x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Rodica Culcer a făcut sluj la Cotroceni

Rodica Culcer a făcut sluj la Cotroceni

de Gabriela Antoniu    |    23 Ian 2011   •   19:48
Rodica Culcer a făcut sluj la Cotroceni
Sursa foto: Karina Knapeck/Jurnalul Naţional

După alegerile prezidenţiale din 2004 câştigate de Traian Băsescu, Rodica Culcer, actualmente director la Departamentul Emisiuni Informative şi Sport din TVR, a cerut sprijin Preşedinţiei să rămână în televiziunea publică, consi­derând că i se face o nedreptate dacă nu i se va prelungi contractul de colaborare care era pe cale să expire.

Dezvăluirea a fost făcută în contextul în care dramaturgul Valentin Nicolau, fost preşedinte al TVR până în 2005 şi autor al unei cărţi despre Televiziunea Română, intitulată "TVR-mărire şi decădere", povesteşte cum, în ianuarie 2005, Traian Băsescu i-a cerut prin intermediul consilierului prezidenţial Adriana Săftoiu să-l demită pe Lucian Sârb de la conducerea Departamentului de ştiri al TVR şi să o numească în acest post pe Rodica Culcer.

Potrivit lui Valentin Nicolau, întâlnirea cu Adriana Săftoiu a avut loc la solicitarea fostului consilier prezidenţial care l-a sunat spunându-i că Traian Băsescu vrea să colaboreze cu şeful TVR. În avanpremiera acestei colaborări, ca semn de bunăvoinţă, Traian Băsescu i-a cerut lui Valentin Nicolau să-l dea afară pe directorul de la Ştiri – Lucian Sârb, şi să o pună în locul lui pe Rodica Culcer, mai povesteşte fostul şef al TVR. "Dar domnul Băsescu ştie că despre Rodica Culcer se spune că ar fi agent sub acoperire?", a întrebat-o Valentin Nicolau pe Adriana Săftoiu. "Domnul Preşedinte, când îţi face o propunere, ţi-o face în cunoştinţă de cauză", spune Valentin Nicolau că i-a răspuns Adriana Săftoiu. În aceste condiţii, fostul şef al TVR spune că a refuzat colaborarea şi i-a cerut Adrianei Săftoiu să-i transmită lui Traian Băsescu că "nu pune cu bună ştiinţă un ofiţer acoperit şef la Ştiri".

Fostul consilier prezidenţial Adriana Săftoiu ne-a declarat însă că întâlnirea din ianuarie 2005 a avut loc la cererea lui Valentin Nicolau şi nu a avut drept scop numirea Rodicăi Culcer la şefia ştirilor TVR, ci situaţia creată în jurul Consiliului de Administraţie al TVR prin câştigarea de către Corina Creţu (PSD) a unui mandat de parlamentar şi plecarea ei din CA. "Nu s-a pus deloc problema să fie dat afară Lucian Sârb. Domnul Nicolau a spus că pentru a o aduce pe Rodica Culcer ar trebui dat afară Lucian Sârb. Eu nu i-am spus să dea pe cineva afară, ci l-am întrebat doar dacă i se poate prelungi contractul Rodicăi Culcer", ne-a declarat Adriana Săftoiu.

Întrebată fiind dacă Rodica Culcer a intervenit la preşedintele Traian Băsescu pentru a rămâne în TVR, Adriana Săftoiu a răspuns: "Rodica Culcer a cerut sprijin la Pre­şe­dinţie considerând că i se face o ne­dreptate prin neprelungirea contractului de colaborare". În august 2005, Rodica Culcer a câştigat concursul pentru postul de director al Direcţiei de Ştiri al TVR, propunându-şi ca obiectiv relansarea ştirilor televiziunii publice. În octombrie 2008, Consiliul de Admi­nistraţie al TVR con­dus de Alexandru Sassu i-a eliminat toa­te atribuţiile editoriale, după ce pe post a fost difuzată caseta "Palinca şi Cal­taboşii", moment încheiat prin de­mi­sia ministrului Agriculturii, Decebal Tra­ian Remeş. În iulie anul trecut, o da­tă cu demiterea lui Alexandru Sassu şi numirea unei conduceri la televiziunea publică de către Parlament, Rodica Culcer a revenit la cârma Ştirilor TVR.

În schimb, la scurt timp după ce a fost refuzat, şeful statului a început un atac susţinut la adresa lui Valentin Nicolau care a culminat cu încercarea de a-l înlocui din fruntea TVR şi cu ce­lebra "urare" "să ajungă în formol". "Ar trebui să îi mai spun domnului preşedinte-director general al Tele­viziunii Române ca niciodată în preocuparea mea nu a fost înlocuirea Cons­iliului de Administraţie la TVR sau la Societatea Română de Radio, nu am avut o prioritate, pentru că nu îmi intra în atribuţiuni, şi dorinţa mea ar fi să ştiu că marele luptător pentru libertatea presei şi jurnalistul demn care a facut din instituţie o instituţie prin care de patru ani transmite numai adevăruri către populaţie, eu mi-aş dori să fie acolo până când o să ajungă în formol! Niciodată nu voi face ceva pentru ca domnul Nicolau să fie schimbat de la Televiziunea Română! Nu mă interesează nici personajul, nici funcţia şi nu este atributul meu", declara Traian Băsescu la începutul lui februarie 2005. Valentin Nicolau a demisionat de la conducerea TVR în iunie 2005.

×