x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dezinteres cras

Dezinteres cras

de Mara Raducanu    |    21 Iul 2008   •   00:00
Dezinteres cras

Cazul Tatianei Duplei, tînăra de 20 de ani din Republica Moldova călcată pe trecerea de pietoni la finele lui martie, i-a cutremurat pe mulţi. Incidentul nu a avut acelaşi efect şi asupra autorităţilor, ministrul Internelor, Cristian David, fiind complet în afara subiectului. Vineri, după mai bine de trei luni de la accident, el n-avea habar că fata a decedat pe loc.

CAZUL DUPLEIMinistrul de interne dixit: "Fata din moldova a murit?"
Cazul Tatianei Duplei, tînăra de 20 de ani din Republica Moldova călcată pe trecerea de pietoni la finele lui martie, i-a cutremurat pe mulţi. Incidentul nu a avut acelaşi efect şi asupra autorităţilor, ministrul Internelor, Cristian David, fiind complet în afara subiectului. Vineri, după mai bine de trei luni de la accident, el n-avea habar că fata a decedat pe loc.

 
Mircea Badea, realizatorul emisiunii "În gura presei", a fost martor la accident chiar în momentul impactului. Deşi a precizat de mai multe ori acest lucru, nimeni din rîndul anchetatorilor nu s-a "deranjat" să-l citeze ca martor în dosar.


DILEMA. Acum cîteva zile, Jurnalul Naţional a publicat un articol despre felul în care autorităţile s-au implicat în rezolvarea cazului Tatianei Duplei, tînăra din Republica Moldova ucisă de o doamnă cunoscută în lumea bună, chiar pe trecerea de pietoni de pe Bd. Kiseleff. Deşi ancheta făcută de ziarul nostru a scos la iveală faptul că declaraţia olografă a doamnei Anamaria Ştraus nu era de fapt chiar olografă, în condiţiile în care a fost scrisă de o altă persoană, oamenii legii nu au avut nici un fel de reacţie. Mai mult, în momentul în care am mers să discutăm cu ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, despre felul în care poliţiştii de la Cercetări Penale din cadrul Poliţiei Capitalei şi-au făcut treaba, ne-a şocat un alt lucru: şeful de la Interne avea o dilemă. Nu ştia, deşi cazul a fost destul de mediatizat, dacă fata din Republica Moldova, adică Tatiana Duplei, a murit sau nu. "Marius, da’ fata din Moldova a murit, nu?", şi-a întrebat pe un ton nevinovat ministrul purtătorul de cuvînt. A murit chiar de mai bine de trei luni, ne-am permite noi să-l informăm pe domnul David, care ne-a promis că va ancheta cum au decurs cercetările cît timp dosarul a stat la poliţie.

 
VIAŢĂ FURATĂ. La 27 martie 2008 Tatiana Duplei şi-a luat rămas bun de la viaţă. Nu a mai apucat să rîdă, să-şi vadă prietenii, familia, să povestească sau să-şi împlinească visele. O viaţă "furată", într-o goană nebună, chiar pe trecerea de pietoni. Anamaria Ştraus, şoferiţa implicată în accident, posesoarea unui Audi A8, a tratat totul cu multă indiferenţă. Imaginile surprinse într-un filmuleţ postat imediat după accident pe site-ul Antenei sînt de o cruzime fără margini. Anamaria Ştraus, de altfel o doamnă cu greutate "în lumea bună", s-a comportat ca la o întrunire de afaceri. Deşi omul pe care îl lovise,  aruncîndu-l la 20 de metri, se zvîrcolea între viaţă şi moarte, doamna Ştraus a stat departe de restul lumii şi a vorbit minute în şir la telefon. 

 
TOT MORTUL E DE VINĂ! Nici din partea oamenilor legii nu am văzut prea multă bunăvoinţă în soluţionarea cazului. După ce dosarul a fost ţinut la Secţia Cercetări Penale din cadrul Poliţiei Capitalei vreo două luni, a ajuns într-un final la Parchetul General. Deşi potrivit lui Rareş Matei, avocatul familiei Duplei, probele existente împotriva Anamariei Ştraus sînt concludente, oamenii legii au tergiversat într-un mod vizibil şi voit cercetările.  "La o zi după accident a fost făcută la Registrul Auto Român (RAR) expertiza tehnică a maşinii, care arată că autoturismul Audi A8 nu avea nici o defecţiune, aşa cum susţinuseră doamna Ştraus şi avocatul ei. Mai există şi doi martori, ale căror declaraţii figurează în dosarul cauzei şi care susţin că Tatiana Duplei traversa regulamentar pe trecerea de pietoni în momentul cînd a fost accidentată mortal." "Nu ştim", "cercetăm", "nu e de competenţa noastră" sînt cuvinte stereotip pe care le tot auzim de la oamenii legii, atunci cînd avem "tupeul" să cerem informaţii de acest gen.

Explicabil, de altfel, în condiţiile în care pe site-ul poliţiei motto-ul este "Transparenţă şi încredere"! 

 
"CLIENTA MEA, O VICTIMĂ! Gheorghe Dragomir, avocatul Anamariei Ştraus, a încercat, în spiritul profesiei, să ne convingă de faptul că victima nu s-ar fi aflat pe trecerea de pietoni atunci cînd a fost lovită şi că, din cîte ştia dumnealui, la dosar nu ar exista martori care să probeze acest lucru. Mai mult, marele semn de întrebare al domnului Dragomir a fost cum de acest caz a intrat în vizorul Parchetului General, care a dispus acum cîteva zile începerea urmăririi penale pe numele Anamariei Ştraus. "Nu am înţeles nici pînă acum de ce Parchetul General a dispus începerea urmăririi penale. E drept că acesta are competenţa să cerceteze orice infracţiune, dar sînt sute de astfel de accidente şi de nici unul nu se ocupă PG", s-a arătat surprins avocatul.

 

Aşteptăm deznodămîntul

Deşi la prima vedere cazul accidentului Tatianei Duplei pare unul încurcat, ecuaţia este simplă, cu puţine necunoscute: relaţiile influente ale doamnei Anamaria Ştraus i-a cam "sensibilizat" pe oamenii legii. De cealaltă parte, Ludmila Duplei, sora victimei, a avut parte de un alt tratament, mai puţin binevoitor. Momentan,  dosarul se află la Parchetul General, abia în urmă cu cîteva zile Anamaria Ştraus fiind pusă sub învinuire pentru ucidere din culpă. Mai mult, reamintim că doamna Ştraus a fost la Parchetul General, unde a luat cunoştinţă de învinuirea ce i se aduce, numai după ce a fost citată de cîteva ori la rînd, fără a se prezenta, şi după ce a fost informată că, dacă nu dă curs invitaţiei, Parchetul va emite pe numele ei un mandat de aducere. Aşteptăm deznodămîntul!

 

Nepăsare

"Deşi probele existente pînă în acest moment, respectiv martorii existenţi şi expertiza tehnică a maşinii făcută la RAR, sînt concludente, poliţiştii de la Serviciul Cercetări Penale au tot tergiversat cazul. Cînd doamna Ştraus a fost stresată au înţeles, în schimb familiei Duplei i-au impus termene peste termene. Sperăm să se facă dreptate, iar vinovaţii să plătească."
Rareş Matei, avocatul familiei Duplei

 

Martori sînt, cine să-i cheme?

Mircea Badea, realizatorul emisiunii "În gura presei", este unul dintre martorii care a văzut totul chiar în momentul producerii impactului. "În ziua accidentului eram pe Kiseleff. Am văzut-o pe respectiva domnişoară în momentul în care a început să traverseze pe trecerea de pietoni, după care nu mai m-am uitat la ea. Era un om pe trecere. La trei secunde, am auzit un zgomot de frîne violent. M-am uitat chiar în momentul respectiv şi am văzut exact momentul impactului, cînd a izbit-o pe fata aia şi a aruncat-o prin aer printre nişte pomi. S-a prăbuşit, acolo unde de altfel a fost şi filmată. Oricum, e o treabă bună faptul că nu a mişcat-o nimeni. Eu am sunat instantaneu la 112 şi mi-a dat eroare. Am mers 50 de metri şi, fiind în perioada Summit-ului, am sesizat că locul era plin de poliţie.

I-am spus unui poliţist de accident şi mi-a  răspuns că se ştie şi că salvarea e pe drum." Deşi a spus de nenumărate ori că a văzut totul, în nepăsarea lor anchetatorii nu s-au sinchisit să-l citeze ca martor.


LUCRURI CLARE.
"Fără nici o îndoială, sută la sută fata era pe zebră. Nu m-a chemat nimeni să spun nimic. Sigur, instinctul meu sau pornirea mea spontană de cetăţean este să mă întreb cum adică nu m-a chemat nimeni?! Da’ pe de altă parte cazul ăsta mi se pare foarte clar, nu mi se pare nimic de lămurit aici. În sensul că fata era pe trecerea de pietoni şi a fost lovită. Chiar dacă accidentul ar fi avut loc la patru dimineaţa, fără poliţie şi fără martori, tot ar fi fost totul clar, avînd în vedere unde a fost proiectată fata. De unde putea să fie proiectată, de pe Lună?! E clar că de pe trecerea de pietoni. Nu mi se pare că mai trebuie lămurit nimic în plus, că nu mai e nimic de lămurit. Lucrurile sînt clare. Martori există. Nu poate să spună cineva că fata nu era pe trecere sau că a intrat fata în maşină."

 

Dovadă

"Fără nici o îndoială, sută la sută fata era pe zebră. Nu m-a chemat nimeni să spun nimic. Sigur, instinctul meu sau pornirea mea spontană de cetăţean este să mă întreb cum adică nu m-a chemat nimeni?! Da’ pe de altă parte cazul ăsta mi se pare foarte clar, nu mi se pare nimic de lămurit aici. În sensul că fata era pe trecerea de pietoni şi a fost lovită"
Mircea Badea

×