Capitală, Mihaela Neagu a lucrat la o staţie de benzină din localitatea Lehliu.

După ce PDL a ajuns la putere, Mihaela Elena Neagu a fost propulsată în funcţia de manager al Complexului Sportiv Olimpia, entitate aflată la vremea respectivă în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport.

Presa dezvăluia faptul că propulsarea aici se datora faptului că Mihaela Neagu se afla în relaţii  apropiate cu fostul ministru PDL al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi. Amma General Store SRL, firma Mihaelei Neagu, a luat în administrare hotelul şi restaurantul de la Clubul Sportiv Olimpia şi a primit sub contract şi cantina de la Biblioteca Centrală Universitară. Amma General Store s-a înfiinţat în decembrie 2009, cu doi acţionari. Fără niciun angajat, în câteva luni a închiriat într-un mod surprinzător de rapid restaurantul şi hotelul Clubului Sportiv Olimpia Bucureşti, aflat în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret. Contractul dintre baza sportivă şi Amma este pe 15 ani, chiriaşul plătind utilităţile şi o sumă de 4.000 de euro pe lună. În schimb, clubul „i-a cerut” firmei să-i asigure zilnic, pentru sportivi, 80 la sută din locurile de la mese şi din spaţiile de cazare.

Afacerile cu statul au curs „gârlă”

„Jurnalul” a dezvăluit, în toamna anului 2016, ultimele afaceri în care apare numele unui alt apropiat al PDL, fostul viceprimar general Robert Constantin Ionescu. Acesta şi-a înfiinţat o companie de pază, Akyle Security SRL, care, la 1 noiembrie 2016, în asociere cu SC Nei Divizia de Securitate SRL, a încheiat cu Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti un contract în valoare de 365.095 de euro,  pentru prestarea de servicii de pază la casieria centrală şi la dispeceratul aeroporturilor Henri Coandă şi Aurel Vlaicu. Robert Ionescu a avut-o ca asociată în SC Akyle Security pe Mihaela Elena Neagu, care a deţinut 33,33 la sută din capitalul social. La 21 septembrie 2016, însă, fosta directoare a Complexului Olimpia a decis să părăsească structura acţionariatului, cesionându-i lui Ionescu părţile sociale.

Afacerile cu statul ale Amma General Store SRL, firma Mihaelei Neagu, devenită ulterior SC Libro Events SRL, au mers strună. Din 2011 şi până în prezent, societatea a derulat contracte cu Ministerul Muncii (2.733.615 lei fără TVA), cu Ministerul Educaţiei (907.490 lei fără TVA), cu Clubul Sportiv Olimpia (1.589.560 lei fără TVA) sau cu Consiliul Superior al Magistraturii (832.406 lei fără TVA).

De la începutul acestui an, în afară de contractul cu Metrorex, firma Mihaelei Neagu a mai primit de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Ploieşti un contract în valoare de 607.107,12 lei fără TVA, de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” un contract de 1.841.659.04 lei fără TVA şi de la Direcţia Regională a Finanţelor Publice Timişoara un contract de 1.238.247,6 lei fără TVA. Toate pentru prestarea serviciilor de întreţinere şi curăţenie.

×