x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Încă un tun marca "Baronul puilor"! Florin Popescu, lucrări publice direcţionate către propria companie

Încă un tun marca "Baronul puilor"! Florin Popescu, lucrări publice direcţionate către propria companie

de Ion Alexandru    |    02 Sep 2015   •   12:16
Încă un tun marca "Baronul puilor"! Florin Popescu, lucrări publice direcţionate către propria companie
Sursa foto: Elena Udea şi Florin Popescu

Să ajungi preşedinte de Consiliu Judeţean, să ai o firmă împreună cu familia şi prietenii, apoi să ieşi doar tu din acţionariatul firmei, după care Consiliul Judeţean al cărui şef eşti să atribuie acestei firme contracte pe bani publici – „asta înseamnă să fii mafiot” , vorba unei lozinci care circulă pe reţelele de socializare.

Aceasta este reţeta pe care a utilizat-o, în mandatul său de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, omul de casă al Elenei Udrea, Florin Aurelian Popescu, poreclit şi „Baronul găinar”. „Jurnalul Naţional” a dezvăluit, recent, cum acelaşi baron, pe vremea când conducea judeţul, a cadorisit o firmă apropiată fostei guvernări cu un contract în valoare de 80 de milioane de euro pentru gestionarea situaţiei gunoaielor din zonă. Prezentăm modalitatea prin care atât CJ Dâmboviţa, cât şi unele primării din judeţ au încheiat contracte pe bani mulţi cu firma patronată din umbră de fostul baron portocaliu.

Fost liberal, devenit, apoi, reprezentant de vază al Partidului Democrat Liberal, iar, în ultima perioadă membru al Partidului Mişcarea Populară, fostul baron de Dâmbovița, Florin Aurelian Popescu, face parte din cercul de apropiaţi al Elenei Udrea. Relaţia celor doi s-a sudat pe vremea când Udrea avea pe mână banii României, iar Popescu deţinea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Aceasta poate fi şi una din explicaţiile pentru care, deşi se afla în conflict de interese, nicio instituţie a statului, cum ar fi Agenţia Naţională de Integritate sau Parchetul, nu a îndrăznit să îl deranjeze cu vreo întrebare.

Firma „baronului puilor” a apărat Moreniul de urgia apelor

„Jurnalul Naţional” prezintă o adevărată caracatiţă care a supt banii Consiliului Judeţean Dâmboviţa, pe vremea când desti-nele acestuia au fost conduse de puterea portocalie. Supapa de scurgere a fondurilor publice în conturile clientei politice instaurate la nivelul judeţului, cu ramificaţii până la Bucureşti, chiar în Guvernul României, se numeşte Florin Aurelian Popescu, fostul preşedinte democrat-liberal al Consiliului Judeţean. Mai mult, unele dintre aceste fonduri au ajuns chiar în conturile unei firme din acţionariatul căreia a făcut parte însuşi Florin Popescu, în calitate de persoană fizică. Ese vorba despre compania SC Procor SA Târgovişte, firmă controlată de familia fostului „baron al puilor”.

Afacerea s-a parafat în luna octombrie a anului 2010, însă in stituţia condusă de Florin Popes cu a aşteptat mai bine de o jumă tate de an pentru a face publică informaţia pe site-ul serviciului electronic al achiziţiilor publice. Povestea arată în felul următor: la data de 20 octom-brie 2010, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, condus de Florin Aurelian Popescu, în calitate de autori tate contractantă, a intrat în pani că, deoarece exista riscul năvă lirii apelor peste nişte străzi din locali-tatea Moreni. Fiind situaţie de urgenţă, autoritatea nu a mai organizat vreo licitaţie pentru contractarea de lucrări aferente stăvilirii acestui potential pericol, ci a apelat la binecunos cuta manevră de a ocoli organi zarea unei selecţii de oferte. Adică negocierea directă, fă ră publicarea unui anunţ de par ticipare. Cum a motivat Consiliul Jude ţean această manevră? Simplu: a notat în anunţul de atribuire că a existat o situaţie de urgenţă sur venită ca urmare a unor eveni mente care nu puteau fi prevăzu te.

Florin Popescu a ieşit, în acte, din acţionariatul societăţii

Societatea Procor SA Târgovişte a aparţinut, în acte, până în 2008, lui Florin Popescu şi familiei sale. După 2008, firma nu mai este, tot în acte, a fostului preşedin te al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, însă, aşa cum se va ve dea în continuare, era, la data atribuirii contractului, controlată de Popescu prin interpuşi.

Potrivit unei adunări generale a acţio narilor firmei Procor SA din da ta de 27 februarie 2008, din acţionariatul societăţii făceau parte Nicolae Popescu, cu 54,9 la sută din beneficii şi pierderi, Ion Sta te, cu 9,16% din beneficii şi pierderi, Cătălin Nicolae Popes cu, cu 5,74% din beneficii şi pierderi, Florin Aurelian Popes cu (fostul şef al judeţului), cu 5,74% din beneficii şi pierderi, Gheorghe Constantin, cu 18,3% din acţiuni, George Gogescu, cu 5,74% din acţiuni, şi Petru Dănilă, cu 0,3% din beneficiile şi pierderile societă ţii. În cadrul acestei adunări ge nerale a acţionarilor, asociaţii au hotărât conversia domeniu lui principal de activitate al societăţii în lucrări de construcţii a drumurilor şi căilor ferate, iar obiectul principal de activitate al SC Procor SA a devenit construcţia de poduri şi tunele.

La doar o lună de la alegerea lui Florin Popescu în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, respectiv la data de 11 iulie 2008, a avut loc o altă adunare generală a acţionarilor de la Procor prin care asociaţii Nicolae Popescu, Cătălin Nicolae Popescu şi Aurelian Florin Popes cu decid să se retragă din structura acţionariatului. Astfel, cei trei membri ai familiei pedeliste dâmboviţene permit atragerea în societatea Procor SA a unui nou acţionar, pe nume Adrian Florin Dragomir, căruia îi ce sionează toţi acţiunile deţinute în firmă. Rămân, însă, acţionari Ion State, Gheorghe Constantin, George Gogescu şi Petru Dănilă.

La această negociere s-au pre zentat doi ofertanţi, dintre care doar unul a câştigat. În aceeaşi zi de 20 octombrie 2010, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a atribuit firmei Procor S.A. Târgovişte un con tract în valoare de 201.541,37 lei fără TVA, pentru lucrări având ca obiect proiectarea şi execuţia de lucrări pentru apărarea malu lui şi pragului râului Cricov, un deva pe strada Prahovei din lo calitatea Moreni. Aceste lucrări sunt finanţate de la bugetul auto rităţii contractante.

În urma mişcării din 11 iulie 2008, Adrian Dragomir devine acţionar majoritar, cu 66,46% din beneficii şi pierderi, Ghe orghe Constantin deţine 18,03% din acţiuni, Ion State 9,11%, George Gogescu 5,7% şi Petru Dănilă 0,31%.

Actualii patroni ai Procor, interpuşii „vătafului” de la judeţ

Ingineria de ascundere a gu noiului sub preş este destul de limpede. Studiind documentele oficiale ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, oricine poate afla că proaspătul fost pre şedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Florin Popescu, de ţine acţiuni în trei societăţi comerciale. Prima este SC Mineral SA, a doua Laminorul SA, iar cea dea treia se numeşte Biandra Trading SRL. Revenind la trei dintre patronii firmei Procor SA, care a încasat de la Consiliul Judeţean contractul prin atribuire directă de peste 200.000 de lei, legăturile sunt clare.

Potrivit ONRC, acţionarul Ion Sta te al Procor deţine acţiuni, alături de Florin Popescu, atât în Biandra Trading, cât şi în Laminorul SA. De ase menea, State mai este acţi onar în firma Pigment SRL. La fel, un alt patron de la Procor, respectiv George Gogescu, nu sa lăsat mai pre jos. El este asociat cu Flo rin Popescu în două societăţi, Biandra Trading şi Laminorul SA. Doar bucureştea nul Adrian Florin Dragomir stă departe de celelalte afa ceri ale lui Popescu. El deţi ne acţiuni în Procor SA, însă şi în alte două societăţi cu sediul în Capitală – IRCATCO SRL şi T.S.S. Soluţii şi Servicii Tehnice SRL.
 

×