x close

Încă o firmă a lui Mircea Băsescu, pe ducă. Datorii de sute de mii de lei la Administrația Portului Constanța

0
Autor: Ion Alexandru 04 Mai 2018 - 08:37
Încă o firmă a lui Mircea Băsescu, pe ducă. Datorii de sute de mii de lei la Administrația Portului Constanța Basescu
Vezi galeria foto


Problemele familiei de la “apa mare” a lui Traian Băsescu par să nu se mai termine. După ce fabrica de împachetat pui pentru NATO, deținută de Mircea Băsescu, a intrat în faliment, acum, o a doua companie controlată de fratele fostului președinte se judecă, prin instanțele civile, atât în procesul de insolvență declanșat împotriva ei, cât și într-un litigiu comercial cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța. Peste 466.000 de lei este suma cu care CNAPM Constanța s-a înscris la masa credală a companiei lui Mircea Băsescu, solicitând plata acestor bani în contul unor chirii restante și a lipsirii de folosință a unui teren din incinta Portului Constanța. Creanța statului a fost înscrisă în tabelul preliminar, după ce Curtea de Apel Constanța a obligat, la mijlocul lunii februarie a acestui an, firma lui Mircea Băsescu să achite aceste debite. Procesul continuă, însă, la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce fratele fostului președite, în calitate de reprezentant al SC MB Consult Company SRL, a decis să atace cu recurs sentința Curții de Apel Constanța.

Cabinetul Individual de Insolvență Rusu Mirela, din Constanța, a depus, la sfârșitul lunii trecute, la dosarul cauzei, tabelul preliminar al creanțelor debitoarei SC MB Consult Company SRL, societate deținută de către Mircea Băsescu și de către copiii săi, Raluca și Dragoș, acesta din urmă aflându-se în penitenciar, unde își ispășește o pedepsă privativă de libertate pentru trafic de influență.

Conform acestui tabel preliminar al creanțelor, compania familiei Băsescu figurează cu datorii de 493.976,65 lei, împărțite către trei creditori admiși. Este vorba despre Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, de Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanţa și de însuși Mircea Băsescu, în calitate de creditor al propriei firme. Obligațiile SC MB Consult Company SRL către Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice sunt de 557 de lei, fiind cea mai mică dintre creanţele companiei.

Firma, acuzată că a lipsit statul de folosința unui teren din Portul Constanța

În schimb, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța s-a înscris în tabelul preliminar al creanțelor cu șapte categorii de creanțe pe care le are de recuperat de la MB Consult Company SRL, în valoare totală de 466.370 de lei. Mai exact, este vorba despre suma de 154.893,96 de lei, reprezentând contravaloarea unor facturi emise, conform contractului de închiriere încheiat cu firma lui Băsescu la data de 9 iunie 2015, la care se adaugă suma de 141.986,13 lei, reprezentând facturi aferente lipsirii de folosință a unui teren, în perioada lunilor septembrie, octombrie și noiembrie ale anului 2015, și suma de 47.199,03 lei, concretizate în penalități de întârziere aferente facturilor de chirie și utilități, achitate de SC MB Consult Company cu întârziere.

Pe lângă aceste debite, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța a solicitat și a fost înscrisă în tabelul preliminar al creanțelor debitoarei SC MB Consult Company SRL și cu suma de 10.568,29 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată aferente procesului civil în urma căruia s-au identificat aceste restanţe, precum și cu suma de 111.523,33 de lei, reprezentând penalități de întârziere la plată, aferente perioadei 31 martie 2016 – 28 februarie 2018, la care se adaugă suma de 200 de lei, reprezentând taxa judiciară de timbru.

Creanțele cu care s-a înscris Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța au, potrivit documentului întocmit de către administratorul judiciar al SC MB Consult Company SRL, rangul de prioritate pentru recuperarea creanțelor prevăzut la articolul 161, punctul 8, din Legea insolvenței nr. 85/2014. Adică, în ordine, se află pe poziția a opta în cazul în care, la finalul insolvenţei, se declară falimentul debitoarei și constă în creanțe reprezentând credite bancare cu cheltuielile și dobânzile aferente, cele reprezentate de livrări de produse, prestarea de servicii sau alte lucrări, chirii şi alte asemenea creanţe, inclusiv obligațiunile.

Curtea de Apel Constanța a dat câștig de cauză creditorului

Litigiul dintre Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanţa și societatea lui Mircea Băsescu, SC MB Consult Company SRL, a început în 11 aprilie 2016, când compania de stat a solicitat Tribunalului Constanţa să oblige firma privată să-și achite datoriile restante. La momentul declanșării acestui proces, SC MB Consult Company îl avea drept administrator special pe însuși fratele fostului președinte.

Pe fond, Tribunalul Constanța a respins, la data de 23 ianuarie 2017, acțiunea reclamantei, ca nefondată, însă dosarul s-a mutat, la data de 7 august 2017, la Secția a II-a Civilă a Curții de Apel Constanța. Șase luni mai târziu, în 14 februarie 2018, instanța de apel a admis calea de atac formulată de Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța și a schimbat în totalitate sentinţa Tribunalului Constanţa, în sensul că a admis acțiunea reclamantei.

Cu acest prilej, Curtea de Apel Constanța a dispus obligarea firmei SC MB Consult Company la plata sumelor respective, cumulate la 466.370,74 de lei, cu care reclamanta, care a și cerut insolvența firmei lui Mircea Băsescu, s-a și înscris în tabelul preliminar al creanțelor.

Lucrurile nu s-au oprit, însă, aici. Tabelul preliminar al creanţelor nu este definitiv, întrucât SC MB Consult Company SRL a atacat decizia Curții de Apel Constanța cu recurs, la Secția a II-a Civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde cauza a fost înregistrată începând cu data de 11 aprilie, aflându-se și în prezent în procedură de filtru.

Contract de închiriere din anul 2010

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), societatea SC MB Consult Company SRL a utilizat, începând cu data de 1 august 2010, un teren situat în incinta Portului Constanța. Atunci, firma controlată de Mircea Băsescu și-a completat obiectul de activitate cu prestarea de servicii de depozitări și manipulări, prilej cu care și-a deschis un punct de lucru în Portul Constanța, incinta 1A, Parcela E.

În 2017, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a cerut deschiderea procedurii insolvenţei împotriva SC MB Consult Company SRL, invocând faptul că litigiul cu firma lui Băsescu a pornit chiar de la contractul de închiriere parafat între părți privind acest teren din incinta portului. În fața judecătorului sindic, SC MB Consult Company SRL a susţinut că nu exista, la momentul când a fost cerută declanșarea procedurii insolvenței, nicio creanță certă, lichidă și exigibilă, iar că respectivul contract de închiriere încetase, de fapt, începând cu luna aprilie a anului 2015.

În replică, Portul Constanța a arătat că pe acel teren au existat anumite construcții pe care o altă firmă controlată de familia Băsescu, SC Ice Age SRL, le-a demolat și că, mai mult, în apelul judecat de Curtea de Apel București, cale de atac pierdută, în cele din urmă, de firma lui Mircea Băsescu, SC MB Consult Company a recunoscut valoarea creanței.

Interesant este și faptul că, deși s-a opus declanșării procedurii insolvenței, Mircea Băsescu figurează, la rândul lui, cu creanțe înregistrate în tabelul preliminar. Fratele fostului președinte menţionează, în acest document, că are de recuperat de la propria firmă suma de 27.044,91 de lei, reprezentând un împrumut acordat societății.

Și-a băgat în companie ambii copii

MB Consult Company SRL, firma de la care Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanţa are de recuperat peste 100.000 de euro, a fost înfiinţată în data de 8 mai 2002, la Constanța, Mircea Băsescu având, atunci, calitatea de unic asociat. În momentul fondării, compania declara ca domenii de activitate consultanța pentru afaceri și management, consultanța în domeniul gestiunii, al resurselor umane, asistența specializată pentru afaceri şi acordarea de consultanță.

În 25 august 2009, Mircea Băsescu a decis să mute sediul social al companiei, de la Constanţa, în incinta Hotelului Belona – Complex Turistic, situat în stațiunea Eforie Nord, județul Constanța, unde funcționează și astăzi.

Mircea Băsescu a deținut de unul singur compania de consultanță până în data de 10 februarie 2010, când a decis să o coopteze în structura acționariatului pe fiica sa, Raluca Băsescu, căreia i-a cesionat 5% din capitalul social. Sub această structură, SC MB Consult Company SRL a achiziționat, în 31 martie 2010, toate acțiunile pe care firma olandeză Plusfood Goep BV le deținea la cealaltă firmă controlată de Mircea Băsescu în Portul Constanța, SC Fattoria Terrantica SRL – vestita fabrică de ambalat pui.

Ulterior, conform informațiilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, Mircea Băsescu a decis cesionarea a încă cinci procente din capitalul social al SC MB Consult Company SRL către fiul său, Dragoș Băsescu, iar, la sfârșitul lunii august a aceluiași an, firma în cauză și-a deschis punctul de lucru în incinta Portului Constanța, pe terenul aflat în litigiu cu Administrația Porturilor Maritime.

Fattoria Terrantica, un faliment cu “cântec”

Firma de consultanță a lui Mircea Băsescu nu este singura afacere controlată de fratele fostului președinte și care a ajuns pe butuci. Vestita fabrică de împachetat pui, Fattoria Terrantica SRL, își dă, în prezent, obștescul sfârșit.

Reamintim că, anul trecut, la o lună de zile după ce Mircea Băsescu s-a eliberat din penitenciar, ca urmare a condamnării primite în dosarul “Bercea Mondial”, lichidatorul judiciar de la vremea respectivă a SC Fattoria Terrantica SRL a fost înlocuit, prin votul majorității creditorilor. Astfel, Prime Insolv Practice SPRL, casă de insolvență la care colaborează și Andreea Blejnar, soția fostului șef al ANAF, Sorin Blejnar, și care a avut, în ultimii ani, calitatea de administrator judiciar și, ulterior, de lichidator al fabricii de împachetat pui pentru NATO, a fost înlocuită prin votul creditorilor cu un cabinet individual de insolvență, deținut de Corina Eugenia Jianu. Aceasta este nimeni alta decât fostul președinte al Secției a II-a din Tribunalul Constanța, suspendată din magistratură la sfârșitul anului 2014, după ce a fost trimisă în judecată de DNA, pentru abuz în serviciu și luare de mită, în dosarul fostului primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei. 

“Jurnalul” a dezvăluit atunci că, în 16 octombrie 2014 , a avut loc o adunare a creditorilor societății falimentare SC Fattoria Terrantica SRL, pe care Mircea Băsescu a controlat-o, efectiv, până la intrarea în pușcărie. Creditorii întruniți atunci au fost Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice a Municipiului București, prin Administrația Finanţelor Publice Sector 4, care deține 1,77% din masa credală, SC Europeinvest Free Zone SRL, cu 53,45%, și SC MB Consult Company SRL, SC Global Business & Investments SA și Mircea Băsescu, ultimii trei deținând un pachet de 37,09% din totalul masei credale.

Inslovența firmei de depozitări a lui Mircea Băsescu a fost cerută de Administrația Porturilor Maritime Constanța. MB Consult Company este restantă la plata chiriei, a penalităților și a banilor cheltuiți prin instanțele civile.

Deși s-a opus declanșării procedurii insolvenței, Mircea Băsescu apare, personal, ca și creditor al propriei firme, în tabelul preliminar al creanţelor. Fratele fostului președinte susține că are de recuperat un împrumut de 6.000 de euro.

 

Citeşte mai multe despre:   mircea basescu,   traian basescu

 

Ştiri din .roPUBLICITATE
 

Mai multe titluri din categorie

Bogdan Stoica: După ce au citit cartea mea, unele cupluri s-au despărţit

Bogdan Stoica: După ce au citit cartea mea, unele cupluri s-au despărţit
Tipul din filme nu există! Cel puţin asta susţine scriitorul Bogdan Stoica. Autorul le oferă femeilor câteva secrete din lumea bărbaţilor pentru ca acestea să-şi înţeleagă partenerii mai bine. În schimb,...

„Locotenentul” lui Kovesi a dezertat. Cum îşi devorează sistemul propriile unelte, după ce le-a folosit

„Locotenentul” lui Kovesi a dezertat. Cum îşi devorează sistemul propriile unelte, după ce le-a folosit
Galerie Foto Şeful DNA Ploieşti, procurorul anticorupţie Lucian Onea, a fost chemat, ieri, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a aflat că a fost pus sub acuzare într-un dosar,...

Ce afaceri noi învârte unul dintre “premierii în aşteptare” ai PNL

Ce afaceri noi învârte unul dintre “premierii în aşteptare” ai PNL
Deputatul PNL, Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei pe vremea guvernării “portocalii”, fost candidat, în 2016, la Primăria Capitalei din partea formaţiunii liberale şi pretendent, în aşteptare,...

Cele 30 de grame de tărâţe împotriva constipaţiei

Cele 30 de grame de tărâţe împotriva constipaţiei
Cel mai indicat pentru lupta cu constipaţia este consumul a 20-30 de grame de alimente bogate în fibre nedigerabile. Un foarte bun remediu pentru această problemă este consumul de tărâţe de grâu, însă există...

Consilierul personal al primarului Robu, tovarăș de chefuri cu interlopii din Timișoara. Cum a reacționat fostul ofițer SRI când a fost întrebat dacă este prieten cu aceștia

Ionuț Nasleu, consilierul personal al primarului Timișoarei Nicolae Robu, care are printre atribuții activitatea Corpului de Control Intern și Antifraudă și „problemele de securitate” din oraș, apare în mai...

Noi domenii pentru programele postuniversitare

Noi domenii pentru programele postuniversitare
Accesul la informație și accelerarea propagării informațiilor din toate domeniile a fost primită cu bucurie de specialiști, dar în scurt timp și-au dat seama că fenomenul e mai mult malefic decât benefic. Pe...

Urmează zile de foc pentru DNA şi pentru Laura Codruţa Kovesi

Urmează zile de foc pentru DNA şi pentru Laura Codruţa Kovesi
Galerie Foto Ultimele zile ale lunii mai vin cu încercări succesive pentru Laura Codruţa Kovesi şi pentru Direcţia Naţională Anticorupţie. Războiul declanşat, anul trecut, de şefa DNA, prin revocarea din cadrul...

Curtea de Apel a judecat ilegal un proces dintre ANI şi fostul chestor de la Camera Deputaţilor

Curtea de Apel a judecat ilegal un proces dintre ANI şi fostul chestor de la Camera Deputaţilor
Galerie Foto Situaţie incredibilă despre cum sunt judecate dosarele în instanţele din România. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că un proces intentat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) fostului chestor...

O nouă execuție marca DNA. Ținta: rivala lui Kovesi de la Tribunalul București

O nouă execuție marca DNA. Ținta: rivala lui Kovesi de la Tribunalul București
DNA a cerut Curții de Apel București arestarea judecătoarei Elena Burlan Pușcaș, magistrat de penal la Tribunalul București, pe care o acuză de luare de mită. Între Elena Burlan și șefa DNA, Laura Kovesi, au...

Dinu Săraru: Doar cerul şi stelele au rămas ţărăneşti, nu mai avem ţărani

Dinu Săraru: Doar cerul şi stelele au rămas ţărăneşti, nu mai avem ţărani
La 86 de ani, scriitorul şi omul de teatru Dinu Săraru îşi surprinde cititorii cu un roman diferit faţă de ce a scris până acum. "Corrida" este o carte care ne prezintă lupta cu viaţa a unui tânăr toreador....

Vidra și Voineasa, surorile-fantomă ale turismului românesc

Vidra și Voineasa, surorile-fantomă ale turismului românesc
Galerie Foto Ceaușescu visa ca numele Republicii Socialiste România să fie pe buzele schiorilor din lumea întreagă. Și pentru asta avea o strategie: să ridice în munții Lotrului cea mai mare rețea de stațiuni turistice...

Achiziție “strategică” la Banca Națională. Aparatura de bar și de restaurant din vilele de protocol ale BNR, controlate la sânge

Achiziție “strategică” la Banca Națională. Aparatura de bar și de restaurant din vilele de protocol ale BNR, controlate la sânge
Galerie Foto Problemele legate de evoluția indicelui ROBOR, a creșterii inflației, a majorării ratei de schimb leu-euro și alte asemenea amănunte par a fi, zilele acestea, la fel de importante, pentru reprezentanți Băncii...

Modelul Belina, importat de Emil Boc la Cluj

Modelul Belina, importat de Emil Boc la Cluj
Galerie Foto Trei kilometri liniari dintr-un drum de interes naţional, aflat în proprietatea publică a statului și în administrarea Ministerului Transporturilor, au fost transmişi, în data de 3 mai, prin hotărâre de Guvern,...

Topul imobiliar al politicienilor de vârf ai ultimilor ani. Ce demnitari îl bat pe Iohannis la capitolul case, dar mai ales chirii

Topul imobiliar al politicienilor de vârf ai ultimilor ani. Ce demnitari îl bat pe Iohannis la capitolul case, dar mai ales chirii
Galerie Foto Cine este cel mai avut primar de municipiu din România, din punctul de vedere al terenurilor şi imobilelor pe care le are în posesie? Dar cel mai bogat, din aceeaşi perspectivă, preşedinte sau fost preşedinte de...

Ţara serviciilor. Și românii din străinătate produc informaţii de interes pentru serviciile secrete

Ţara serviciilor. Și românii din străinătate produc informaţii de interes pentru serviciile secrete
Galerie Foto Ministerul pentru Românii de Pretutindeni are, de luna aceasta, aprobată  listă cu documente și informaţii clasificate, cu care lucrează în mod curent, și de care ministrul de resort, Natalia Elena...
Pe 7 iunie, Jurnalul împlineşte 25 de ani. Spune-ţi povestea şi te premiem!
Serviciul de email marketing furnizat de