Un gest mărunt nu va reuşi să schimbe lumea şi s-o facă mai bună. Dar poate să schimbe în bine viaţa unui om. Şi lumea lui. Iar dacă fiecare dintre noi ar încerca să facă, din suflet, o singură faptă bună, un gest simplu, să ajute un om, să dăruiască o pâine, să rostească o vorbă bună, lumea în care trăim ar fi mai caldă şi mai luminată.
Comuna Chiliile din judeţul Buzău se întinde pe o suprafaţă uriaşă, cât Bucureştiul, şi numără doar 600 de suflete. Locuitorii trăiesc răspândiţi în mai multe cătune izolate între munti, iar media lor de vârstă este de 69 de ani. Oameni bătrâni, care-şi duc zilele departe de vreo stradă asfaltată şi de lume. Când vin ninsorile, ei sunt deja îngropaţi între nămeţi şi în uitare. Aproximativ 350 de familii, din care 340 trăiesc sub pragul sărăciei.
În ajun de Crăciun, cu daruri încărcate în 25 de maşini de teren Hummer, BGS Divizia de Securitate, Crucea Roşie Română şi partenerii lor, Titan şi Redis Nutriţie, le-a trecut pragul acestor oameni, aducându-le bucurie în case. Alimente de bază, conserve de legume, ulei, făină, mălai, dulciuri, cozonac, sucuri şi multe altele.
Pâinea cea de toate zilele
Când i-a văzut pe cei de la BGS răzbind pe drum, până la ea, o bătrână de 80 de ani a izbucnit în lacrimi. Femeia trăieşte singură, într-o casă izolată la un kilometru de cel mai apropiat cătun. Nu mai coborâse în comună, la magazin, de trei luni. Şi tot de atunci, nu mai pusese un dumicat de pâine în gură. Există oameni în România lui 2012 pentru care pâinea e un lux. Bătrâna din Chilii trăia cu mămăligă şi mai avea în casă doar un kilogram de făină pe care-l păstra, să coacă o pâine barem de Crăciun.
Există oameni în România pentru care drumul la un super-market e un eveniment memorabil. Pentru cei mai în putere care trăiesc în munţii Buzăului, “magazinul mare”, aflat la oraş, la peste 50 de kilometri departare, e un loc unde calcă, numai dacă e nevoie, o dată pe an. Pentru săpun, pâine, zahăr şi ulei, coboară, cât e vremea bună, la magazinul din comună. Lângă magazin e şcoala până la care cei 40 de copii din zonă merg zilnic prin pădure, kilometri întregi. Iar pădurea, un ocol de vânătoare, e plină de porci mistreţi.
Dovadă despre minuni
Andreea are 10 de ani şi e unul dintre copii pentru care mersul la şcoală e riscant şi obositor. Părinţii ei sunt săraci, aşa că anul acesta i-au spus, cu durere în suflet, că Moş Crăciun nu va veni şi la ea. Dar ea străbate zilnic câte 6 kilometri până la şcoală, cum ar putea Moşul să nu ajungă? Când i-a văzut în pragul casei ei pe cei de la BGS încărcaţi de daruri, Andreea a fost convinsă că, uite, minunile chiar există! Şi era atât fericită încât, jumătate de oră, cât a durat vizita, a rămas în braţele voluntarilor care i-au adus daruri.
Din 2006 şi până acum, BGS vine la Chilii şi le face oamenilor de aici sărbătorile mai frumoase. Copiii i-au poreclit pe agenţii BGS “Moş Crăciunii albaştri” şi aşteaptă, în fiecare an, momentul în care voluntarii îşi fac apariţia în zonă.
Acţiunea de la Chilii face parte dintr-un program amplu de acţiuni de responsabilitate socială desfăşurate de Asociaţia BGS pentru Situaţii de Dezastre şi Calamităţi, alături de acţiuni caritabile în toată ţara, de acţiuni de căutare şi salvare a persoanelor dispărute sau aflate în primejdie. Asociaţia a intervenit la inundaţii, deszăpeziri, preluări pacienţi cu probleme medicale urgente, dar şi în proiecte de ecologizare.
Citește pe Antena3.ro