x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Scrisoare din temniţă... Dulce ca fierea e puşcăria patriei

Scrisoare din temniţă... Dulce ca fierea e puşcăria patriei

01 Mar 2013   •   17:35
Scrisoare din temniţă... Dulce ca fierea e puşcăria patriei

Bodan Popovici si sotia lui au fost condamnati la ani grei de puscarie in mascarada judiciara ,,Trofeul calitatii... Ei  si alti trei condamnati sunt victimele colaterale in razboiul comandat de Traian Basescu impotriva adversarului politic Adrian Nastase.

Mesajele lui Bogdan Popovici, pana mai ieri un prosper om de afaceri, care a lucrat cu multa energie in cadrul Forum Invest pentru dezvoltarea relatiilor economice ale Romaniei in lume, atrage atentia asupra conditiilor groaznice din puscarii. O lume dintr-o alta lume, in care detinutii dar si personalul penitenciarelor sunt supusi unor privatiuni greu de imaginat, de neacceptat pentru conditia umana. Se intampla in anul 2013, in Uniunea Europeana...
_______________________________________________________

Dulce ca fierea e puscaria patriei
Marina si Bogdan: opt luni de puscarie romaneasca intemnitati halucinant, la gramada, nevinovati, ca sa se justifice asasinatul politic al lui Adrian Nastase.

- in timpurile luptei dintre iPhone 5 si Samsung Galaxy III, ale lansarii calculatoarelor cuantice

Opt luni de sapat continuu in tunelul sinistru al saraciei si ramanerii in urma aproape animalice a sistemului penitenciar romanesc. Sapam intruna. Nici urma de Europa. “Am ajuns intr-o saracie din lumea a patra. Parca am fi in cei mai rai ani ai lui Ceausescu. Marea majoritate a detinutilor nu au auzit de tablete si e-mailuri, ca de folosit…” scriu niste detinuti din Penitenciarul Giurgiu. “Batem cu tevi de metal in chiuvete si closete ca sa nu sara sobolanii in bai.” “La chiuvete curge o apa galbena, urat mirositoare” scriu alti detinuti de la Penitenciarul Jilava. La penitenciarele din Craiova, Botosani, Vaslui, Poarta Alba oamenii se calca in picioare, paragina si mucegaiul se intind atotstapanitoare. La Penitenciarul Gherla, de fapt in toate penitenciarele, frigul de iarna este atat de napraznic incat amorteste mintea si macina trupurile. Inghetam atat de tare incat devenim casanti. Dintii si creierul se sparg incet in mii de bucati. De frig sau de frica de boala netratata. Convietuim impreuna cu personalul tot mai obosit, prizonier al frigului alaturi de noi.

- in America Craig Venter, biolog si intreprinzator, creeaza primele forme sintetice de viata si lucreaza la primele imprimante biologice 3D. In Germania masinile cu motor cu apa sunt in teste avansate pregatindu-se pentru productia de serie.

Lipsa de mijloace – elementar umane si minimal europene – diferenta ceausista intre imbunatatirile pe hartie si realitatea fizica retardata, au transformat sistemul penitenciar romanesc intr-un abator supraaglomerat strivitor pentru productie intensiva de delincventi si profesionisti pe viata.

Marina si eu functionam cu eforturi supraomenesti. Incercam sa pastram nealterate – cat se poate – valorile umane si culturale care ne definesc dar gafaitul ruginit al sistemului, absurda lui functionare in gol si nedreptatea condamnarii ne apasa groaznic. Sansa noastra este caldura extraordinara cu care ne inconjoara familia si prietenii neasteptat de numerosi. Incredibil de curajoase si reconfortante au fost si semnalele pe care ni le-au transmis diplomati romani si straini sau diverse personalitati din tara si strainatate.

In sistem, pe heartie se vorbeste despre inlocuirea termenului de detinut cu cel de p.p.l. – persoana privata de libertate. Adica pe hartie omului nu i se ia decat libertatea, pentru o perioada limitata cat dureaza pedeapsa. Nu trebuie sa i se ia celelalte drepturi umane, ca sa se poate reabilita si reintegra in viata sociala la eliberare. Pe hartie seamana cu Europa. Dar comunismul si urata restauratie a dictaturii promovata ipocrit de Traian Basescu ne demonstreaza inca o data ca hartiile fara acoperire in fapte, birocratia, minciuna sufoca viata, distrug oamenii. Sistemul penitenciar romanesc adopta greoi imbunatatiri mici si timide dar se sufoca, sub turnuri de hartii inutile, saracie, lipsa de spatiu. Infrastructura foarte ruginita, gata sa crape demotiveaza paralizant si suprasolicita pana la epuizare personalul insuficient numeric – gardieni, educatori, psihologi, ofiteri. Abatuti si descarcati toti cred ca niciodata nu se vor da fonduri suficiente unui sistem de pedeapsa in Romania si se uita neputinciosi cum se inmultesc galopant delincventi profesionisti.

- in China se construieste o cladire inalta de un kilometru in trei luni. Sir Richard Branson se pregateste sa trimita regulat in spatiu turisti spatiali. Neasteptat, emotionant si ca o rara gura de aer proaspat un regizor roman ia Ursul de Aur la Berlin.

In Romania la televizor se vand bine suferinta condamnatilor si arestarile demonstrative care abat atentia de la raul de fond. Orice angajat al sistemului de la a doua intalnire iti explica trist: asa cum e construit azi, sistemul de penitenciare din Romania nu foloseste profund la nimic. Nu repara raul social. Nu reabiliteaza. Nu asigura reinsertia sociala. Nici nu-si propune. Nu vindeca societatea de rau. Dimpotriva, ii livreaza profesionisti.

Sistemul penitenciar se chinuie disperat, demoralizat si sperand sa nu fie bagat in seama sa primeasca din ce in ce mai multi detinuti pedepsiti alandala. Ii inghesuie unii peste altii. Ii indeasa claie peste gramada in custi ruginite si pline de mucegai la propriu. Ii chinuie. Ii inraieste, dezumanizandu-i.

In primul rand ar trebui ALTA MENTALITATE. Noua. Moderna. Racordata la anul 2013. Eternul Nou INCEPUT. Pedepse alternative in folosul societatii. Racordate la sistemul european. Respectand drepturi umane. E mai ieftin decat penalizarile de la CEDO. Un sistem de inchisori public-privat implementat AZI. Pedeapsa cu inchisoarea trebuie sa fie o pedeapsa dreapta si eficienta pentru societate. Curajul – e putin credibil ca-l vor avea – al profesionistilor de varf din sistem sa iasa public si sa spuna ca asa cum functioneaza acum penitenciarele din Romania creeaza un efect foarte rau pentru societatea care le sustine. Societate care de fapt nu le sustine.
www.bogdanpopovici.com

×