x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Fostul deputat Marian Hoinaru căpuşează SIF Muntenia

Fostul deputat Marian Hoinaru căpuşează SIF Muntenia

de Alexandru Boariu    |    24 Ian 2011   •   20:19
Fostul deputat Marian Hoinaru căpuşează SIF Muntenia
148121-hoinaru-grup.jpgMarian Hoinaru, fost deputat PNL de Ialomiţa în legislatura 2004-2008 şi fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii în perioada alianţei PSD-PDL, actualmente aflat în tabăra PDL-ului, este membru în Consiliul Reprezentanţilor Acţiona­rilor( CRA ) la Societatea de Investiţii Financiare( SIF ) Muntenia şi, totodată, preşedinte-director general la SC Unisem SA Bucureşti, societate care face parte din portofoliul aceleiaşi SIF.

Surse apropiate fondurilor de investiţii spun că, cel puţin pe zona Ialomiţa – Constanţa, nu preşedintele Consiliului de Administraţie, Petre Pavel Szel, are cel mai important cuvânt de spus în derularea afacerilor SIF Muntenia, ci Marian  Hoinaru, împreună cu amicul lui, Gabriel Fili­mon, directorul executiv al SAI Muntenia Invest – firma de administrare a SIF Muntenia. Prin diverse operaţiuni, unele la marginea legii, cei doi îşi trag partea leului din banii societăţilor aflate în portofoliul SIF Muntenia. Prietenia dintre Hoinaru şi Filimon s-a "cimentat" în august 2006, atunci când au pus la cale cele­bra preluare a societăţii comerciale "Hanul Piraţilor", din Năvodari, pe care au cumpărat-o de la SIF, prin intermediul firmei SC Prodesigne SRL din Slobozia, cu doar 4,5 mili­oane de euro. Ceea ce l-a determinat pe Gigi Becali, care declara că el a oferit o sumă mai mare, dar a fost declarat necâştigător, să facă scandal în presă şi să sesizeze DNA despre acest aranjament.

Cert este faptul că, odată ajuns în Consiliul Reprezentanţilor Acţionari­lor la SIF Muntenia, Hoinaru a început să-şi facă jocurile: l-a pus pe finul lui, Ilie Sima, preşedinte-director general la Semrom Muntenia, el mulţumindu-se la început cu funcţia de membru în Conslilul de Administraţie al Semrom Oltenia. În 2010, Hoinaru  a făcut "un pas înainte" şi s-a instalat preşedinte-director gene­ral la Unisem SA Bucureşti, una dintre societăţile profitabile controlate de SIF Muntenia. Dar, sub conduce­rea "înţeleaptă" a lui Hoinaru, de la un profit consistent obţinut în 2009 (circa 6 miliarde de lei vechi), SC Unisem a ajuns pe pierdere în 2010 (peste 13 miliarde de lei vechi la finele trimestrului III). Nici nu-i de mirare, având în vedere plăţile generoase făcute de Hoinaru către firmele sale de familie, din fondurile în continuă scădere ale Unisem.

De exemplu, numai în perioada iulie-decembrie 2010, prin şase ordine de plată, Marian Hoinaru i-a virat soţiei sale, Lidia Hoinaru, din banii SC Unisem, 186.000 RON, chipurile, pentru "consultanţă" acordată de firma Maholi Consult, unde Lidia Hoinaru este asociat unic. Dar, chiar dacă Unisem ajunge la fundul sacului, Hoinaru profită de funcţia pe care o deţine la SIF Muntenia în Consiliul Reprezentanţilor Acţionari­lor şi face rost de bani.

Astfel, în martie 2010, Hoinaru "împinge" de la SIF Muntenia către Unisem, nu mai puţin de 6 milioane RON, adică aproape 1,5 milioane de euro, sub forma unei majorări de capital, la care, "ghinion", nu participă decât SIF, ceilalţi acţionari dovedindu-se foarte "reticenţi"!

Ţeapar de ţepar!
Deşi la început a refuzat să ne răspundă la întrebări, Dumitru Vişan, pa­tro­nul firmei Prodesigne SRL din Slobozia – unul dintre partenerii de afaceri ai fostului deputat Marian Hoinaru, a acceptat în final, la insistenţele noastre, să vorbească despre "experienţa" pe care a trăit-o cu fostul deputat PNL, actualmente fruntaş PDL în judeţul Ialomiţa, Marian Hoinaru. "Omul acesta m-a dezamăgit, aşa cum aveam să aflu că i-a dezamăgit şi pe mulţi alţii" – ne-a declarat pentru început Dumitru Vişan. Acesta a recunoscut că a cumpărat societatea comercială "Hanul Piraţilor", din Năvodari, împreu­nă cu Marian Hoinaru. "Pentru că deţineam deja un pachet mic de acţiuni la această societate, la vânzarea pachetului majoritar am beneficiat de dreptul de preempţiune, conform legii, şi am câştigat corect în faţa lui Gigi Becali, la preţ egal" – ne-a mărturisit Vişan. Ceea ce a urmat, însă, avea să producă o ruptură definitivă între cei doi parteneri. "Practic, banii pentru acţiunile cumpărate i-am dat doar eu, în rate, pe baza unui credit bancar, făcut pe firma mea. Hoinaru nu a scos nici un ban din buzunar, dimpotrivă, a avut doar de câştigat. În plus, i-am mai dat o grămadă de bani, inclusiv pentru campaniile electorale, desigur, cu forme legale. Dar şi aici m-a pă­că­lit, lăsându-mă descoperit în faţa unor eventuale controale financiare. De exemplu, la un moment dat, prin 2008, i-am virat nu mai puţin de 300.000 RON la o firmă, pentru nişte aparatură electrică, pe baza unei facturi trimise prin fax, cu promisiunea că-mi va trimite ulterior factura originală. Dar până în ziua de azi nu am primit nimic, nici marfa, nici factura. Ăsta e domnul Hoinaru, un ţepar care dă lovitura şi fuge. Nu-mi place să vorbesc urât despre foştii parteneri de afaceri, dar omul ăsta pur şi simplu m-a stors de bani şi m-a nenorocit" – ne-a declarat Dumitru Vişan. De­sigur, am încercat să obţinem şi părerea d-lui Marian Hoinaru despre cele relatate de interlocutorii noştri. Pentru că la Slobozia nu a fost de găsit, l-am contactat telefonic. "Nu vă declar nimic, scrieţi ce vreţi şi să nu mă mai căutaţi niciodată la acest telefon, că nu o să vă spun nimic" – ne-a tăiat-o scurt domnul Marian Hoinaru.

×
Subiecte în articol: anchete