x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Profesor doctor Daniela Bartoş: “De nevastă mai poţi divorţa, de pilulele împotriva hipertensiunii nu divorţezi niciodată”

Profesor doctor Daniela Bartoş: “De nevastă mai poţi divorţa, de pilulele împotriva hipertensiunii nu divorţezi niciodată”

de Florin Condurateanu    |    20 Oct 2016   •   14:27
Profesor doctor Daniela Bartoş: “De nevastă mai poţi divorţa, de pilulele împotriva hipertensiunii nu divorţezi niciodată”

Bolile de inimă şi vase sanguine sunt principalele cauze de deces şi accidente în România. Hipertensiunea este vicleană şi semnele ei sunt puţin zgomotoase, de aceea se impun controale periodice. Explică profesor doctor Daniela Bartoş, şefa secţiei de medicină internă de la Spitalul de Urgenţă Florească, de două ori ministru al Sănătăţii.

Florin Condurăţeanu: - Doamnă profesoară Daniela Bartoş, ce înseamnă acea zicere “tensiune din pricina halatelor albe”?

Prof dr Daniela Bartoş: - Unii oameni mai emotivi simt o stare tensionată când medicii în halate albe se apropie să le măsoare tensiunea arterială. Acest stres, acea teamă să nu li se găsească valori mari la tensiune îi aduc pe aceşti emotivi chiar în situaţia să le crescă tensiunea. De aceea e indicat ca pacientul să fie lăsat zece minute să se liniştească şi apoi să i se măsoare din nou tensiunea. E bine ca tensiunea să se măsoare şi în poziţia aşezat, dar şi în picioare. De asemenea când un pacient a urcat scările, tensiunea lui e pe moment crescută de aceea nu e cazul să se măsoare tensiunea imediat. Este util ca oamenii să-şi cumpere un tensiometru pentru a-şi lua tensiunea săptămânal în cadrul familiei.Un bolnav de hipertensiune este obligatoriu să-şi măsoare acasă tensiunea arterială la 2-3 zile. Aparatele de măsurat tensiunea nu au un preţ ridicat, sunt accesibile la cumpărare de către o familie.

F.C.: - E adevărat că au devenit mai severe baremurile acceptate în hipertensiune? În cazul colesterolului crescut, în cazul glicemiei mari care este plafonul maxim considerat de medicină ca tensiune normală?

Prof D.B.: - Maxima trebuie să fie 140 şi minima sub 90 de milimetri, sub aceste valori tensiunea arterială este considerată normală. La diabetici rigoarea este mai mare, bolnavul de diabet are limitele 130 cu 80, trebuie să nu se depăşească acest plafon. Şi fiindcă umblă multe păreri despre cea mai răspândită boală, hipertensiunea să se ştie că ideea în popor că minima trebuie să fie jumătate din maximă la care se adaugă 1, ei bine această părere nu este adevărată. Un alt semnal de alarmă, tot mai mulţi copii au tensiune mare, hipertensiune din aceea esenţială şi nu cauzată de defecte din naştere sau de alte boli. E îngrijorător stilul de viaţă al copiilor, cu dietă cu prea multe grăsimi şi sare, cu kilograme prea multe, cu lipsă de mişcare, toate aducătoare de hipertensiune infantilă esenţială.

 

F.C.:-Unii oameni care au simţit o stare de cap înfundat, de ameţeli, de pâclă în cap, de presiune în ceafă şi urechi înfundate se duc la medic, li se măsoară tensiunea, iese 16 şi totuşi nu ies din cabinet cu o reţetă cu medicamente, deşi au depăşit limita admisă de 14. Explicaţi mirarea lor!

Prof D.B:-Se încearcă o strategie pentru o lună, o lună şi ceva fără medicamente, dar cu modificarea stilului de viaţă. Pacientul cu hipertensiune mică trebuie să mănânce mai puţine grăsimi, să nu mai presare sare, este destulă în alimente. Omul trebuie să abandoneze  fumatul şi băuturile, să slăbească şi să facă mişcare. Dacă această recomandare urmată riguros nu scade valorile tensiunii, se apelează la medicamente. Acestea trebuiesc luate toată viaţa. Este adevărată acea zicere că de nevastă mai poţi divorţa, dar de medicamentele pentru hipertensiune nu poţi divorţa. Hipertensiunea este o boală

cronică, tratamentul trebuie administrat zilnic. Cei care simţindu-se bine, cu de la sine putere nu mai înghit pilulele se expun unor pericole, tensiunea poate să crească neşteptat cu accident vascular cerebral.

F.C:-Sunt hipertensivi care se vaită că medicul le-a schimbat de câteva ori schema de tratament, au dreptate în temerea lor ?

Prof. D.B: - Nu, au apărut numeroase medicamente şi bolnavul trebuie testat pentru a stabili cea mai potrivită combinaţie de pilule pentru organismul lui. Se ajunge la o combinare de medicamente care ţin cel mai bine în frâu hipertensiunea lui. În principiu se prescriu medicamente pentru relaxarea vaselor, alte medicamente împotriva coleterolului din clasa statinelor şi nu vor lipsi diureticele pentru a elimina apa din organism.

O capcană pentru hipertensivi înseamnă accidentele cerebro-vasculare tranzitorii. Câteva minute bolnavii au ameţeli, pierderi de sensibilitate la mâini şi picioare, au trecătoare paralizii, vederea şi vorbirea se modifică în rău. Dar aceste simptome trec şi omul nu se alarmează. El trebuie să consulte un medic căci aceste accidente cerebro-vasculare trecătoare anunţă un posibil AVC mare, cu moarte sau paralizii. 

 

×
Subiecte în articol: Daniela Bartoş