x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Nascut la botul cainelui

Nascut la botul cainelui

de Radu Tutuianu    |    05 Apr 2006   •   00:00
Nascut la botul cainelui

Tot mai multe femei de la tara nasc acasa din cauza ca sunt prea sarace pentru a mai merge la spital. Sapta-mana trecuta, intr-un sat bacauan, o femeie a nascut in ograda, in apropierea cainelui.

In satele izolate din judetul Bacau, tot mai multe femei nasc fara asistenta medicala. Prea sarace sa mai poata plati serviciile de la Maternitate, tarancile nevoiase isi ascund sarcina, si numai in caz de complicatii cheama Salvarea.

In urma cu o saptamana, in satul Gorghesti, Lucretia Radu, 28 ani, nastea pe intuneric langa veceul vecinilor. Femeia a lepadat un prunc de 3,6 kg si 48 cm - dupa cum aveau sa constate a doua zi politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale. In aceeasi noapte, un caine a gasit nou-nascutul si l-a dus intr-o livada, unde i-a mancat manutele si piciorul drept. Peste alte cateva zile, cadavrul avea sa ajunga pe masa medicilor legisti, care au stabilit ca pruncul nu era viu cand a aparut pe lume.

PRIN NOROI. Gorghesti numara vreo 300 de suflete care traiesc izolate intre dealuri, din cauza celor 5 km de drum de pamant dintre catun si sosea. Primavara, drumul de tara se transforma in mocirla, iar ambulanta nu poate intra in "Valea Plangerii" - cum o numesc satenii.

"Pe la 4 noaptea, am dat telefon la Salvare, sa vie s-o ia pe fata mea. Ne-o zis ca vine numai pana la sosea", spune Aurelia Pavel, mama Lucretiei. Vecinii si rudele au inhamat doua vaci, au urcat-o pe lehuza in car si au pornit prin ghiol. Vacile au intrat in mal pana la burta si carul s-a impotmolit. "De la Salvare suna si ne spunea ca nu ne mai asteapta, si noi am apucat cu vacile pe-o miriste. Am luat-o la vale, era sa ne rasturnam", isi aminteste Aurelia.

IN CASA. Medicul de familie Catalin Andriescu stie cat de saraci sunt pacientii sai: "Credeti ca au bani sa mearga la spital inainte sa le vina sorocul? N-au o gaina in fata usii, n-au gard. De unde sa plateasca spitalizarea? De unde bani pentru masina cand gravida iese din spital?". Astfel, tarancile din satele rasfirate sub dealuri sunt nevoite sa nasca la domiciliu. "La fel ca in Olanda sau America, pentru ca si acolo multe femei prefera sa nasca acasa. Decat sa plateasca 5 mii de euro la spital, isi angajeaza o moasa calificata", spune doctorul Andriescu. Insa in Bacau, taranii au metode mult mai experimentale. "Si eu am fost mosit acasa. Cum se face? Cand i se rupe apa, sar vecinii s-o ajute. Care o apasa pe burta, care o unge cu ulei pe la «jucarie», si asa iese copilul. Totu-i lunecusul. Ce, parca doctoru’ ii face mai mult, ii face o injectie sa i se desfaca oasele", povesteste un consatean. Din cauza ca a asteptat sa nasca in batatura, Lucretia Radu a pierdut mult sange si a ajuns la spital in soc hemoragic.

FARA LEGE. Sotul ei, Gheorghe Radu, isi aminteste noaptea cand nevasta sa a intrat in casa si, cu o ultima suflare, i-a zis: "L-am pierdut si pe asta". Barbatul a auzit-o prin somn si s-a gandit: "Daca l-a pierdut, eu ce pot sa-i mai fac?", si s-a intors pe cealalta parte. Insa femeia a inceput sa geama, i s-au dat ochii peste cap si Gheorghe s-a trezit sa o bage cu capul in caldare.

"Daca nu era sa-i fie rau, nu mai afla nimeni de copilul asta. Nici Salvarea, nici Politia", spune sotul, om cu ochi negri si ageri ca de viezure. Gheorghe Radu nu stie ca orice copil adus pe lume trebuie inregistrat la medic prin certificat constatator. De asemenea, el nu stie ca mama copilului are dreptul la indemnizatie de nastere, chiar daca a nascut un copil mort. Daca ar fi stiut ce spune legea, sotii Radu nu ar mai fi ascuns nici avortonul de sapte luni, "ingropat in gradina, anul trecut" - dupa cum marturiseste Aurelia, mama Lucretiei.

TRADITII. Aurelia Pavel are cinci copii si pe toti i-a nascut acasa. "Am fost la vece, mi s-o rupt apa si am venit in bucatarie. L-am facut in pat, cu picioarele inainte." Asa l-a nascut pe Daniel, care a implinit 27 de ani la 28 martie a.c. Pe Lucretia a nascut-o in caruta, in drum spre spre dispensar. Pe Sorina, in varsta de 10 ani, a nascut-o in sareta postasului, intr-o padure. Nimeni din familia Pavel nu e in evidenta dispensarului, le e teama ca trebuie sa plateasca pentru inscriere. In timpul sarcinii, Lucretia nu a mers la medicul de familie. "Toata iarna a purtat cizme de cauciuc. Cum sa nu scoata un copil putred din ea?", se plange sotul. Gheorghe a tot rugat-o pe nevasta-sa sa mai astepte cu nasterea, pana la targul de joi, cand dorea sa cumpere un purcel. Sorocul n-a mai asteptat, si acum Gheorghe isi rupe caciula de ciuda. "Am auzit c-o sa ma usture chelea si pe mine, vor sa ma ia la puscarie", spune Gheorghe, om in toata puterea, care lucreaza cu ziua prin sat sa-si cumpere porc.

IMPREUNA. Maria, 7 ani, si Madalina, 5 ani, il iubesc pe Ghiocel, catelul care le-a "gasit" fratiorul in livada

NEVINOVAT. Ghiocel e cainele familiei Pavel - negru, bland, ascultator in lant. "El o mancat din copilas. Am vrut sa-i dau in cap, sa-l omor. Dar lumea o zis ca n-are nici o vina si l-am lasat", spune Gheorghe. In noaptea nasterii, cainele cu nume de floare a auzit-o pe Lucretia cum iese din casa si merge spre veceul vecinilor. "Maica-sa era slaba, dar baietelul - gras, cu parul carlionti si negru", avea sa spuna mai tarziu mama Aurelia. Cainele si-a urmat stapana si a asteptat-o sa iasa din gradina vecinilor. Cand s-a intors, dintr-odata femeii i s-a rupt apa si a lepadat o bucata de carne in fata cainelui. Politistii aveau sa se mire a doua zi de ce nou-nascutul arata spalat, fara urme din sangele lasat de mama in drum spre casa. Ghiocel a gasit mogaldeata abia iesita pe lume, a mirosit-o, a lins-o, "spaland-o", si a inceput sa manance din ea.

REVOLUTIE
"Pe vremea lui Ceausescu, o data la trei luni, femeile de varsta fertila mergeau la control ginecologic. Astazi, gravida e libera sa vina cand vrea la medic, dar ar trebui sa existe niste limite ale bunului-simt" - Catalin Andriescu, medic de familie in Stanisesti, judetul Bacau

MAI MULTI COPII NASCUTI ACASA
Ministerul Sanatatii a raportat pentru anul 2004, la nivelul intregii tari, 2.163 de nasteri la domiciliu, carora li se adauga 1.729 de nasteri intamplate pe drumul spre spital. Pentru 2005 inca nu exista o statistica centralizata. Insa, luna trecuta, Directia de Sanatate Publica - Bacau a dat publicitatii un raport care arata ca in 2005, din 164 de nasteri la domiciliu, 121 cazuri nu au fost asistate de medic ori de cadru mediu sanitar. Situatia tinde sa se agraveze, tinand cont ca numai in primele doua luni ale acestui an au avut loc 35 de nasteri acasa, cu 12 mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2005. "Numarul cazurilor de nasteri la domiciliu s-a dublat fata de anul trecut in zonele arondate spitalelor din judetul Bacau. Este o situatie alarmanta si ar trebui sa dea de gandit, mai ales, medicilor de familie. Ei nu trebuie sa astepte ca gravida sa vina la cabinet. Datoria lor este si sa mearga pe teren. Sa o convinga de importanta prezentarii la consultatie, precum si a nasterii asistate. Zilele astea au tot fost nasteri la domiciliu. Salvarile nu au cum sa intre in sate, din cauza distantelor, noroaielor. Ar trebui niste programe guvernamentale sa duca piatra la tara", ne-a declarat doctorita Carmen Rosculet, sefa compartimentului Asistenta Mamei si Copilului din cadrul DSP - Bacau.
×
Subiecte în articol: reportaj gheorghe