Deși președintele ASF, Mișu Negrițoiu, se laudă că a reușit să reformeze instituția și să așeze pe un făgaș corect sistemul asigurărilor, la o privire mai atentă lucrurile nu par chiar așa. Sistemul continuă să fie populat de persoane cu proptele politice și cu lipici la funcții bine remunerate. Unul dintre ei este și Remus Cătălin Câmpeanu, fiul fostului ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, care a fost propulsat în funcția de director general adjunct al Institutului de Studii Financiare (ISF), o funcţie inventată peste noapte.
Funcția de director general al ISF a fost vizată de Remus Cătălin Câmpeanu încă de la înființarea institutului. În data de 29 septembrie 2015, ASF a scos la concurs postul, la care s-a înscris și Remus Cătălin Câmpeanu. În urma evaluărilor s-a ajuns la concluzia că niciunul din cei care au participat la concurs nu este bun. Așa se face că este numit un director interimar până la organizarea unui alt concurs. Un asemenea concurs nu s-a mai organizat, însă lui Remus Cătălin Câmpeanu trebuia sa i se ofere ceva rapid, până se mai liniștesc apele. În acest an, pe data de 25 februarie, este anunțat un nou concurs pentru director general adjunct, poziție inexistentă până atunci în ierarhia de conducere a ISF. Un anunț făcut din scurt, ținând cont că pentru postul de director general perioada de depunere a dosarelor a fost de o lună de zile. Pentru acest post, însă, candidații au avut la dispoziție doar o săptămână. Un concurs pe care, evident, îl câștigă Remus Cătălin Câmpeanu. O trambulină perfectă pentru poziția de director general, atunci când se va putea.
Probleme de incompatibilitate
Institutul de Studii Financiare (ISF) a fost înființat prin contopirea a două entităţi, Fundaţia Institutului de Management în Asigurări (IMA) şi Fundaţia Institutul de Asigurări (IA). Printre atribuţiile ISF se numără realizarea de studii şi cercetări în domeniul financiar, elaborarea de norme tehnice şi propuneri legislative şi organizarea de cursuri de pregătire a personalului companiilor supravegheate de ASF. Problema este că nicăieri în Europa entitățile care asigură pregătirea profesională în piețele financiare nonbancare nu sunt patronate de autoritățile de supraveghere, acestea din urmă nefiind implicate în activitatea de pregătire a personalului din piață. Acest lucru poate fi verificat pe site-ul EFICERT, asociația europeană a organizațiilor de pregătire profesională, la care a aderat și ISF. Considerentele pentru care acest lucru nu se întâmplă la nivel european sunt unele care țin de compatibilitate. Conform legislației europene, autoritățile au fost înființate pentru a reglementa, supraveghea și, după caz, de a sancționa jucătorii din piață. Cum ar putea face acest lucru ASF cu ISF, atâta timp cât acesta este și membru fondator, iar angajaţi de ai săi sunt şi în Consiliul de Administraţie al ISF ?
„Băiatul lu’ mama”
Remus Cătălin Câmpeanu a lucrat, în perioada septembrie 2013-aprilie 2016, în cadrul ASF. Potrivit ultimelei sale declarații de avere (43/11.06.2015), în 2014 Câmpeanu a câștigat 248.374 lei din poziția de consilier al președintelui ASF. Din iunie 2012 și până în prezent, mezinul Marianei Câmpeanu ocupă și funcția de consilier PNL în Consiliul General al Municipiului București, de unde în 2014 a încasat 11.313 lei. Surse din PNL susțin că el a fost pus pe listele partidului pe o poziție bună, în fața altor liberali cu vechime. Remus Cătălin Câmpeanu este o persoană extrem de ocupată pentru că în paralel cu activitatea laborioasă de la ASF și Primăria Capitalei, tot în 2014 și-a făcut timp să fie director și la un SRL de unde a încasat o sumă.... confidențială, după cum stă scris în declarația de avere. De altfel, începând din 2007, Remus Cătălin Câmpeanu a ocupat, rând pe rând, numai poziții de director: la Institutul Național de Administrație Publică și la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului. Cariera sa a avut mereu legături cu politica și cu funcțiile bine remunerate.
Lipsa moralităţii, tratată cu profunde dureri în cot
Nici fratele său mai mare, Flavius Câmpeanu, nu a stat degeaba. În 2013, pe când ocupa poziția de director tehnic al Registrului Auto Român (RAR), a fost acuzat, împreună cu fostul director Ovidiu Crăpătureanu, un apropiat al liberalului Ludovic Orban, că a cumpărat Ambii au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, care au stabilit că au prejudiciat RAR cu suma de 1.076.509 euro. Şi Mariana Câmpeanu s-a aflat în centrul unui scandal la începutul anului 2014 după ce s-a aflat că pe vremea când se afla la conducerea Casei de Pensii Ilfov i-a acordat soțului, în condiții controverun teren supraevaluat, în dauna RAR. sate, pensie și indemnizație de însoțitor ca urmare a încadrării în gradul I de invaliditate.
Pe site-ul ISF lipsesc informațiile
De pe site-ul ISF (http://www.isfin.ro/) lipsesc informațiile despre conducerea executivă a instituției. Apare doar structura Consiliului de Administrație (CA) din care fac parte aproape exclusiv reprezentanți ai ASF. Excepțiile sunt prof. univ. dr. Ion Stancu și reprezentantul asociației profesionale a companiilor de asigurare-reasigurare din România (UNSAR), Florentina Almăjanu, al cărei rol este însă unul pur decorativ, având în vedere, că potrivit statutului ISF, nu are drept de vot. Din CA-ul ISF fac parte, de exemplu, Cătălina Claudia Sava, soția liberalului Răzvan Sava, cel care asigură interimatul la Primăria Capitalei și candidează pentru funcția de primar al Sectorului 4 din partea PNL. Tot aici îl găsim și pe Paul Mitroi. El este directorul Direcției de Reglementare Autorizare din cadrul ASF și lucrează la elaborarea legislației privind pregătirea profesională și își dă girul asupra acesteia.
Practic, ASF și centrează, și dă cu capul în ceea ce privește pregătirea profesională a celor care lucrează în industria de asigurări. ASF are ca roluri principale reglementarea și supravegherea piețelor financiare nonbancare. Cât de corect poate supraveghea un institut care îi aparține? Dacă acesta nu-și face treaba, cine-l trage la răspundere? Conflictul de interese este evident. Cu atât mai mult cu cât nici din Consiliul de Administrație și nici din Consiliul Științific nu face parte niciun specialist, cu experiență reală, și nu teoretică, în cele trei piețe supravegheate de ASF.
Firele ascunse, legături întâmplătoare?
Unul dintre membrii Consiliului Științific al ISF este Dan Constantinescu, fost membru al Consiliului CSA și primul președinte al institutului, care la momentul acela se numea Institutul de Management în Asigurări. Dan Constantinescu a fost parlamentar PNL și unul dintre apropiații lui Viorel Cataramă, fiind implicat în scandalul SAFI Invest alături de alți PNL-iști. De altfel, Viorel Cataramă este și nașul de cununie al președintelui ASF, Mișu Negrițoiu.
Valorile ISF - profesionalism, reputație, corectitudine, etică, susținerea reglementărilor locale și europene, interesul public și al pieței financiare, dedicare, voință și determinare. Site-ul ISF
În anul 2008, în timpul primului mandat de ministru al Muncii al Marianei Câmpeanu, fiul acesteia a fost angajat ca director în cadrul ministerului. Apoi, a fost angajat din nou de mama sa, la cabinetul ei parlamentar, în funcția de consilier. O situație la fel de ciudată, care o pune pe Mariana Câmpeanu în situația de incompatibilitate.
Mișu Negrițoiu, președinte ASF, ne oferă, pe blogul personal, lecții de reorganizare a ASF, în care s-a „bazat în execuția obiectivelor pe manageri dedicați și destoinici, care au înțeles sensul schimbării”.