x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tulpina indiană ia avânt în România. „Am putea ajunge la 20.000 de cazuri pe zi”

Tulpina indiană ia avânt în România. „Am putea ajunge la 20.000 de cazuri pe zi”

de Monica Cosac    |    28 Iul 2021   •   07:30
Tulpina indiană ia avânt în România. „Am putea ajunge la 20.000 de cazuri pe zi”

În timp ce premierul Florin Cîțu se laudă că are pandemia la degetul mic și că autoritățile din România sunt pregătite să treacă peste toate valurile, estimările specialiștilor privind amploarea valului 4 de COVID-19 în țara noastră sunt îngrijorătoare. Doar în ultima săptămână au fost înregistrate 26 de noi cazuri de infecție cu tulpina indiană (Delta), în ciuda numărului extrem de mic de secvențieri ale virusului. A început numărătoarea inversă pentru valul 4 și la noi, spune cercetătorul Octavian Jurma, care se așteaptă ca numărul de cazuri noi să atingă un vârf cuprins între 5.000 și 20.000 pe zi. 

 

În ultimele două luni, numărul cazurilor de români infectați cu tulpina Delta, cea mai contagioasă de până acum, a crescut de cinci ori. Conform informărilor publicate săptămânal de specialiștii din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), cu privire la variantele virusului SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), dacă la 1 iunie erau doar 23 de cazuri la nivel național, în ultima săptămână, numărul persoanelor confirmate cu tulpina Delta a ajuns la 127. Dintre acestea, 26 de cazuri au fost depistate doar în ultima săptămână, cu toate că numărul de secvențieri ale virusului a fost extrem de mic în țara noastră (doar 44 de secvențieri în 7 zile). De asemenea, numărul deceselor cu tulpina indiană a ajuns la 5 ( 2 în județul Bacău și câte un deces în județele: Argeș, Iași și Olt), toate cazurile fiind înregistrate la persoane nevaccinate, potrivit ultimului raport al INSP. 

 

1 din 3 cazuri – transmitere comunitară

 

Coordonatorul campaniei de vaccinare Valeriu Gheorghiță a anunțat că 50% dintre cazuri se află în 28 de focare, iar 15% au istoric de călătorie în diverse țări. Însă, 42 de cazuri (33%) nu au nicio legătură epidemiologică cu focarele și nici nu au călătorit, ceea ce poate însemna că acestea au fost dobândite prin transmitere comunitară, consideră medicul Gheorghiță. 

 

Numărul real al infectărilor cu mutația Delta ar putea fi, în realitate, cu mult mai mare față de cifrele oficiale, având în vedere că ponderea tulpinii indiene a ajuns, ieri, la 59% din totalul cazurilor secvențiate. 

Dacă ieri, spre exemplu, ar fi fost secvențiate toate cele 175 de cazuri noi anunțate de autorități, păstrând proporția, reiese că 103 infectări ar putea fi cu varianta Delta. 

6 secvențieri pe zi - „o rușine”

Din păcate, deși numărul de infectări noi crește de la o zi la alta, ca și rata de pozitivare a testelor (vezi grafic), autoritățile continuă să facă un număr infim de secvențieri la nivel național: șase pe zi.     

„6 secvențieri pe zi la nivel național e o rușine pentru instituțiile statului care pretind că se ocupă de sănătatea publică. Doar Timișoara poate secvenția de 4-5 ori mai mult cu un minim de finanțare”, spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma.

Potrivit acestuia, „valul 4-Delta” este o certitudine pentru România: va debuta în una-trei săptămâni și ne va surprinde nevaccinați: „Nu putem anticipa unde și când va fi vârful datorită gradului înalt de cosmetizare politică a datelor oficiale, însă putem extrapola pe baza datelor din cele două țări (n.r. – Marea Britanie și Indonezia, ambele cu peste 45.000 de cazuri pe zi) ca în cel mai fericit caz va fi la fel de înalt ca valul Alpha-3 (5.000 de cazuri pe zi) și în cel mai rău caz de 4 ori mai sever (20.000 de cazuri pe zi). Să sperăm că vom avea parte de un scenariu fericit, cu un vârf între 4 și 6.000 de cazuri pe zi și un procent mic de internări și decese”.

„Valul Delta-4 debutează relativ violent și ajunge la apogeu în aproximativ 4 săptămâni. Același aspect îl va avea și în România, dar la noi va fi vizibil doar în spitale, pentru că testarea preventivă a fost abandonată. Având în vedere că în ritmul actual nu vom avea 30% din populație vaccinată decât în luna octombrie 2021 și că imunitatea ajunge la nivelul optim la 30 de zile după vaccinare, vaccinarea la debutul valului și în val nu ne poate scoate din val”, a explicat Jurma, pe pagina sa de Facebook.

 

Cîțu are leacul: dozele din depozite

 

Deși toate țările europene privesc cu îngrijorare valul pandemic produs de tulpina indiană, șeful Guvernului României așteaptă cu detașare creșterea infectărilor, susținând că la noi nu o să fie probleme. „Suntem pregătiţi nu numai de valul 4, suntem pregătiţi să depăşim pandemia. Sunt sigur că şi Ministerul Sănătăţii este pregătit, deci nu ar trebui să fie nicio problemă, avem dozele de vaccin”, a declarat Florin Cîțu, luni seara, la Constanţa. 

Premierul s-a referit, probabil, la dozele de vaccin care stau în depozite sau la cele pe care le-a comandat, nicidecum la procentul de persoane vaccinate anti-COVID. 

Tragem media UE în jos

Cu un procent de nici 25% din populație vaccinată cu schema completă, România trage media Uniunii Europene în jos. 

Comisia Europeană a anunțat, ieri, că 57% dintre adulții din UE sunt vaccinați cu ambele doze, iar 70% au fost vaccinați cu cel puțin o doză. „Uniunea Europeană s-a ținut de cuvânt și a făcut ceea ce trebuia. Ne-am propus să protejăm 70% dintre adulții din UE cu cel puțin o doză de vaccin în luna iulie. Astăzi ne-am atins obiectivul. Iar 57% dintre adulți sunt deja pe deplin protejați cu două doze de vaccin”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta CE.

 

A treia doză de vaccin, din septembrie

 

În contextul creșterii exponențiale a numărului de infectări cu mutația indiană, vaccinarea cu o a treia doză de vaccin anti-COVID ar putea începe în luna septembrie, la 8 luni de la debutul campaniei de vaccinare. Este vorba despre personalul medical, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și cele aflate în evidență cu boli cronice, care sunt mai vulnerabile la o eventuală infectare, a spus medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Persoanele care au trecut prin boală, apoi au fost vaccinate cu două doze nu mai au neapărat indicație de a face doza a treia, a precizat Gheorghiță.

 

 

Ponderea infecțiilor cu varianta indiană crește spectaculos, de la o săptămână, la alta. Practic, în ultima săptămână, 59% din cele 44 de cazuri noi secvențiate au fost depistate cu varianta Delta, față de 35% din 42 de cazuri secvențiate - cât a fost săptămâna trecută. 

 

„OMS recomandă țărilor să sporească accesul la testarea gratuită, să extindă secvențierea, să stimuleze carantina contactelor și izolarea pentru cazurile confirmate, să consolideze urmărirea contactelor pentru a rupe lanțurile de transmisie și să se asigure că cei mai expuși riscului în rândul populațiilor noastre sunt vaccinați, declara, zilele trecute, dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS-Europa.

×
Subiecte în articol: Covid-19 Delta COVID-19 Octavian Jurma