x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Face legături de milioane la STS-ul generalului Opriş

Face legături de milioane la STS-ul generalului Opriş

de Ion Alexandru    |    28 Sep 2016   •   08:35
Face legături de milioane la STS-ul generalului Opriş
Sursa foto:

Instituţia condusă de unul dintre apropiaţii fostului preşedinte, Traian Băsescu, a atribuit, ieri, un contract de 1,8 milioane de euro unei companii implicate, în urmă cu cinci ani, într-o afacere a Companiei Naţionale Loteria Română ce a cut obiectul unei anchete a Curţii de Conturi a României. Este vorba despre Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, condus de generalul Marcel Opriş, care a achiziţionat legături pentru radioreleul de mare capacitate al unităţii. Societatea care a primit acest contract este abonată la achiziţiile STS, începând cu anul 2007, iar în anul 2011 a participat, în consorţiu cu o firmă intrată, între timp, în insolvenţă, pentru furnizarea unor produse informatice către Loteria Română, afacere considerată ilegală de către Curtea de Conturi, într-un raport oficial, înaintat Parchetului.

 

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a finalizat, ieri, procedurile privind achiziţionarea unor legături aferente radioreleului de mare capacitate, destinate pentru extinderea, creşterea capacităţii şi optimizarea reţelei de tranzit a instalaţiei de mare capacitate aflate în dotarea acestei instituţii. STS a organizat, în acest sens, o licitaţie restrânsă, anunţată încă de la sfârşitul lunii martie a acestui an.

Iniţial, instituţia a anunţat că este dispusă să cheltuie pentru aceste servicii nu mai puţin de 2.806.830 de euro, fără TVA. La procedura licitaţiei restrânse s-au înscris şapte companii care activează pe piaţa IT din România, în cele din urmă contractul fiind atribuit societăţii care a oferit cel mai mic preţ. Aceasta se numeşte SC Industrial Computer Group SRL, cu sediul în Bucureşti, şi va încasa de la STS suma de 7.971.505,9 lei cu TVA inclus, adică 1.811.705,9 euro, cu peste un milion de euro mai puţin decât estimările iniţiale ale autorităţii contractante, la care se adaugă TVA.

SC Industrial Computer Group SRL a reuşit să devanseze ofertele contracandidaţilor cu cel putin 350.000 de euro fără TVA. Astfel, potrivit documentaţiei de atribuire, ceilalţi ofertanţi au cerut, pentru serviciile care au făcut obiectul licitaţiei restrânse a STS, sume cu mult mai consistente. Felix Telecom, spre exemplu, a solicitat 1.728.506 euro fără TVA, în timp de Mira Telecom a cerut 1.740.000 de euro fără TVA, iar Quality Business Solutions SRL a depus o ofertă de 1.787.378 de euro fără TVA. Alte trei oferte, mult mai mari, au fost depuse de Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL (1.810.000 de euro fără TVA), Ericson Telecommunications România SRL (2.600.000 de euro fără TVA) şi Alcatel-Lucent România SRL (2.665.000 de euro fără TVA).

Ilegalităţi anchetate într-un contract cu Loteria

SC Industrial Computer Group SRL este menţionată într-un raport al Curţii de Conturi a României, din anul 2012, referitor la o achiziţie cu iz penal făcută, în 2011, de către Compania Naţională Loteria Română.

În acest raport, Curtea de Conturi a constatat abateri grave în ceea ce priveşte Compania Naţională Loteria Română, pe vremea când instituţia era condusă de PDL-istul Gheorghe Benea, fiind sesizate organele de cercetare, deoarece existau indicii potrivit cărora au fost săvârşite fapte cu încălcarea legii penale. “Pe fondul exercitării unei activităţi manageriale defavorabile intereselor companiei, la nivelul Loteriei Române au fost constatate practici sistematice prin care, din cauza efectuării de înregistrări contabile neconforme cu legislaţia aplicabilă, au fost denaturate datele reflectate în situaţiile financiare şi prin care au fost eludate prevederile legale asupra rezultatelor economice”, se arată în raportul Curţii de Conturi. Potrivit aceluiaşi document, de asemenea, activitatea de achiziţii publice desfăşurată de Compania Naţională Loteria Română “contravenea tuturor principiilor bunei gestiuni financiare, încălcarea principiului de economicitate, eficienţă şi eficacitate reprezentând o stare de fapt”.

Unul dintre punctele-cheie ale acestui raport al Curţii de Conturi a României vizează faptul că, în anul 2011, Compania Naţională Loteria Română a încheiat un contract vizând furnizarea unor produse informatice în valoare de 16.814.000 de lei. Firma care a primit contractul se numeşte SC SVF Management Prod Serv SRL, care a participat la licitaţia organizată în asociere cu SC Industrial Computer Group SRL, furnizorul legăturilor pentru radioreleul de mare capacitate aflat în dotarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Curtea de Conturi acuză un prejudiciu de 16 milioane de lei

Potrivit Curţii de Conturi a României, “urmare a operaţiunilor ilegale înregistrate în circuitul tranzacţiilor efectuate prin intermediul unor societăţi interpuse, s-a constatat faptul că Loteria Română a plătit pentru echipamentele achiziţionate cu 428% mai mult faţă de valoarea reală a produselor, compania fiind astfel prejudiciată cu suma de 15.978.000 de lei”.

Tot din acelaşi document mai aflăm şi că, în ciuda faptului că nu a existat un studiu de fezabilitate care să fi stat la baza fundamentării necesităţii şi oportunităţii implementării sistemelor Data Center şi a sistemului Disastor Recovery, achiziţia acestora a fost prevăzută în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2011, prin planul de investiţii.

Inspectorii Curţii de Conturi susţineau că Loteria Română a indus în eroare ofertanţii cu privire la data limită de depunere a ofertelor, “cu scopul de a restricţiona participarea la licitaţie şi de a favoriza societatea SVF Management Prod Serv SRL, singura societate care a depus oferta înainte de data limită de depunere a ofertelor”. Mai mult, cu toate că documentele prezentate la licitaţie nu au fost conforme cu documentaţia de atribuire, Compania Naţională Loteria Română SA a acceptat oferta SC SVF Management Prod Serv SRL, în asociere cu SC Industrial Computer Group SRL, şi a declarat-o câştigătoare.

“În condiţiile în care contractul era lovit de nulitate absolută, fapt constatat şi de către Curtea de Apel Bucureşti, Compania Naţională Loteria Română a derulat acest contract cu o celeritate care poate fi justificată numai prin intenţia direcţionării licitaţiei către SC SVF Management Prod Serv SRL”, concluzionează inspectorii Curţii de Conturi a României, în raportul citat.

Liderul asocierii a intrat în insolvenţă

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în prezent, compania care a deţinut calitatea de lider al asocierii care a câştigat contractul pus la dispoziţie de Loteria Română, în anul 2011, SC SVF Management Prod Serv SRL, a intrat în insolvenţă imediat după parafarea acestei afaceri. Societatea în cauză a fost înfiinţată de un anume Valentin Nica şi este deţinută, în prezent, de acesta, împreună cu Ştefan Petru.

În ceea ce priveşte compania care a făcut parte din această asociere incriminată de raportul Curţii de Conturi, SC Industrial Computer Group SRL, de la Registrul Comerţului aflăm că aceasta a fost fondată de un anume Gabriel Badea, în calitate de asociat unic. În prezent, acesta împarte capitalul social împreună cu soţia, pe nume Roxana Daniela Badea.

STS a atribuit pe bandă rulantă contracte unei firme vizate de raportul Curţii de Conturi, în legătură cu o achiziţie din 2011

Client al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale

Începând cu anul 2007, SC Industrial Computer Group SRL, firma aflată în asociere în contractul ce a făcut obiectul raportului Curţii de Conturi a României în legătură cu achiziţiile din anul 2011 ale Loteriei Române, este abonată la contractele Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Relaţia dintre această companie şi STS se ridică la 16.676.792,4 lei cu tot cu TVA, adică la 4.296.464,5 euro. Pe primul loc este chiar contractul încheiat ieri.

Potrivit SEAP, în 27 aprilie 2007, STS a încheiat cu SC Industrial Computer Group SRL un contract, în valoare de 2.789.894,3 lei cu TVA (797.112,7 euro), pentru livrarea unui echipament radio cu microunde Multipuncr LMDS. În data de 28 mai 2008, STS a atribuit aceleiaşi firme un alt contract, în valoare de 1.745.855 lei cu TVA (498.816 euro), pentru servicii de reparare şi întreţinere a aparatelor de radiotelefonie LMSD. În 3 octombrie 2008, STS a mai achiziţionat de la societatea în cauză un echipament de radio cu microunde similar, pe care a plătit 1.682.081,7 lei cu TVA (480.594,8 euro). Două achiziţii identice au avut loc în datele de 10 aprilie 2009 (1.158.216,7 lei cu TVA - 330.919,1 euro), respectiv la 14 septembrie 28 iulie 2010 (1.509.263,8 lei cu TVA - 377.316 euro). Toate aceste contracte au fost atribuite de către STS prin negociere directă, fără publicarea unor anunţuri de participare, fiind invocat, ca motiv, faptul că serviciile, lucrările sau produsele contractate nu pot fi furnizate decât de un anumit ofertant, din motive tehnice.

Alte instituţii militare sau civile pe lista de clienţi

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale nu este, însă, singura entitate care activează în domeniul siguranţei naţionale care a apelat, în această perioadă, la serviciile SC Industrial Computer Group SRL. Institutul pentru Tehnologii Avansate, structură a Serviciului Român de Informaţii (SRI), a organizat, în data de 7 iulie 2009, o licitaţie deschisă pentru achiziţia unor componente de tehnică de calcul. Societatea Industrial Computer Group SRL a câştigat licitaţia aferentă lotului al patrulea al acestui contract, în valoare de 45.101 lei cu TVA inclus, adică 12.886 euro.

O altă structură militarizată ce a derulat relaţii contractuale cu această companie este şi UM 0296 Bucureşti, care a achiziţionat, în data de 28 iulie 2016, echipamente de reţea în valoare de 13.776 lei cu tot cu TVA (3.131 euro).

Nu în cele din urmă, Enel Distribuţie Muntenia SA a încheiat cu aceeaşi firmă, în data de 14 septembrie 2015, un contract în valoare de 5.077.304 lei cu TVA inclus (1.153.932,7 euro), pentru achiziţia unor echipamente de multiplexare în lungime de undă a comunicaţiilor.

Asocierea din care a făcut parte, în 2011, furnizorul echipamentelor de releu pentru STS a fost anchetată de inspectorii Curţii de Conturi pentru un contract de 16,8 milioane de lei derulat ilegal cu Compania Naţională Loteria Română.

Industrial Computer Group SRL a oferit un preţ pentru echipamentele cerute de STS mai mic cu de la 350.000 de euro la 1,2 milioane de euro faţă de ceilalţi operatori IT înscrişi la licitaţia restrânsă organizată de instituţia condusă de generalul Marcel Opriş.

×
Subiecte în articol: traian basescu sts marcel opriş