x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Probă de rupt maşina pe drumul spre cel mai spectaculos traseu de rafting

Probă de rupt maşina pe drumul spre cel mai spectaculos traseu de rafting

de Theodora Şutiu    |    20 Iul 2018   •   09:41
Probă de rupt maşina pe drumul spre cel mai spectaculos traseu de rafting

Drumul Judeţean 571 înseamnă 47 de kilometri de piatră, pământ şi, pe ici-colo, asfalt. Este cartea de vizită a Parcul Naţional Cheile Nerei, cele mai lungi şi mai frumoase din Europa. Pe aici trebuie să treacă turiştii care vor să ajungă la cascade, să facă drumeţii în pădure şi să practice un sport tot mai popular la noi, raftingul. 

GPS a aflat de drumul spre Parcul Naţional Cheile Nerei, dar uită să spună că se merge pe el ca pe arătură. Mulţi turişti vin şi fac cale întoarsă, de frică să nu îşi strice maşinile. Ion Poplicean, primarul comunei Sasca, nu prea vorbeşte despre această situaţie gravă, deşi localnicii pierd bani cu fiecare nouă groapă care apare în asfalt. În loc de fapte, primesc promisiuni an de an că situaţia se va rezolva şi că drumul va fi reparat, dar totul a fost până acum în zadar.  

Problema drumurilor nu îi opreşte însă pe turiştii pasionaţi de rafting să ajungă în acest paradis. Apele învolburate ale Nerei poartă bărcile pneumatice kilometri întregi, de la Şopotu Nou până la Sasca Română. Traseul este unul potrivit şi pentru amatori. Râul este suficient de lat ca obstacolele să fie evitate cu uşurinţă de orice pasionat de adrenalină. Porţiunile calme, unde este apa lină, alternează cu zonele agitate, unde trebuie să vâsleşti puternic ca să menţii echilibrul bărcii.

Lacul Dracului şi povestea lui

Cel mai mare lac carstic din țară (format prin dizolvarea calcarului din rocile calcaroase), Lacul Dracului este un monument al naturii. Spectaculoasa întindere de apă a devenit vizibilă la suprafaţă după prăbuşirea tavanului uneia dintre peşterile din zonă. Lacul are o adâncime de peste 10 metri, iar apa e de o culoare albastru-verzuie. Localnicii povestesc şi despre o legendă a locului. Se spune că însuşi Dracul s-a aruncat în acest lac, de ciudă că ar fi fost păcălit de un cioban bătrân. Cei doi au pus un pariu pe care Satana l-a pierdut.  

Nera străbate un defileu cu aspect de chei, îngust, spectaculos și sălbatic. Apa a format în roca calcaroasă lacuri, canioane, peșteri și cascade impresionante.

 

 

 

×