x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Semne ale ochilor afectați de diabet

Semne ale ochilor afectați de diabet

de Florin Condurateanu    |    06 Feb 2018   •   20:10
Semne ale ochilor afectați de diabet
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

Interviu cu profesor doctor Monica Pop, manager general al Spitalului de Urgenţe Oftalmologice

Diabetul, boală vicleană, nu dă simptome decât în faza de complicaţii. Diabetul atacă în principal vasele, implicit aduce suferinţe şi ochilor, aşa numita retinopatie diabetică. O serie de opinii circulă în public şi cele referitoare la ochi sunt uneori eronate.

Florin Condurăţeanu - Pârdalnicul ăsta de diabet atacă viclean în toate direcţiile, dar agresează în special vasele. Cum afectează ochii?

Prof. Monica Pop - Retinopatia diabetică poate duce şi la orbire. Sunt afectate vasele ochiului. Retinopatia diabetică acţionează  cam la 10 ani de la instalarea diabetului, nu de la diagnostic pentru că diagnosticarea adesea apare târziu, diabetul nu dă simptome. Retinopatia aceasta se manifestă mai ales la cei care nu urmează tratamentul antidiabetic sau sunt refractari la tratament. Retinopatia  avansează la diabeticii care nu respectă regimul alimentar şi nu fac tratamentul conştiincios, fie cu insulină, fie cu pastile. Bolnavii de diabet trebuie să-şi controleze ochii de două ori pe an, iar cei cu retinopatie vor fi controlaţi la cel mult 3 luni. Dacă vederea se reduce semnificativ, treptat sau brusc, diabeticul trebuie să se prezinte la oftalmolog în mai puţin de patru ore; în această urgenţă se pot întreprinde acţiuni care să dea efecte. Tratamentele în retinopatie diabetică au progresat, în fazele incipiente sunt efecte bune cu recâştigarea acuităţii vizuale, dar se obţin rezultate şi  în etapele medii, chiar şi avansate. Chirurgia vitro-retiniană a făcut paşi mari în obţinerea de rezultate. Tratamentele se fac cu laser, cu injecţii intraoculare, dar şi cu intervenţii chirurgicale complexe. Semnele că a apărut retinopatia diabetică sunt muşte volante, care se mişcă în câmpul vizual, scăderea vederii treptată sau bruscă, pierderea unei porţiuni din câmpul vizual, chiar şi temporară, cu revenirea la stare normală, e semn de spasm pe vasele cerebrale.

F.C. - Românul e campion în ziceri de talent. Un exemplu: „Mi-e dragă ca lumina ochilor”. Umblă o serie de vorbe despre vedere, unele greşite. Să le demontăm. Glăsuiesc unii, “Mi-am obosit ochii, nu mai citesc, nu mă mai uit la televizor sau în calculator...”

Prof. M.P. - Ochii sunt proiectaţi să lucreze la maximum. Când ochii lăcrimează, se înroşesc, e semn că ochii sunt chinuiţi pentru că au nevoie de ochelari şi ei nu se folosesc. Sau că ochelarii nu sunt bine făcuți, n-au fost bine stabilite dioptriile sau distanţa interoculară nu e respectată. Ochelarii corecţi trebuie să aducă un confort evident ochilor. Nu e valabilă nici legenda aceea că un om are nevoie de ceva timp ca să se acomodeze cu ochelarii. Ochelarii bine făcuți trebuie să aducă confort imediat. O zi, două de acomodare se impun doar la lentilele progresive, cu dioptrii diferite la aceeaşi lentilă, care se schimbă treptat.

F.C. - Dar părerea că dioptriile cresc dacă nu sunt purtaţi tot timpul ochelarii?

Prof. M.P. - Nu se măresc dioptriile prin nepurtarea ochelarilor. Şi legat de menajarea ochilor circulă o altă eroare. Se spune că miopii nu trebuie să aleagă meserii care solicită ochii. Greşit, copiii miopi e bine să-şi folosească intens ochii, chiar să devină proiectanţi, desenatori, ceasornicari, bijutieri. De altceva trebuie să se ferească copiii miopi, să nu facă sporturi cu efort mare, ridicare de greutăţi, de exemplu; e pericol să se deslipească retina .

F.C. - Mai auzi, „îmi fac o spălătură la ochi cu ceai de muşeţel, calmant”.

Prof. M.P. - Să fie clar, spălarea ochilor se face doar cu apă rece, apă de la robinet. Şi dacă e vorba de o precauţie, e bine să privim la televizor cu o veioză cu bec slab în cameră. Întunericul total accentuează contrastul dintre culorile de pe micul ecran și este solicitată mai tare vederea.

Amatoarele de lentile de contact trebuie să ştie că ştiinţa oftalmologiei recomandă lentilele de contact atunci când între dioptria unui ochi şi a celuilalt este o diferenţă mai mare de 3 dioptrii.

×
Subiecte în articol: prof. dr. Monica Pop