x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Copilul-minune a implinit 6 luni

Copilul-minune a implinit 6 luni

de Mira Balan    |    22 Iul 2005   •   00:00
Copilul-minune a implinit 6 luni

La sase luni de la nasterea fetitei ei, Adriana Iliescu a primit un cadou de la Guinness World Records - certificatul prin care a fost recunoscuta "the oldest mother". Tinandu-si printesa in brate, se declara mai mult decat fericita. Eliza Maria este sanatoasa, cuminte, numai zambet.

Eliza Maria Bogdana este o minune de copil. Te priveste cu ochi mari, albastri, curioasa foc, si iti zambeste mai tot timpul. Mama ei, Adriana Iliescu, este "oficial celebra". Marti, ziua in care ne-am intalnit, a primit de la Guiness World Records certificatul de recunoastere a recordului ei.

Ne-a intampinat imbracata intr-un costum popular. Darul ei de botez pentru "printesa Eliza Maria". "Cand se va marita, mi-ar placea sa poarte acest costum", spune Adriana Iliescu. Viseaza si ea ca orice mama ce-i mai bun pentru copilul ei. Dar cel mai mult doreste ca fetita ei sa fie sanatoasa. Si, pana acum, Eliza Maria a crescut frumos. "Mi-a dat Dumnezeu un copil sanatos." Are 6,300 kilograme si este "lungana", avand 63 de centimetri, cu 23 mai mult decat in ziua in care a venit pe lume. Daca te gandesti ca, la nastere, greutatea fetitei a fost de numai 1.400 de grame. Mananca bine si cu multa pofta lapte, branza de vaci, banane. In schimb, stramba din nasuc doar daca-i arati morcovi. Dar e pacalita mereu, asa ca mananca si morcovi cu tot felul de alte legume rase.

PRINTESA. Intr-o rochita roz (se putea altfel?), printesa trona in varful patului. Cu printul fermecat langa ea, adica un broscoi, si cu ursuletul I love you, jucaria preferata. Era gatita special pentru prima sedinta foto. Mama ei a vrut sa o imbrace si intr-un costumas, i-a pus chiar si o palarioara, "ca o absolventa la Oxford", asa ca a urmat a doua sedinta foto. Eliza Maria zambea tot timpul din bratele mamei ei, iar, daca te luai cu vorba si uitai o secunda de ea, avea grija sa-ti aminteasca de ce ai mers acolo. Are personalitate, nimic de zis. Si chiar e cuminte. Nu s-a speriat de noi, nu a plans, doar cand a apucat-o foamea a inceput sa se arate mai nelinistita. E adevarat ca i-am cam dat peste cap programul cu vizita noastra lunga.

IMPLINIRE. Cea mai varstnica mama din lume se mira uneori si ea de unde are atata energie

DORITA SI IUBITA. "Eliza Maria a fost foarte dorita si este mult iubita. Iar la educatia pe care o va avea sunt sigura ca va fi fericita". Acestea sunt vorbele spuse dnei Iliescu de o studenta de-a ei. Intr-adevar, orice s-ar spune, acest copil a fost dorit si este iubit. Si simte asta. "Copiii iubiti sunt echilibrati". Eliza Maria se lipeste de mama ei, fiindca se simte protejata, iubita, alintata. Putin rasfatata, nu se poate altfel. Nu e lasata sa planga doar fiindca se zice ca "ii cresc plamanii". Adriana Iliescu este prudenta, nu o duce pe fetita in locuri aglomerate, nu primeste prea multi oameni in vizita. In schimb, vecinii si toata lumea care o intalneste pe profesoara Iliescu pe strada, la cumparaturi, se ofera sa o ajute. "Multi mi-au trimis pachete, chiar si prin posta, cu hainute, jucarii, tot felul de lucruri pentru fetita. Nu am simtit niciodata antipatie din partea oamenilor de pe strada. Dimpotriva, toti m-au sustinut si multi m-au ajutat." Se vede. Eliza Maria are o multime de hainute, jucarii si mai ales papucei, tinuti pe rafturile bibliotecii. "Imi plac atat de mult papuceii pentru copii! Uita-te si tu, printre cartile mele savante gasesti o pereche de papucei." Eliza Maria creste si cu povesti, cu muzica aleasa - Rossini, colinde - cu sunetul pianului. "Imi doresc sa invete sa cante la pian. Este cel mai bun prieten." I-ar placea ca printesa sa ajunga profesoara de romana. Sau doctorita. Ori chiar ziarista (asta a zis-o asa, de dragul nostru...). "Oricum, eu o voi indruma, dar nu o voi impiedica sa aleaga ea ce crede ca i se potriveste si ii place. Nu as vrea sa plece din tara. Sau, daca pleaca, sa nu se desparta definitiv de Romania."

OLDEST MOTHER. Blamata sau admirata, Adriana Iliescu se vede ca este o femeie fericita. "Asta e tot ce conteaza pentru mine. De fapt, fericita e prea putin spus..." Sarcina ei a provocat multe dispute. Atat in Romania cat si in lumea larga. Privind in urma, Adriana Iliescu spune ca femeia de acum sase luni, care era ea, ii este acum total straina. "Vedeam figura mea la televizor si nu intelegeam despre ce e vorba. Nu m-am gandit niciodata ca aceasta sarcina va starni atatea discutii, ca omenirea intreaga o sa stea sa discute problema mea. Vedeam acolo o persoana, zice-se eram eu, care se chinuia sa dea niste raspunsuri. Trebuia sa zic ceva, fiindca multi spuneau ca mi-am pierdut mintile. Ce usor sa vorbesti despre cineva pe care nici macar nu il cunosti." Acum a intrat in "faza narcisista". Cand merge pe strada mereu se gaseste un barbat ori o femeie sa o opreasca si sa-i spuna: "Sunteti extraordinara! Aveti toata admiratia mea!". "Am inceput sa ma privesc si eu cu admiratie, sa-mi spun «da, sunt cea mai varstnica mama din lume!». Eu am avut puterea sa fac asta!" Iar marti a primit plicul de la Guiness World Records in care era Certificatul de recunoastere a recordului ei. Certificat ce precede includerea in Cartea Recordurilor editia 2006. Adriana Iliescu este cea mai varstnica mama din lume.

NEOBOSITA. Se mira si ea de unde are atata putere. O ia pe fetita in brate si ii canta. A inventat tot felul de cantecele. "Nu pot nici eu sa inteleg cum de cu coloana asta a mea atat de firava pot sa o tin in brate fara sa ma doara spatele." Este zi de zi langa "domnita" ei. "Stii, multe femei tinere si frumoase fac copii de care nu se ocupa ele. Ii duc la bunici. Copilul nu cere decat sa aiba iubire, sprijin. Cine te creste acela ti-e parinte, se spune. Nu cred ca Eliza va suferi fiindca are o mama in varsta." O mai ajuta cu fetita o femeie care vine de doua ori pe saptamana. Dar se descurca mai mult singura. Fiindca si Eliza o ajuta. Cuminte cum e, se culca seara la 10 si pana dimineata la 7,30 nu are probleme cu ea. "Noaptea ii schimb scutecul. Des-chide ochisorii, se uita la mine, zambeste, dar nu se trezeste. Doarme in continuare." Uneori face treburile pana pe la unu noaptea si mai apuca apoi cateva ore de somn. Dar nu se simte deloc obosita. "Cand ma trezeste dimineata ganguritul fetitei si cand ma uit la ea nu mai simt nici o oboseala. Ea imi da putere. Probabil ca sunt energiile necreate pe care, se zice, daca ai ganduri pozitive, le atragi. Iar eu nu vreau raul nimanui, imi vad linistita de viata mea si a fetitei mele, ma apar pe mine si pe Eliza."

PLANURI. Se gandeste la tot felul de proiecte pentru cand va relua cursurile la facultate. Nu se vede renuntand la munca de profesor. Ii place prea mult. A propus la o facultate un curs numit "Poeticul si Politicul" si spera ca din toamna sa predea din nou si la Litere. Are un necaz acum legat de aparitia unei carti de specialitate pe care scrie ca a fost tiparita cu ajutorul Ministerului Culturii si Cultelor, dar cei de acolo nu vor sa plateasca editura. E sigura ca este o birocratie si se va dovedi ca nu a fost decat o simpla confuzie. Munceste mult ca sa-si poate creste copilul. Spune ca nu primeste de la stat nici un ajutor. Este insa ajutata de zeci de oameni, multi dintre acestia, necunoscuti. Si de Dumnezeu.

DUPA CAZ
"E bine ca o femeie sa aiba copii la varsta cand ar trebui sa-si vada de nepoti"? Aceasta era intrebarea care provoca acum vreo cateva luni dezbateri interminabile. Adriana Iliescu este de parere ca legislatia ar trebui sa prevada o "discutie de la caz la caz". "Nu cred ca ar trebui impusa o limita de varsta. In cazul meu nu e vorba de un experiment, cum s-a tot spus. A fost un tratament foarte bine condus. Iar daca m-ai intreba daca as mai face un copil, ti-as spune ca da. Daca as avea un salariu bun, inca o camera si daca ar voi si Domnul." Nu am indraznit sa intreb asta.
DIN TRECUT
Adriana Iliescu a nascut la 16 ianuarie 2005, in urma unei fertilizari in vitro. Eliza Maria Bogdana a mai avut o surioara, care insa s-a oprit din evolutie la 700 de grame. "Doctorul a spus ca Aurelia Oana s-a sacrificat pentru Eliza Maria." La 20 de ani a pierdut o sarcina. Medicii i-au spus atunci ca nu va mai avea niciodata sansa sa dea nastere unui copil. Prin anii ’80 a incercat sa adopte un copil, insa trebuia sa primeasca si acceptul parintilor. Si nu l-a avut. La 58 de ani a inceput un tratament pentru a inlatura efectele menopauzei. Prima sarcina pe care a avut-o a pierdut-o. Dupa noua ani a ramas insarcinata si a nascut-o, prin cezariana, pe Eliza Maria.
×
Subiecte în articol: mama reportaj maria iliescu eliza eliza maria