x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special PDL blochează fonduri europene de 10 milioane de euro

PDL blochează fonduri europene de 10 milioane de euro

de Monalise Hihn    |    12 Iul 2011   •   21:00
PDL blochează fonduri europene de 10 milioane de euro

In municipiul Hune­doa­ra, o firma obscura a reusit sa blocheze licitatia pentru atribuirea unui contract de 10 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, pentru repararea si modernizarea celor noua artere principale din oras. In data de 11 iulie trebuia sa aiba loc licitatia pentru atribuirea contractului, dar, surpriza, o firma face recurs la Tribunalul Hunedoara impotriva de­ciziei Consiliului National de So­lu­tionare a Contestatiilor. Este vorba despre SC Olbia Renold Construct SRL din Hunedoara, o societate comerciala ce il are ca unic asociat pe un oarecare Alexandru Chereches.

Firma a de­pus recurs in contencios adminis­tra­tiv la o decizie a Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), institutie care i-a respins contestatiile ca nefondate. CNSC si-a argumentat decizia sustinand ca, pe de o parte, contestatarul nu a depus toate documentele solicitate si, pe de alta parte, aspectele semnalate au fost deja remediate prin interventiile al­tor operatori. Primul termen de ju­decata a fost stabilit pentru astazi, 13 iulie, adica la doua zile dupa ce trebuia sa se desfasoare licitatia. De fapt, in spatele firmei se afla un membru PDL, cu state vechi in partid, pe numele sau Dan Gheorghe Antonescu, cunoscut in Hunedoara ca Janin An­tonescu.

De altfel, acesta a si re­cu­nos­cut in fata corespondentului Jur­na­lului National ca e adevaratul pa­tron al societatii comerciale in urma cu cateva luni, cand se afla in litigiu cu o alta firma (Everest Install), si mi-a cerut sprijinul pentru realizarea unui material de presa impotriva celui cu care se judeca la Tribunalul Hunedoara. Legatura dintre Antonescu si Olbia Renold Construct SRL Hunedoara este facuta si de faptul ca una dintre firmele pedelistului, care a fost declarata falimentara, a avut exact acelasi sediu cu cea de-a doua, care a contestat in instanta proiectul european.

Pe de alta parte, obscurul SRL nu are ca obiect de activitatea construi­rea de drumuri, detine 16 angajati si a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa un milion de lei. Firma SC Olbia Renold Construct SRL are sediul intr-o camera din Blocul 5 scolar Atelier Confectii Me­tal­ice, pe strada Victoriei nr. 17, din Hunedoara. Sediul e parasit si vecinii spun ca de curand cineva a venit si a dat jos de pe pereti si insemnele fir­mei. Mai mult, oamenii au si confir­mat ca este vorba despre aceiasi pro­prie­tari care au detinut si SC Arianne SRL, acum fa­limentara, adica Dan Gheorghe (Janin) Antonescu si fiul sau.

Antonescu este acum doar simplu membru PDL, el detinand ani in sir functia de vicepresedinte al organizatiei din Hunedoara, din care a de­misionat in urma cu cativa ani. Surse din partid spun ca aceasta are o datorie fata de PDL, pentru ca a re­fu­zat, in urma cu cativa ani, sa pla­teas­ca un 'comision' din banii pe care firma sa i-a obtinut pentru construirea 'Catedralei Eroilor' din oras. In plus, aceleasi surse spun ca An­to­n­escu ar fi actionat la comanda depu­ta­tului PDL din colegiu, Viorel Arion, un alt personaj controversat, ale carui firme au 265 de contracte cu statul.

Mai mult, o firma la care Arion este actionar a contestat, la randul sau, o alta licitatie pentru un acord-ca­dru, ce avea drept scop reabilitarea tuturor strazilor secundare din oras. Pentru ca licitatia a fost contestata in instanta, lucru care ar fi intarziat foarte mult lucrarile de asfaltare, Primaria municipiului Hunedoara a decis anularea licitatiei si reluarea procedurilor. 'Sunt decis sa le scriu presedintelui Traian Ba­sescu, premierului Emil Boc, Ele­nei Udrea si sa-i intreb daca li se pare normal ca un oras intreg sa sufere de pe urma unor persoane care isi doresc sa opreasca folosirea a 10 milioane de euro, proiect european, pe care mu­ni­­cipiul Hunedoara le-a obtinut cu mare greutate', declara primarul Ovidiu Hada (PNL).

Practic, princi­pa­lele artere rutiere din Hunedoara nu au mai fost asfaltate in intregime din anul 1999. Carosabilul s-a degradat atat de mult, incat aproape ca in oras nu s-a mai putut circula si a fost nevoie de alocarea de fonduri de la bugetul local pentru peticirea lor. In mod parado­xal, tot reprezentanti ai PDL au fost cei care au organizat in luna martie un miting de protest pri­vind starea dezastruoasa a drumu­ri­lor din oras. Culmea, printre cei pre­zenti la miting s-a aflat si 'Janin' An­to­nescu. Atunci, oamenii au declarat ca in spatele actiunii a stat acelasi de­putat Viorel Arion, care in­ten­tioneaza sa candideze la Primarie in 2012. In martie 2009 a fost depus la ADR V Vest un proiect pentru ob­ti­ne­rea de fonduri europene. Primaria Hunedoara si ADR V Vest au purtat corespondenta privind completarea documentatiei, iar printre acte a fost nevoie si de aprobarea de Consiliul Local a inventarului munici­piului. Consilierii PDL au votat de trei ori impotriva respectivului proiect, lucru care a mai intarziat ob­tinerea fondurilor eur­o­pene. Abia in decembrie 2010 a fost pusa si ultima semnatura pe proiectul aprobat, cea de la Mi­nisterul Dezvoltarii Regio­na­­le si Tu­ris­mului. Au urmat proce­du­rile le­gale, timp in care mai multe firme au ce­rut clarificari legate de li­ci­­tatie.

Studiul IPP arata jefuirea si irosirea fondurilor europene in Romania
Institutul de Politici Publice (IPP) a lansat ieri studiul 'Fondurile structurale – de la oportunitate de dez­vol­tare la buget de prada' care concluzioneaza ca 'structurile statului roman nu administreaza transpa­rent aceste fonduri, parte pentru ca nu au constiinta faptului ca acesti bani europeni sunt bani publici'. 'Lip­sa de viziune la momentul ne­go­cierii prioritatilor de finantare, dar si pe parcursul implementarii unora dintre Programele Ope­ra­tio­nale, este evidenta. Pregatim oa­meni, insa nu stim daca exista locuri de munca pentru ei, facem strategii de dezvoltare pe bugete enorme sau centre de afaceri fara obligativitatea de a dovedi ce plus valoare economica aduc acestea. Rata de absorbtie este foarte mica, banii efectiv cheltuiti de beneficiari sunt foarte putini. Suntem departe in spatele Bulgariei si diferenta in­tre ceea ce se vehiculeaza public si ceea ce este in realitate este foarte mare in anumite cazuri.

La nivelul administratiei locale, castigatorii proiectelor au fost comunitati conduse de reprezentantii tuturor partidelor politice. Proiecte s-au depus in acesti ani, de multe ori folosindu-se fraze-sablon, cuvinte-cheie invatate pe de rost de firmele de consultanta care au stiut sa profite cel mai mult de pe urma entuziasmului pentru accesarea a cat mai multi bani. Nu intotdeauna s-au si evaluat corespunzator in sensul in care nu s-au urmarit temeinic ca re­zultatele propuse sa urmeze cuantumul sumelor de bani alocate. Cu alte cuvinte, Romania se pricepe la cheltuirea banilor, urmand sa ga­seasca ulterior si pentru ce. Capacitatea tehnica sau financiara a be­ne­ficiarilor de a implementa proiec­te de calitate nu mai este neaparat o conditie, conteaza mai degraba cine este mai rapid sa in­car­ce proiectul intr-o aplicatie electronica.

Pentru anumite obiective de finantare, bugetele sunt disproportionat de mari – ex: proiectele strategice din POSDRU, in timp ce alte sectoare prioritare – de exemplu, sanatatea, sunt insuficient aco­perite prin oportunitatile de fi­nan­tare existente in prezent', se mai arata in studiul IPP.
Po­trivit studiului, PSD, prin consiliile jude­te­ne si locale, a depus si a castigat cele mai multe proiecte europene pe zona Programului Operational Dezvoltarea Ca­pa­citatii Administrative (PODCA).
Astfel, PSD are 69 de proiecte insumand 8.514.703 euro, PNL – 40 (4.744.269 euro), PDL – 37 (4.284.228 euro), UDMR – 15 (1.912.715 euro), iar PC – 4 (573.331 de euro euro).

Stu­diul mai arata ca PDL prin au­to­ritatile locale a depus si a castigat cele mai multe proiecte pe zona Programului Operational Regional. Astfel, PDL a depus 271 de proiecte insumand aproximativ 1,37 mili­arde de euro, PSD – 236 (967 mili­oane de euro), PNL – 83 (270 mili­oane de euro), UDMR – 44 (146 de mi­lioane de euro), iar PC – 1 (1,25 milioane de euro). (Gabriela Antoniu)

×
Subiecte în articol: special