x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Cum ajunge “Codul feţei” să spună adevărul, atunci când interlocutorul minte. Metoda cunoscută din serialul “Lie to me”

Cum ajunge “Codul feţei” să spună adevărul, atunci când interlocutorul minte. Metoda cunoscută din serialul “Lie to me”

de Diana Scarlat    |    08 Aug 2017   •   12:57
Cum ajunge “Codul feţei” să spună adevărul, atunci când interlocutorul minte. Metoda cunoscută din serialul “Lie to me”

Psihologul italian dr. Igor Vitale explică deosebiriile dintre metodele clasice de analiză comportamentală şi cele mai noi descoperiri ştiinţifice, precum interpretarea limbajului nonverbal şi a microexpresiilor, prin FACS Code (Facial Action Coding System). Această nouă metodă a fost lansată de celebrul Paul Ekman, psihologul conoscut de întreaga planetă după difuzarea serialului “Lie to me” (Minte-mă!). Igor Vitale este psiholog, trainer internațional, specialist în analiză comportamentala și FACS şi profesor la Universitatea Lumsa, din Italia. Colaborează cu specialişti din România din 2014, iar pe 31 august va susţine, alături de alţi experţi internaţionali, conferința „Mind Over Technology”, la Bucureşti. Conferinţa își propune să atragă atenţia asupra importanţei analizei comportamentului uman, în diferite arii de acțiune, printre care şi siguranţa naţională.

 

Diana Scarlat: Care este diferența dintre un psiholog obişnuit și un expert în microexpresii, codul FACS și toate tipurile de limbaj nonverbal?

Igor Vitale: Toți facem, într-un fel sau altul, analiza limbajului nonverbal. Diferența e dată de fiabilitatea informațiilor pe care le obținem, în timp ce facem observațiile. Un specialist în decodificarea FACS poate înțelege şi valorifica informațiile despre intenții ascunse, stări emoționale, prezenţa unor intenţii subtile sau false, minciună, obiecte ascunse, scheme de personalitate sau semnale care arată că persoanei observate îi place sau îi displace un anumit lucru. Toate aceste aspecte contribuie la dezvoltarea inteligenței emoționale. Inteligența emoțională este o abilitate de bază nu numai pentru psihologi, ci și pentru medici, specialişti în HR, avocați, forțe de ordine, vânzători și, în mod esențial, pentru fiecare profesie în care factorul uman este fundamental.

 

Diana Scarlat: Cum ar putea cineva să devină expert în codul FACS și microexpresii? Este absolut necesar să mergi la un specialist, să te învețe, sau prin studiul la bibliotecă şi studiul empiric se poate deveni expert?

Igor Vitale: Principalul document științific pentru învățarea eficientă a codului FACS este Manualul FACS, realizat de echipa psihologului Paul Ekman (paulekman.com). Paul Ekman propune un test (numit FACS Final Test) care măsoară gradul de fiabilitate al observatorului. Se poate obţine un certificat de specialist în decodificarea FACS, cu un minimum de 75% grad de decriptare. Studiul la bibliotecă este un pas fundamental pentru cel care cercetează, dar nu este suficient. Este foarte important să se utilizeze FACS în situații reale, analizând interviuri și interacțiuni sociale. În opinia mea, este foarte important să mergi la un specialist și să faci cât mai multe analize FACS, înainte de a începe cursul. Întotdeauna le recomand participanților la cursurile mele să facă mai multe analize cu grad de risc zero - în comunicarea nonformală, analizând interviurile care nu implică luarea unor decizii importante - înainte de a începe să facă analize profesionale cu FACS. De asemenea, le sugerez să facă analiza interviurilor cu supravegherea unui expert.

 

Diana Scarlat: În câţi ani ar putea cineva să devină expert în decodificarea limbajului nonverbal și a microexpresiilor?

Igor Vitale: În opinia mea, ar trebui să definim ceea ce este expertul în comunicare nonverbală. Dacă o persoană dorește să administreze sistemul de codificare a acțiunii faciale, este suficient să se folosească în mod corect FACS, pe o perioadă de trei luni, pentru un studiu complet. De obicei, dau un plan de exerciții de trei luni, după cursul meu. Cu toate acestea, acest lucru nu este suficient pentru a deveni expert, deoarece există multe aspecte complexe. FACS este o metodă fiabilă pentru înțelegerea emoțiilor, a emoţiilor ascunse, a celor false. Când se utilizează FACS împreună cu alte metode  precum Analiza declarației – se ajunge la o metodă sigură de detectare a minciunilor, de înțelegere a intențiilor ascunse și este, de asemenea, bună pentru evaluarea personalității celor analizaţi. Este o metodă bună, pentru că se bazează pe dovezi științifice și pentru că este o metodă standardizată, mult mai standardizată decât alte metode de analiză comportamentală. Cu toate acestea, este, de asemenea, adevărat că nu totul poate fi standardizat, în anumite procese de analiză comportamentală. În acest caz, amploarea interpretării și rolul celui care decodează poate fi mai mare.

 

Diana Scarlat: Cât de utilă este această cunoaștere pentru cei care lucrează în domenii precum HR, management, marketing, publicitate și comunicare?

Igor Vitale: Analiza comunicării nonverbale este extrem de importantă în domeniul Resurselor Umane și Managementului. Asigură înțelegerea caracteristicilor candidaților, în timpul proceselor de selecție a personalului, înțelegerea calității și fiabilității informațiilor, realizarea profilului psihologic al candidatului, identificarea eventualelor dorinţe de a asccunde adevărul. De asemenea, această cunoaştere este utilă pentru dezvoltarea inteligenței emoționale, pentru a avea o calitate mai bună a relațiilor interumane, o mai bună gestionare a conflictelor, un climat organizațional mai bun, dar şi pentru a asigura creșterea nivelului de empatie și a conexiunii sociale la locul de muncă. Se poate aplica în: Marketing, Publicitate și Comunicare; Evaluarea experienței emoționale a clienților; Criminalistică; Evaluarea fiabilității și credibilității martorilor și a suspecților; Detectarea ascunderii adevărului; Interacțiunea pacientului cu medicul; Creșterea satisfacției pacienților; Creșterea percepției empatiei şi Creșterea conformității pacienților.

 

Diana Scarlat: De câți ani faceţi traininguri pentru specialiștii în decriptarea limbajelor nonverbale şi în ce țări?

Igor Vitale: Am început să predau FACS acum cinci ani, pentru un total de aproximativ 2.000 de persoane. Am avut cursuri în Italia, Franța, România şi Bulgaria. Anul viitor voi ţine o prelegere în Danemarca.

 

Diana Scarlat: Este absolut necesar ca polițiștii din ziua de azi să aibă aceste cunoștințe, în lupta lor cu noii teroriști?

Igor Vitale: Unele studii ale lui Mark Frank au demonstrat că există unele diferențe în comportamentul nonverbal observabil, după ce s-au analizat înreistrări video care conţin amenințări teroriste care au fost urmate de atacuri teroriste, cu videoclipuri care prezintă amenințări fără atacuri. Analiza limbajului nonverbal se poate utiliza pentru multiple scopuri, precum determinarea seriozităţii unui mesaj de amenințare.de asemenea, creșterea calității tehnicilor de observație și a șanselor de a identifica suspecții în mod corect, în spaţiile deschise în care poate apărea un atac terorist. Împreună cu Zivac Group Central, Assess, Best Institute and VIP Security participăm la un proiect european privind identificarea suspecților și a persoanelor agresive, prin analize comportamentalel. Este posibil să se utilizeze metoda şi în timp ce se face o evaluare a documentelor false utilizate de teroriști. În multe țări europene există o lipsă de instruire în ceea ce privește analiza comportamentală, astfel încât majoritatea acestor profesioniști să învețe metodele de detectare pe teren, dar acest lucru nu este suficient.

 

Diana Scarlat: Este necesar ca studenţii să dețină aceste cunoștințe încă de la începutul studiilor universitare, pentru joburile lor viitoare?

Igor Vitale: În opinia mea, analiza comunicării non-verbale este o abilitate ușoară - este foarte utilă pentru dezvoltarea inteligenței emoționale. Știm astăzi că acest tip de inteligență asigură creşterea performanței muncii și este utilă, de asemenea, în timpul proceselor de selecție a personalului.

 

Diana Scarlat: Care este cel mai important lucru pentru o analiză perfectă: experiența în "citirea" oamenilor sau diplomele? Ce ar trebui să știe oamenii, atât despre nevoia acestor cursuri, cât și a practicii?

Igor Vitale: Ambele sunt foarte importante. Vă sugerez să faceți o pregătire care să includă supravegherea și măsurarea fiabilității cu testul final FACS. Este posibil să obțineți diplome fără testare, această procedură nu asigură calitatea învățării și fiabilitatea observării. Sugestiile mele pentru învățarea metodelor nonverbale sunt următoarele: Începeți prima perioadă de trei luni, fără a lua decizii importante în setările personale și profesionale. De obicei, atunci când oamenii învață FACS la cursuri de instruire, au de fapt multe informații și multe semne de observat. Este dificil să observi totul fără o pregătire în teren. Deci, sugestia mea este să începeți prin a observa doar un singur tip de mișcare, la început - adică gesturi ilustrative. După ce aţi dezvoltat o abilitate automată de analiză și interpretare a primului tip de mișcare, se poate trece la a doua etapă a studiului, adică la contracția musculară a părţii superioare a feței. Observaţia făcută asstfel, pas cu pas, cu o singură sarcină pe interacțiune, conduce la o interpretare mai ușoară și mai precisă și la reducerea posibilelor confuzii.

×
Subiecte în articol: Igor Vitale