x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Cei cu ficat gras trebuie să se trateze şi de diabet, și de hipertensiune

Cei cu ficat gras trebuie să se trateze şi de diabet, și de hipertensiune

de Florin Condurateanu    |    10 Sep 2020   •   17:26
Cei cu ficat gras trebuie să se trateze şi de diabet, și de hipertensiune

Când unui om, la un control medical de rutină, i se descoperă ficatul gras, nu prea ia în serios acest diagnostic. Spune: „Cei mai mulţi au ficat gras, e cea mai uşoară boală de ficat”. Dar nu prea este aşa. Interviu cu profesor doctor Alexandru Oproiu, întemeietor de şcoală în Gastroenterologie

 

 

Florin Condurăţeanu: - De ce se păcălesc cei care bagatelizează ficatul gras?

Prof. dr. Alexandru Oporiu: - Ei trebuie să fie atenţi şi să-şi schimbe stilul de viaţă, să slăbească, să facă o jumătate de oră pe zi mişcare, ficatul gras trebuie luat în serios. Nu chiar toţi oamenii suferă de ficat gras, circa 27% şi doar 5% evoluează spre boli grave de ficat, spre hepatite cronice, ciroză, cancer hepatic. Boala steatoză hepatică, adică ficatul gras, e o boală vicleană, nu are simptome clare, doar o stare de oboseală nejustificată, astenie, diagnosticul se pune în urma unor controale, la ecografie ficatul cu steatoză hepatică are o strălucire caracteristică, analizele hepatice au derapat. Şi mai este ceva: diagnosticat devreme şi tratat corespunzător, ficatul gras în faze incipiente face adesea pasul înapoi.

 

F.C.: - Și abstinenţa la alcool se impune...

Prof. dr. A. Oproiu: - Mai ales la steatoza hepatică alcoolică, la ficatul gras alcoolic. Şi dietă trebuie: să evite grăsimile, dulciurile concentrate, făinoasele. Bărbaţii trebuie să slăbească până ajung la cifra de masă corporală între 25 şi 27, cu măsurarea taliei la maximum 102 centimetri, iar femeile, cu circumferinţa abdomenului la maximum 88. Trebuie slăbit cumpătat, 500 grame pe săptămână, 2 kilograme pe lună. De fapt, cei cu ficat gras trebuie să fie atenţi la „sindromul metabolic X, cvartetul morţii”, pentru că cei mai mulţi cu steatoză hepatică sunt descoperiţi şi cu sindromul metabolic X. Pe lângă obezitate, atenţie la diabet, hipertensiune, prea multe grăsimi în sânge. Colesterolul trebuie să nu depăşească 200, trigliceridele, 150. Tensiunea arterială trebuie să nu sară peste 13,5 cu 8,5. Glicemia să fie sub 110.

 

F.C.: - Unii pacienţi cu ficat gras se miră de ce se dau mai multe indicaţii de modificare a stilului de viaţă, cu slăbit, mişcare şi mai puţine medicamente specifice...

Prof. dr. A. Oproiu: - Dacă nu slăbesc luni bune şi nu se îmbunătăţesc analizele se pot lua câteva luni 3 tablete pe zi din clasa orlistat. Sunt indicate statine împotriva colesterolului, se impune respectarea cu stricteţe a tratamentelor pentru hipertensiune, diabet. Dacă omul nu slăbeşte cu toate eforturile, poate apela şi la chirurgia funcţională de slăbit, la chirurgia bariatrică. Este util să se ia preparate antioxidante împotriva radicalilor liberi, aducători de stres oxidativ. Câteva luni se poate apela la vitamina E, să se evite vitamina A. Efect rău au şi medicamentele împotriva aritmiilor.

 

F.C.: - Care sunt etapele de agravare a ficatului gras?

Prof. dr. A. Oproiu: - Întâi apare steatoza hepatică, celulele hepatice se umplu de grăsime şi nu-şi mai pot îndeplini rolurile de mare complexitate. Apoi apare inflamaţia, deja boala a trecut în etapa de steatohepatită. Forma gravă de inflamaţie este fibroza, se întăreşte zona de ficat inflamată, un fel de cicatrici, care strică total detoxificarea din ficat. De la fibroză se poate merge spre ciroză, cancer hepatic.

 

Ficatul este prima gară unde sunt prelucrate alimentele, substanţele, se detoxifică, componentele toxice merg spre eliminare. Când ficatul e bolnav, sângele din vena portă nu mai poate trece prin ficat, creşte presiunea şi se mută lichidul în abdomen, se umflă varicele esofagiene, în pericol de spargere cu hemoragii mari.

 

 

×