x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Videanu, între abuz în serviciu şi subminarea economiei de stat

Videanu, între abuz în serviciu şi subminarea economiei de stat

de Petru Zoltan    |    09 Sep 2014   •   20:23
Videanu, între abuz în serviciu şi subminarea economiei de stat
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images
Magnatul Ioan Niculae a primit gaze ieftine de la miniştrii Vosganian şi Videanu
Necazurile se ţin scai de fostul primar al Bucureştiului, Adriean Videanu, care a moştenit scaunul de edil de la Traian Băsescu. Magistraţii de la Judecătoria Sectorului 5 au dispus ca procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să înceapă urmărirea penală împotriva lui Adriean Videanu pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Pe lângă acest dosar, Videanu mai are un dosar instrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în care a fost acuzat de complot şi subminarea economiei de stat, infracţiuni pe care le-a comis în mandatul de ministru al Economiei, în guvernul condus de Emil Boc. Totodată, casele, apartamentele, banii şi acţiunile lui Videanu au fost puse sub sechestru de procurori. Pe lângă dosarele penale, cariera politică a lui Videanu pare că a apus de mult. În prezent mai coordonează doar organizaţiile din Bucureşti ale Partidului Democrat.

Noul dosar penal deschis pe numele fostului primar al Bucureştiului Adriean Videanu a fost întocmit pentru abuz în serviciu la cererea magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 5. Totul a început în anul 2007, când reprezentanţii societăţii Ruxandra Trading SRL au depus o plângerea penală împotriva a trei angajaţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti: Adrian Bold – arhitectul şef, Adrian Iordache – şeful Direcţiei Juridic şi Viorel Uleia – şeful Direcţiei Inspecţie, care au abuzat de funcţiile pe care le deţineau. Ulterior, plângerea s-a extins şi asupra primarului Adriean Videanu, pentru că a refuzat să pună în aplicare o decizie a instanţei.

Societatea Ruxandra Trading a închiriat de la Primăria Capitalei un teren de 9.550 mp, pentru care a obţinut o autorizaţie provizorie pentru construirea unui complex comercial. Apoi, a dat primăria în judecată pentru a o obliga să-i elibereze o autorizaţie de construcţie definitivă, dar şi să-i concesioneze terenul respectiv. Procesul a fost câştigat de firmă la Curtea de Apel Bucureşti. Numai că edilul Adriean Videanu a refuzat să pună în aplicare decizia instanţei. Mai mult, s-a dispus demolarea clădirii construite de firmă, iar terenul a fost dat în folosinţă Ambasadei Franţei, pentru construirea Liceului Francez. Ulterior, firma păgubită a făcut o plângere penală împotriva primarului Adriean Videanu, susţinând că a fost păgubită cu suma de 3,7 milioane de euro. Dar procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale, susţine Agerpres.ro. Însă, magistraţii de la Judecătoria Sectorului 5 au admis contestaţia la soluţia dată de procurori. “Dispune trimiterea dosarului nr. 586/P/2009 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea completării urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infr. de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave prev. de art. 297 N.C.pen rap. la art. 309 N.C.pen, cu aplic. art. 5 alin. 1 N.C.pen. faţă de suspectul Videanu Adriean”, se precizează în decizia instanţei.

Averea lui Videanu, sechestrată de DIICOT
Adriean Videanu este acuzat de Direcţie de Investigare a Criminalităţii Organizate şi Terorism de complot şi subminarea economiei de stat. Din referatul întocmit de către procurorii DIICOT rezultă suspiciunea că în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar din decembrie 2008 – septembrie 2010, Adriean Videanu, “în calitate de miniştri ai Economiei, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr de 6 ordine, respectiv trei memorandumuri în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către Ioan Niculae.” Practic, cei doi miniştri ai Economiei au utilizat Romgaz SA în interesul privat al Interagro, care a acordat discounturi comerciale substanţiale la livrarea de gaze către firma lui Ioan Niculae. Ulterior, în 30 septembrie 2013, DIICOT a instituit sechestru asigurător pe cinci imobile ale lui Adriean Videanu din Bucureşti, Ilfov şi Constanţa, până la concurenţa sumei de 277 de milioane de lei, pe 66.906 acţiuni de la trei firme şi pe sumele din conturile deschise la două bănci. Potrivit unor surse din cadrul Partidului Democrat, în prezent Adriean Videanu colaborează îndeaproape cu Partidul Mişcarea Populară, susţinând necondiţionat candidatura Elenei Udrea la alegerile prezidenţiale. 



×
Subiecte în articol: Adriean videanu