x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Trei din șase cereri de plecare din DNA au fost norocoase

Trei din șase cereri de plecare din DNA au fost norocoase

de Ion Alexandru    |    30 Iun 2017   •   09:22
Trei din șase cereri de plecare din DNA au fost norocoase
Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO

Din cei șase procurori care au cerut voie de la Consiliul Superior al Magistraturii să plece din instituţia condusă de Laura Codruța Kovesi, doar trei au primit avize favorabile, ceilalți trei rămânând să lucreze la DNA. Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a soluţionat, la mijlocul acestei săptămâni, solicitările de încetare a activității la DNA a nu mai puțin de șase subordonați ai lui Kovesi. În afară de un singur procuror, care a cerut aviz pentru detașarea la OLAF, în subordinea Guvernului României, restul au preferat să fie chiar transferați la unități de parchet de rang inferior celui de la DNA, fiindu-le afectate inclusiv veniturile salariale.

Cine sunt acești procurori? Prima pe listă se numește Alina Ștefănescu, aceasta solicitând Secției aviz favorabil încetării activității la DNA și, eventual, revenirea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Secto-rului 4 din București. Alina Ștefănescu a activat, în trecut, la Parchetul Sectorului 4 și a fost delegată în structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție în data de 13 mai 2015, printr-o hotărâre dată în acest sens de către Secția pentru Procurori a CSM. La doi ani și o lună de atunci, aceeași secție a decis să avizeze favorabil nota Direcției de Resurse Umane și să admită transferul procuroarei Alina Ștefănescu la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4. Al doilea procuror care și-a cerut plecarea din DNA este Alina Irina Avram, care a solicitat mutarea la Parchetul Tribu-nalului București sau la Parchetul Curții de Apel București. Avram a devenit procuror, prin decret prezidențial emis de Traian Băsescu, în iulie 2005 și a activat în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Secto-rului 6. În 29 aprilie 2014, Secția pentru Procurori a CSM a avizat favorabil venirea acesteia la DNA, după ce a fost declarată admisă la interviul organizat, în acest sens, la 15 aprilie același an. Interesant este faptul că, în aceeași zi cu mutarea Alinei Irina Avram la DNA, a fost efectuat și transferul, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, a celebrului deja procuror Jean Uncheșelu. Secția pentru procurori a decis transferul Alinei Irina Avram la Parchetul Judecătoriei Cornetu, județul Ilfov. A treia plecare din DNA a fost cerută chiar de către procurorul-șef al Secției pentru Combaterea Infracțiunilor de Corupţie împotriva intereselor financiare ale Uniunii Euro-pene, Constantin Claudiu Dumitrescu. A c e s t a a solicitat, în principiu, detașarea în postul de expert n a ț ional în cadrul Oficiului European de Luptă Anti-fraudă. Constantin Claudiu Dumitrescu a mai lucrat la Guvernul României, în perioada 2004-2010, ca și șef al Departa-mentului pentru Luptă Antifraudă, având rang de secretar de stat. În 2012, el a revenit în DNA, fiind delegat în funcția de procu-ror-șef secție.

Unul dintre „fugari” s-a înscris în Baroul București în urmă cu trei luni

Nu doar cei trei procurori de mai sus au cerut plecarea din DNA. Mai există trei procurori care au vrut să plece, însă nu au avut același succes. Este vorba despre Eugen Anton, care a solicitat transferul la Parchetul Tribunalului București sau la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București. Dorința lui Anton de a părăsi DNA vine în condițiile în care a fost transferat aici, în 10 februarie 2015, de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 5. Eugen Anton este unul dintre procurorii care au reprezentat DNA în instanţă, la unul din termenele la care instituția condusă de Laura Kovesi a solicitat Tribunalului Municipiului București prelungirea măsurii arestării preventive împotriva fostului primar general al Capitalei, Sorin Oprescu. Cererea de prelungire a fost ridicată de DNA în 30 septembrie 2015 și a fost admisă de Tribunalul București. În ședința din 27 iunie 2017, Secția pentru Procurori a CSM a respins cererea procurorului Eugen Anton de a părăsi Direcția Națională Anticorupție. Același deznodământ l-a avut și solicitarea procuroarei Mădălina Scarlat, care a solicitat Secției pentru Procurori permisiunea de a pleca de la DNA practic oriunde: Parchetul General, Parchetul Curții de Apel București, Parchetul Tribunalului București sau la oricare dintre cele șase parchete de sector ale Capitalei. Mădălina Scarlat este unul dintre cei mai vechi procurori DNA. Printre dosarele pe care le-a instrumentat se numără și cel în care a fost trimis în judecată, în anul 2005, fostul director din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Domocoș Reman, acuzat că ar fi luat o mită în valoare de 180.000 de dolari. Cererea de transfer de la DNA a Mădălinei Scarlat a fost respinsă de către Secția pentru Procurori a DNA. Un al șaselea procuror care a cerut plecarea din DNA, Ioan Paul Chiș, a pierdut chiar de două ori prin refuzul Secției pentru Procurori de a-i aviza favorabil solicitarea. Ioan Paul Chiș figurează ca înscris în Baroul București începând cu data de 28 martie 2017, ca avocat inactiv, suspendat. Acesta a activat, în trecut, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, la Parchetul Tribunalului Brăila și a fost detașat la Școala Națională de Grefieri.

 

Fostul adjunct al lui Kovesi, evaluator al activității procurorilor lui Kovesi

O altă Hotărâre adoptată, în 27 iunie, de către Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a fost aceea a detașării a doi membri ai CSM în comisia de evaluare a procurorilor care fac parte din comisiile constituite la nivelul Parchetului General, Direcției Naționale Anticorupție sau Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, a prim-adjunctului procurorului general, a adjunctului procuroruluișef al DNA și a adjunctului procurorului-şef DIICOT. Prima detașare este cea a vicepreședintelui CSM, Cristian Mihai Ban, iar a doua este a membrului CSM Codruț Olaru, fost adjunct al procurorului general și șef al DIICOT pe vremea când Parchetul General era condus de Laura Codruța Kovesi.

 

Și DIICOT se confruntă cu cereri de transfer

Nu doar DNA întâmpină probleme referitoare la cere-rile de plecare ale procurorilor, ci și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminali-tate Organizată și Terorism (DIICOT). La aceeași Secție pentru Procurori a CSM au fost înregistrate, pentru ședința de săptămâna aceasta, trei cereri de mutare volun-tară și o solicitare a procuro-rului-șed DIICOT de încetare a activității unui al patrulea procuror. Primii trei sunt Daniel Cătălin Mitric, Cristina Lăcrămioara Jaba și Marius Vasile Cazac, aceștia cerând aviz pentru transferul la Parchetul de pe lângă Jude-cătoria Suceava, respectiv la Parchetul de pe lângă Jude-cătoria Rădăuți. Manda-tele acestora la DIICOT vor înceta începând cu luna iulie și terminând cu luna septembrie, după ce Secția pentru Procurori a CSM a avizat favorabil cererile. În legătură cu al patrulea procuror DIICOT, Mircea Lucian Hrudei, pe rolul ședinţei Secției au fost înre-gistrate două solicitări. Una a procurorului-șef DIICOT de încetare a activităţii acestuia la DIICOT, iar a doua, formulată de însuși Hrudei, care a mai solicitat și continuarea activității sale la Parchetul General sau la Parchetul Curții de Apel București. Această a doua solicitare a fost respinsă.

×
Subiecte în articol: laura codruta kovesi