x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Federația SINDALIMENTA cere introducerea orelor suplimentare fiscalizate în calculul vechimii în muncă

Federația SINDALIMENTA cere introducerea orelor suplimentare fiscalizate în calculul vechimii în muncă

de Adrian Stoica    |    21 Dec 2021   •   07:35
Federația SINDALIMENTA cere introducerea orelor suplimentare fiscalizate în calculul vechimii în muncă

Federaţia Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA a solicitat ieri Guvernului, Ministerului Muncii și grupurilor parlamentare să revizuiască legislația privind sistemul unitar de pensii. Concret, federația solicită instituțiilor abilitate să promoveze un act normativ care să vizeze luarea în calculul a vechimii în muncă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, a orelor suplimentare fiscalizate prestate de angajaţi, la solicitarea angajatorului.

Potrivit lui Dragoș Frumosu, aceste ore au fost plătite cu un spor corespunzător duratei acestora, în conformitate cu prevederile legale ṣi/sau a contractelor colective de muncă aplicabile ṣi necompensate prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea lor, conform art. 122 (1) din Legea 53/2003 (Codul muncii). Potrivit expunerii de motive, veniturile angajaţilor, inclusiv cele din prestarea orelor suplimentare, sunt impozitate conform art. 138 din Legea 227/2015, cu modificările ṣi completările ulterioare, cu un procent de 25%, fără a fi luate  însă în calculul vechimii în muncă.


 

Munca peste program trebuie adăugată la stagiul de cotizare

 

„Ȋn clarificarea acestui demers, precizăm că pentru participanţii la sistemul unitar de pensii publice, cele două elemente luate în calcul pentru asigurarea eligibilităţii la acest sistem sunt stagiul de cotizare, art. 16-19 din Legea 263/2010 ṣi vechimea în muncă, definită de art. 16, alin. 5, din Legea 53/2003. Aṣadar, veniturile angajaţilor, inclusiv cele din prestarea orelor suplimentare, sunt impozitate conform art. 138 din Legea 227/2015, cu modificările ṣi completările ulterioare, dar nu sunt luate în calculul vechimii în muncă”, spune președintele SINDALIMENTA, Dragoș Frumosu. În aceste condiții, federația consideră că este imperios necesar, pentru respectarea principiului echităţii sociale, includerea în baza de calcul pentru stabilirea vechimii în muncă/stagiul de cotizare a orelor suplimentare fiscalizate, conducând la reducerea vârstelor standard de pensionare. Demersul se bazează pe situaţia concretă din mediul privat, unde orele suplimentare sunt plătite prin adăugarea unui spor la salariu de minimum 75% sau conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate. Aceste ore sunt prestate cu regularitate pe durata întregului an, iar din lipsă de personal, ori din cauza factorului de sezonalitate, nu pot fi compensate cu timp liber plătit, conducând la o suprasolicitare a salariatului care, în mod constant, lucrează peste durata normală a timpului de muncă de 8 ore pe zi ṣi de 40 de ore pe săptămână. 

 

 

„Fundamentarea unui sistem prin care orele suplimentare să poată fi centralizate la nivel naţional prezintă multiple beneficii. Acest sistem poate agrega informaţii cu caracter statistic important privind amploarea acestui fenomen ṣi poate conduce la un calcul corect privind productivitatea muncii la nivel naţional, care ne situează în acest moment pe locul 22 din 27 de state ale UE în ceea ce privește productivitatea nominală a muncii pe persoană angajată, alături de Grecia, potrivit datelor publicate de Eurostat, cu o valoare de 72,9% din media UE, calculată la paritatea puterilor de cumpărare standard”.

 

din expunerea de motive a inițiativei SINDALIMENTA

×