x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Doi pe un loc la cimitir. Corupţie printre morminte

Doi pe un loc la cimitir. Corupţie printre morminte

de Cristinel C. Popa    |    20 Apr 2015   •   11:59
Doi pe un loc la cimitir. Corupţie printre morminte

La Iaşi, corupţia din administraţia cimitirelor schimbă sensul sintagmei „loc de veci”. Pe bază de şpagă, răposaţii sunt îngropaţi în mormintele altora, apoi familiile tremură că într-o zi vor merge la cimitir şi nu-i vor mai găsi.

Dacă ai nevoie de un loc de veci la Iaşi, îl poţi concesiona de la un singur cimitir - “ Sf.Petru şi Pavel”. Celelalte spun, la modul oficial, că nu te pot “servi”. În practică, însă, o sumă corespunzătoare poate „elibera” o groapă. Dar, cu locul astfel obţinut, familia se poate aştepta la mari surprize. Este un caz real, petrecut la Iaşi.

O mamă disperată, căreia fiica i-a murit anul trecut, a hotărât să o înmormânteze în cimitirul din Păcurari, aproape de casă: “M-am dus acolo, şi m-au trimis la Petru şi Pavel, în Tătăraşi, dar mi-era mie peste mână. Şi, printr-o cunoştintă, am ajuns la mâna dreapta a administratorului. Mi-a zis că mă costă 50 de milioane (lei vechi, n.r.) şi-mi dă loc. Am fost de acord, ce era să fac, să duc copilaşul tocmai la Petru şi Pavel? A zis că-mi face şi o criptă şi-am dat per total 51,5 milioane pe lucrare”, a spus Maria Ciubotaru, din Iaşi.

Femeia a fost nevoită să recurgă la banii de înmormântare ai mamei sale de 81 de ani, pentru a achita plata locului, cu lucrarea şi şpaga aferentă, însă nu a primit niciun act. Surpriza a fost că i s-a spus că locul de veci este pe numele altcuiva şi că va primi hârtiile peste câteva luni.

“Mi-a zis că-n locul meu este cineva din Podu Roş, nu ştiu persoana, n-am făcut cerere, nimic. Îmi este copilul înmormântat acolo şi eu n-am nici un act, nici taxa de concesionare, nimic. Doar chitanţele că am plătit popa. M-am dus toamna trecută, în septembrie, ca să-mi dea, că a spus că toamna îmi ies actele, şi mi-a zis: cu ce dovediţi? Vreau să am şi eu un act la mâna, nu să mă trezesc după un an, doi că nu-i locul meu acolo şi-mi scoate copila afară”, a spus Maria Ciubotaru.

Corupţia în cimitirele Iaşiului se întinde de la „imobiliare - monumentele funerare se execută doar de către firmele preferate de administratorii cimitirelor, până la comerţ cu schelete umane pentru tinerii medicinişti.

×