x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Hariclea Darclee a fost privighetoarea din Carpati

Hariclea Darclee a fost privighetoarea din Carpati

01 Mar 2004   •   00:00

In 1995, la Braila, cand s-au sarbatorit 135 de ani de la nasterea Haricleei Darclee, soprana Mariana Nicolesco i-a adus celebrei artiste un omagiu, initiind Concursul National de Canto - Hariclea Darclee.

Triumful manifestarii a atras dupa sine, in 1997, organizarea primului concurs international de Canto Hariclea Darclee, chiar in teatrul in care solista debutase la numai 21 de ani.
ROXANA I. ANCUTA

Mama Haricleei Darclee, Maria Haricli, nepoata directa a domnitei Mavrocordat, pastra in tot amprenta originilor ei nobile, iar tatal, Ion Haricli, era mare proprietar in Teleorman. Asa cum scria N. Carandino in cartea "Darclee. Viata de glorie si de pasiune a unei mari artiste", la nasterea ei Ileana Tiganca a prezis ca "duduia va calatori mult si va fi mereu in sarbatoare".

NEAJUNSURI. In copilarie, Haricleea a fost la un pas de a muri de febra tifoida. Cumplita boala o lasase pe fata fara podoaba capilara insa dupa ce a fost tunsa chilug, parul i-a crescut mai frumos ca niciodata. In februarie 1881, Hariclea s-a casatorit cu tanarul locotenent de artilerie Iorgu Hartulari, in ciuda dorintei mamei sale care voia sa o marite cu un print bogat si batran. In 1886 pleaca la Paris, unde se lupta din greu cu neajunsurile, desi primea de-acasa cate 500 de franci pe luna, pentru chirie. Nici macar nasterea fiului ei nu o abate din drum, asa ca incepe sa ia lectii de canto. "Am facut progrese si sper sa ajung departe. Mi se prezice un viitor stralucit. Dar traim din sperante, o mancare afurisita care distruge stomacul ", scria Darclee familiei.
Debutul Haricleei Darclee a avut loc pe 14 decembrie 1888, cu rolul Margueritei din Faust. Prima sa aparitie pe scena i-a adus numai aprecieri, iar din vara lui 1889 incepe turneele prin toata lumea. La Scala din Milano, scena consacrarii mondiale, Hariclea a debutat pe 26 decembrie 1890, cu rolul Cimenei din Cidul de Massenet. Atunci a fost aplaudata chiar de Giuseppe Verdi.

MODESTIE.Dorinta ei de a canta in Romania era tot mai mare si nu s-a lasat pana ce nu s-a intors in tara in care se nascuse. Romanii o iubeau, spectacolele ei erau adevarate sarbatori. "Traiasca privighetoarea Carpatilor", ii striga publicul. Regele Carol i-a oferit ordinul "Bene Merente clasa I", iar poetii ii compuneau versuri. Unul din cele mai importante momente pentru Hariclea a fost in 1900, cand Puccini a vazut in ea singura soprana care putea sa redea cel mai bine rolul Floriei Tosca. Premiera a avut loc la Roma, unde a cantat alaturi de tenorul Emilio de Marchi si baritonul Eugenio Giraldoni (marea ei iubire neimplinita). Toata faima pe care si-o castigase nu i-a alterat deloc caracterul deosebit, pastrandu-si mereu frica de Dumnezeu si bunul simt. Inainte sa urce pe scena, intotdeauna aprindea o lumanare la icoana Maicii Domnului.

SARACIE. La finele vietii, artista a trait intr-un anonimat nemeritat, locuind intr-un hotel din Capitala. Pentru cea care fusese atat de apreciata de Verdi, Leoncavallo, Massenet, Puccini, care cantase cu Enrico Caruso, Titta Ruffo, Tamagno si care a aparut de nenumarate ori sub bagheta lui Toscanini, autoritatile nu au ridicat nici un deget ca sa o ajute. "Maiastra pasare de basm", "privighetoarea adorata" a murit in saracie, funeraliile fiind finantate de Ambasada Italiei.

CV
S-a nascut la Braila, pe 10 iunie 1860. A studiat la Paris, iar in Opera a debutat in 1888 cu "Faust". In 1890 a interpretat "Cidul" la Scala din Milano, succesul aducandu-i imediat contracte la cele mai mari teatre din Italia. Intre 1893 si 1910 a cunoscut gloria pe marile scene ale lumii, revenind de cateva ori la Scala. A cantat pana in 1918, ultima aparitie importanta pe scena fiind in Santuzza, din Cavalleria Rusticana. A murit in saracie, la Bucuresti, in 1939. A fost inmormantata in Cimitirul Bellu.

INEDIT
Darclee a cantat si la nunta fiului lui Osman Pasa, Kemal. A fost gazduita intr-un apartament al Hotelului Pera-Palace, iar cand avea spectacol i se punea la dispozitie trasura palatului. A dat trei reprezentatii: Traviata, Faust si Trubadurul. Cand a cerut sa bea ceva, i s-a adus sampanie intr-unul din paharele sultanului, facut din aur si batut cu pietre nestemate. La cel de-al treilea spectacol pe care l-a dat la curtea sultanului, Darclee a fost pusa intr-o incurcatura din care a stiut sa iasa remarcabil. Desi la inceput "Trubadurul" nu fusese in repertoriul sopranei, sultanul a trimis vorba ca vrea sa asculte opera cu pricina. Prin urmare, de dimineata si pana seara Hariclea a invatat "Trubadurul", multumindu-l astfel pe capriciosul sultan, care a rasplatit-o oferindu-i doua decoratii: medalia artistica si "marele ofiter al Sefakatului". Datorita calitatilor extraordinare pe care le avea, Hariclea a intrat si in gratiile regelui Don Carlos al Portugaliei, a carui dragoste pentru artista aproape ca se transformase in obsesie. Don Carlos ii trimitea adesea scrisori de dragoste. Regele ii scria: "Daca as putea, te-as pastra pentru mine si ti-as cere mereu, mereu sa canti!" sau "Admir artista, iubesc insa femeia".

CONTINUARE: Iulia, fata cu condeiul de aur

×
Subiecte în articol: special darclee hariclea