x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un an dupa tragedia de la Mihailesti

Un an dupa tragedia de la Mihailesti

24 Mai 2005   •   00:00

A trecut un an de la tragedia de la Mihailesti, insa timpul n-a reusit sa stearga suferinta familiilor indoliate. Nici adevarul n-a iesit la iveala. Mama jurnalistei Elena Popescu de la Antena 1, care si-a pierdut viata in accident, a cerut ieri, la mormantul fiicei sale, interventia Administratiei Prezidentiale in rezolvarea cazului. Si Jurnalul National a solicitat presedintelui Traian Basescu ca ziaristii Elena Popescu si Ionut Barbu sa fie decorati post-mortem.

  • de MONICA C. ANDREI
  • Click pe imagine pt fotoreportaj
    NEPASARE. Acum un an singura grija a autoritatilor a fost sa acopere craterul de la Mihailesti
    "Sunt doar o mica parte din ceea ce am fost candva/Prea multe lacrimi amare cad pe mine/Sunt departe de casa/Si am trecut singura prin necazuri prea mult timp" - sunt versurile Elenei Popescu, ziarista de 27 de ani, de la Antena 1 Buzau. Din pacate, paginile volumului ei de poezii au ramas goale.

    Ieri, la slujba de un an de la trecerea in nefiinta a Elenei si la sfintirea monumentului funerar au participat colegi de breasla din Ramnicu Sarat, Buzau si Bucuresti, rude si prieteni. Pentru ca a trecut un an si nu s-a aflat inca adevarul, mama Elenei Popescu a cerut ieri sprijinul prezidential.

    "In cazul ziaristilor rapiti in Irak a intervenit cineva, dar in cazul nostru nimeni nu ne ajuta sa aflam adevarul. Fata mea a murit nevinovata si am inmormantat-o in rochie de mireasa. Cine sunt vinovatii? Suntem plimbati pe drumuri la Focsani, sunt termene de judecata unde nu se discuta nimic, stam de dimineata pana seara si nu se ajunge la nici un rezultat. Toata lumea se scuza, nimeni n-a stiut ni-mic. Solicitam interventia Presedintiei si in cazul nostru", a mai spus mama indurerata.

    SOLICITARE. De asemenea, Jurnalul National a solicitat presedintelui Traian Basescu sa-i decoreze post-mortem pe cei doi ziaristi ai Antenei 1, Elena Popescu si Ionut Barbu, fiind o recompensa morala adusa familiilor indoliate. Ei sunt, de altfel, primii ziaristi romani care au platit cu viata pentru pasiunea cu care si-au iubit meseria. Urmeaza ca in aceste zile Presedintia sa ne dea un raspuns cu privire la acordarea distinctiilor meritate de cei doi ziaristi.

    ZI DE DOLIU. Tot ieri, preotul Gheorghe Dardaiac a spus ca are aprobarea Episcopiei Buzaului ca noua biserica din Valea Ramnicului sa poarte numele Elenei Popescu.

    "Biserica va fi zidita in memoria Elenei, fiica a comunei noastre, disparuta prematur si nemeritat dintre noi", a mai spus preotul. De asemenea, autoritatile judetene, prefectul judetului Buzau, Cristinel Bagiu, au declarat ziua de 24 mai zi de doliu pe intregul judet Buzau, toate institutiile coborand steagul in berna.

    ISTORIC. In dimineata zilei, la ora 4:56, un camion al firmei Mihtrans din judetul Dolj, incarcat cu azotat de amoniu granulat, a derapat, s-a rasturnat si a luat foc, determinand o explozie la ora 5:47. Doua minute mai tarziu a fost inregistrata o a doua explozie, devastatoare, care a produs, in sosea, un crater cu un diametru de 40 de metri si o adancime de 10 metri.

    Intreaga incarcatura de ingrasamant chimic transportata a explodat in timp ce pompierii sositi la locul accidentului incercau sa stinga incendiul. Suflul puternicei explozii a spulberat totul pe un perimetru de aproape un kilometru: persoanele aflate la locul accidentului, echipele de interventie, numerosi civili, cele doua autospeciale ale pompierilor, masinile din trafic. Peste 15 imobile au fost afectate prin spargerea geamurilor si degradarea acoperisurilor, pagubele materiale inregistrate depasind 2 miliarde si jumatate de lei.

    NO COMMENT. In zilele urmatoare, autoritatile s-au grabit sa asfalteze craterul care a rezultat in urma exploziei puternice, netinand cont de faptul ca operatiunea de strangere a probelor nu se incheiase. Reporterii Jurnalului National au reusit sa recupereze caseta filmata de Ionut Barbu. Au fost salvate doar 27 de secunde care aveau sa desparta viata de moarte. Imaginile teribile reprezinta cea mai puternica proba in ancheta tragediei de la Mihailesti.

    La sase zile de la accident, ancheta a fost reluata pentru a treia oara, cand procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a preluat coordonarea cercetarilor.

    In cazul accidentului de la Mihailesti, concluzia procurorilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost ca fostul director general al Doljchim, Ion Gherghe, si cei doi patroni ai firmelor transportatoare (Neytransport si Mihtranscom), Mihai Guna si, respectiv, Ionut Neagoe, se fac vinovati de uciderea din culpa a 18 persoane, vatamarea corporala grava din culpa a celor 13 supravietuitori, nerespectarea masurilor de protectie a muncii si distrugere din culpa. Ei au fost trimisi in judecata la 30 septembrie 2004. Dupa aproape o luna, la 25 octombrie 2004, la Tribunalul Buzau a inceput procesul acestora.

    Ulterior, la 17 ianuarie 2005, magistratii Inaltei Curtii de Casatie si Justitie au decis stramutarea dosarului de la Judecatoria Buzau la instanta similara din Focsani.

    La Doljchim nu s-a schimbat nimic

    INDIFERENTA. Tragedia nu s-a reflectat in mentalitate
    Dupa un an de la producerea tragediei de la Mihailesti, la Doljchim nu s-a schimbat nimic. Nici macar mentalitatea. Ingrasamintele chimice (azotatul de amoniu si ureea) continua sa fie incarcate in rable de camioane. Atat de rable incat ori se defecteaza pe la poarta Doljchim, atunci cand asteapta la incarcare, ori soferii profita de ragaz pentru a mai repara "eternele defectiuni". Singura diferenta este ca respectivele mijloace de transport poarta insemnul "Pericol de explozie". Ca si cum respectivele tablite ar indeparta pericolul. Nici unul dintre directorii Doljchim nu a vrut sa discute cu mass-media. Scos "la inaintare", ofiterul de relatii publice al institutiei, Daniela Tecuci, a aruncat mata in curtea noilor proprietari: "Politica dumnealor este aceea de a da relatii numai prin purtatorul de cuvant de la Bucuresti!". Ramane de vazut cine ar raspunde in cazul producerii unei noi tragedii! (Cristian Vasilcoiu)

    Incidentul se putea repeta la Cluj

    Drumul European E 60 a devenit ieri, fatalitate, la implinirea unui an de la accidentul de la Mihailesti, scena unui eveniment care ar fi putut egala in gravitate explozia de atunci.

    O cisterna incarcata cu 3,6 tone de acid sulfuric, adica 2.000 de litri de substanta cu o concentratie de 96%, s-a rasturnat in comuna clujeana Izvorul Crisului, in urma impactului cu o furgoneta.

    Potrivit comandantului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cluj, colonelul Vasile Somlea, soferul unui autoturism inmatriculat in Germania a intrat pe contrasens si a izbit frontal cisterna. In urma impactului ambii soferi au murit, iar pasagerul din furgoneta a fost grav ranit si ars cu acid sulfuric.

    INCONSTIENTA. Potrivit colonelului, accidentul se putea tranforma intr-un adevarat dezastru ecologic pentru ca inscriptia cisternei arata ca transporta hipoclorit, substanta care se neutralizeaza cu apa. In cazul in care s-ar fi actionat cu apa, aceasta, in contact cu acidul sulfuric, ar fi produs vapori de hidrogen sulfurat, extrem de toxici si care pot exploda in anumite conditii.

    Cel care si-a dat seama ca substanta care s-a scurs pe sosea este de fapt acid sulfuric a fost seful de post din comuna. El a cerut oprirea imediata a spalarii cu apa si trecerea la neutralizarea cu var. Potrivit pefectului Mihail Hardau, autoritatile fac verificari la firma de transport SATCHIT Turda, care risca pierderea licentei din cauza faptului ca nu a respectat toate normele de siguranta. Acesta a mai spus ca anchetele declansate de politisti vor continua pentru a stabili circumstantele exacte ale producerii accidentului, iar Garda de Mediu va verifica in ce masura scurgerile de acid sulfuric au ajuns in raul Cris, care curge la 30 de metri de locul dezastru. (Elena Stanciu)
    ×
    Subiecte în articol: special