x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Reţeaua „tip Bond” care îi uneşte pe Udrea şi Blaga

Reţeaua „tip Bond” care îi uneşte pe Udrea şi Blaga

de Ion Alexandru    |    21 Sep 2015   •   09:11
Reţeaua „tip Bond” care îi uneşte pe Udrea şi Blaga
Sursa foto: Agerpres

Astăzi sunt duşmani politici. Acum câţiva ani, însă, reprezentau pionii principali ai regimului lui Traian Băsescu. Vasile Blaga, strategul fostului PDL, l-a făcut pe Băsescu de două ori preşedinte şi, totodată, a pus umărul la menţinerea acestuia în funcţie la cele două referen¬dumuri de demitere. Elena Udrea a făcut bani pentru clientela băsistă, dar şi pentru cercurile de afaceri care au gravitat în jurul fostului partid de guvernământ şi al Palatului Cotroceni. Deşi, astăzi, cei doi par a se afla la poli opuşi din punct de vedere politic, dar şi al relaţiilor personale, Blaga şi Udrea se dovedesc a fi termina¬lele unei adevărate încrengături demne de filmele cu spioni, din care nu lipsesc serviciile secrete, livrările de tehnică specială, rubedeniile băgate în afaceri dubioase, dar şi contractele cu statul acordate în sistem clientelar.
Oana Zamfir a prezentat, vineri, în cadrul emisiunii „Exces de putere”, modul în care DNA a achiziţionat tehnică de interceptare şi filaj de la un apropiat al serviciilor secrete. Au fost, de asemenea, devoalate legăturile dintre această afacere şi mai multe grupuri ce şi-au întins tenta-culele până la vârful puterii „portocalii”. „Jurnalul Naţional” dezvăluie, în ediţia de astăzi, întreaga reţea şi afacerile acesteia derulate chiar şi în prezent.

Dosarul „Microsoft”, cutia Pandorei
Arestările operate, la sfârşitul anului trecut, în dosarul „Microsoft” au lăsat-o pe Elena Udrea să înţeleagă imediat că urmează să facă ea însăşi cunoştinţă cu arestul Poliţiei. În primăvara acestui an, acest lucru a devenit mai mult decât evident, mai ales că, la DNA, denunţurile împotriva ei au început să curgă „fluviu”. Cu puţin timp înainte de a fi încătuşată, Udrea a ieşit public şi a acuzat că denun¬ţătorii, cercetaţi, la rândul lor, în dosar, au parte de un tratament special din partea anchetatorilor, pentru că toţi ar fi reprezentaţi de un avocat agreat de DNA, pe nume Rareş Dan, fiul unui fost ofiţer de securitate, generalul Gheorghe Dan (foto medalion), despre care Udrea susţine că este un apropiat al prim-adjunctului SRI, Florian Coldea. Ceea ce uită Elena Udrea să menţioneze este că acest general Gheorghe Dan, decedat între timp, a făcut parte din cercurile de afaceri ale fostului ei soţ, Dorin Cocoş, dar şi al lui Nicolae Dumitru, zis „Niro”. Un alt aspect pe care Udrea uită să-l menţioneze este că fiul acestui general, avocatul invocat de ea, este asociat într-un grup de firme care au primit contracte de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus chiar de Elena Udrea.

Rareş Dan şi contractele de la Turism
Avocatul Rareş Constantin Dan este asociat, potrivit unei notificări a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului din data de 4 iunie 2010, în cadrul societă¬ţilor Flash Participații SA şi SC Flash Investiții SA. Prima firmă, împreună cu un anume Alexandru Dan Balotescu, deţine părţile sociale ale companiei SC Media Investment Communication SRL, societate care a primit contracte de la stat, în principal de la Elena Udrea, pe vremea când aceasta conducea destinele României, ceea ce demonstrează că legă¬turile protejatei lui Traian Băsescu cu afacerile avocatului Rareş Dan au fost mult mai strânse decât aceasta a lăsat să se înţeleagă.
În 4 martie 2009, Ministerul Turis¬mului contractează, prin negociere directă, invocând o situaţie de urgenţă, de la Media Investment Communication SRL, servicii referitoare la realizarea unei campanii publicitare pe tema Sărbătorilor pascale în Bucovina şi pe Litoral, campanie care să fie difuzată pe „primul canal de televiziune generalist”. Valoarea acestui contract a fost de 421.240 lei cu TVA inclus. În 20 martie 2011, când Udrea conducea Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, instituţia în cauză angajează din nou compania Media Investment Communication, pentru furnizarea de servicii pentru difuzarea de spoturi publicitare pe canale de televiziune şi pe posturi de radio naţionale, în anul 2011, privind promovarea programului „Exploraţi Grădina Carpaţilor”. Valoarea contractului a fost de 8,52 milioane de lei cu TVA inclus. Pe 26 aprilie 2011, acelaşi minister condus de Elena Udrea atribuie firmei în cauză un al treilea contract, în valoare de 4 milioane de euro fără TVA, pentru difuzarea de spoturi publicitare pe canale de televiziune internaţionale, privind promovarea României ca destinaţie turistică şi creş¬terea gradului de conştientizare asupra noului brand turistic naţional. Este vorba despre scandalul spoturilor difuzate pe posturile de televiziune CNN, Eurosport şi Euronews.

Tentaculele filierei au ajuns până la familia liderului liberal
Reţeaua din care a făcut parte fostul ofiţer de securitate Gheorghe Dan, tatăl avocatului Rareş Dan, are tentacule extinse şi într-o altă zonă a fostului Partid Democrat Liberal. Tatăl lui Andrei Tupan, patronul firmei Andytech Concept SRL şi fost partener de afaceri al gene¬ralului Gheorghe Dan, se numeşte Marian Tupan. Acesta a fost asociat în cadrul compa¬niei SC Romconsult And Trading SRL, alături de fostul ofiţer SPP Liviu Târşea, cel care a controlat, până în urmă cu câţiva ani, compania de pază SC G4S Secure Solutions SRL. Această din urmă companie a câştigat, în data de 9 aprilie 2013, nu mai puţin de cinci licitaţii orga¬nizate de către Compania Naţională de Auto-străzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), privind asigurarea serviciilor de pază a patrimoniului instituţiei, prin patrulare şi posturi fixe pe autostrăzile A2 Bucureşti-Con¬stanţa şi A1 Bucureşti-Piteşti. Valoarea totală a celor cinci contracte atribuite se ridică la 4,3 milioane de euro cu TVA. La toate aceste cinci licitaţii, firma lui Liviu Târşea a participat în asociere cu compania SC AXIS Corporate Security SRL, firma ginerelul lui Vasile Blaga, Ioan Andrei Rudeanu. În prezent, din acţiona¬riatul firmei AXIS Corporate Security SRL face parte şi fiica lui Vasile Blaga, Aghate Rudeanu (fostă Blaga).
Ioan Andrei Rudeanu a fost arestat, la mijlocul lunii mai, într-un dosar instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, sub acuzaţia de evaziune fiscală, prejudiciul cauzat statului în acest caz fiind calculat la 600.000 de euro. Este vorba despre opera¬ţiuni fictive privind derularea unor contracte de servicii înregistrate chiar în contabilitatea firmei AXIS Corporate Security SRL. Săptă¬mâna trecută, ginerele lui Vasile Blaga a fost trimis în judecată.

Tehnică de interceptare şi filaj pentru DNA
Legăturile Elenei Udrea cu familia avocatului Rareş Dan sunt, însă, mult mai vechi. Tatăl acestuia, generalul Gheorghe Dan, ofiţer USLA, comandant în cadrul SRI, transferat la SIE, şef al serviciului secret al Ministerului de Interne, readus în SRI şi, ulterior, transferat la conducerea SIPA, acesta a devenit, după anul 2007, omul de bază al lui Nicolae Dumitru „Niro”, fiind „uns” director general al SC Niro ’95 Impex SRL. Un an mai târziu, firma condusă de generalul Gheorghe Dan a înfiinţat, împreună cu Elena Udrea şi Dorin Cocoş, societatea New Global Investments SRL. În noiembrie 2011, Gheorghe Dan a încetat din viaţă.
Pe lângă activitatea derulată pentru NIRO, Gheorghe Dan a deţinut, împreună cu o societate, Andytech Concept SRL, acţionariatul companiei Tech Industries Construction SRL. Firma partenetă, Andytech Concept, are un unic asociat în persoana lui Andrei Tupan. În 2008, atât generalul Dan, cât şi firma lui Andrei Tupan cesionează acţiunile de la Tech Industries Construction către mama acestuia din urmă, Gabriela Tupan.
În 2012, dar şi în 2014, SC Andytech Concept SRL a fost selectată, în două rânduri, de către DNA pentru a livra instituţiei antico¬rupţie aparatură de înregistrare şi filaj. Contractele, parafate în septembrie 2012 şi octombrie 2014, au scos din bugetul DNA suma totală de aproximativ 800.000 de lei fără TVA. Interesant este că al doilea contract a fost încheiat cu doar o săptămână înainte ca DNA să opereze primele reţineri în dosarul „Microsoft”, când au făcut cunoştinţă cu arestul Nicolae Dumitru „Niro”, Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan „Pinalti” şi Gabriel Sandu.
 

×