x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vocea şi chitara lui Chris Rea au vrăjit o lume întreagă

Vocea şi chitara lui Chris Rea au vrăjit o lume întreagă

de Loreta Popa    |    19 Feb 2010   •   00:00
Vocea şi chitara lui Chris Rea au vrăjit o lume întreagă
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

Pe Chris Rea de orice îl poţi bănui, numai de faptul că nu şi-ar iubi muzica, nu. De fapt, el trăieşte pentru creaţia sa. Este binecunoscut faptul că se foloseşte prea puţin de cuvinte sau gesturi mari. Stilul lui este unul unic.

Cântă blues şi rock în acelaşi timp. Cunoscutul chitarist are şi acum emoţii când se urcă pe scenă. Pentru că niciodată nu realizează ce i se întâmplă până nu ajunge acolo şi vede toţi acei oameni privindu-l. Uneori nu ştie ce să facă, aşa că pur şi simplu cântă.

Îşi deapănă povestea pe corzile chitării. Notele muzicale dezvăluie tot ceea ce cuvintele poate nu reuşesc să o facă pe deplin. "Mai multă lume a întrebat de ce nu apare şi el pe lista celor mai buni chitarişti ai lumii... Sincer, nu cunosc criteriile celor care fac astfel de clasamente, dar pentru trăire, Chris Rea merită oricând un loc printre primii 30! Iubeşte chitara, o pictează, o alintă", spune despre Chris Rea cunoscutul om de radio Andrei Partoş.

UN TRICOU ŞI O PERECHE DE BLUGI
În România a sosit discret. Nu am urmărit la "Ştiri" nici un reportaj pompos despre aterizarea lui sau despre preferinţele sau comportamentul "de fiţe" cu care ne-au obişnuit vedetele autohtone. Decent, liniştit, ceea ce confirmă stilul personal cu care s-a remarcat de-a lungul anilor, Chris Rea a fost însoţit de soţia sa, Joan, şi de una din fiicele sale.

Nimic nu a împiedicat mulţimea să bată drumul până la cunoscutul loc de desfăşurare a celor mai importante concerte ce au avut loc în România ultimilor ani, Sala Palatului, ca să-l asculte pe unul dintre cei mai talentaţi artişti ai lumii. Doar el şi a sa Excalibur, respectiv chitara, Chris Rea a intrat pe scenă fără o vorbă şi a lăsat muzica să-l învăluie într-o aură specială, de modestie. A purtat un tricou şi o pereche de blugi, dar i-a încântat cu vocea profundă pe toţi cei prezenţi.

Fiecare mişcare a interpretului a fost surprinsă de telefoanele mobile din sală, deşi fotoreporterii au fost lăsaţi să-l fotografieze doar trei minute. Nu au existat diferenţe între sunetul de pe CD şi cel din sală! Era perfect, fără greşeală!

Un profesionist adevărat, un artist desăvârşit! Spectacolul face parte din turneul european care promovează cel mai nou album al muzicianului, "Still So Far to Go - The Best Of Chris Rea", lansat în luna octombrie a anului trecut. Turneul se va încheia la 5 aprilie, cu mai multe concerte susţinute în Marea Britanie. La 25 de ani, 23 de albume şi numeroase single-uri şi turnee. Zilele grele au rămas undeva în trecut. Ce mai urmează? Numai Chris Rea poate şti.

 

Un CD pentru suflet
5562-114249-chrisrea_cd.jpgTe determină să arzi cu intensitate muzica lui Chris Rea, te întoarce pe dos şi te readuce la starea iniţială, te face să-ţi doreşti să visezi cu ochii închişi sau nu şi să vrei să atingi neatinsul... Muzica lui inconfundabilă întregeşte o atmosferă a fanteziei şi a visării. CD-ul pe care Jurnalul Naţional vi-l propune o dată cu Ediţia de Colecţie dedicată lui Chris Rea are 13 dintre cele mai frumoase piese ale artistului. "Josephine", "On the Beach", "The Road to Hell" (part 1 & 2), "Fool (If You Think it's Over)", "Stainsby Girls", "Let's Dance", "Someday my Peace Will Come", "Dancing the Blues Away", "Long is the Time, Harde is the Road", "Baby Don't Cry", "Born Bad", "Sometimes", "Blues for Janice". Dacă aţi ratat concertul de la Sala Palatului, nu uitaţi, luni, 22 februarie, Ediţie de Colecţie Chris Rea!

"Deşi este stângaci, Rea a învăţat să cânte la chitară ca un dreptaci. Poate efortul l-a făcut atât de îndrăgostit de instrument. Americanii sunt ciudaţi. Îl adoră pe Bruce Springsteen (e mai agresiv, mai macho, fără discuţie), dar nu-l acceptă pe Chris Rea"
Andrei Partoş

"Ca un ascultător împătimit, de la Chris Rea aşteptam toate piesele de pe toate albumele, ceea ce clar nu avea cum să se întâmple, pentru că un concert are o limită şi, din punctul acesta de vedere, am un singur regret: că nu au fost «Blue Cafe» şi «Auberge»"
Ducu Bertzi

×
Subiecte în articol: special editie de colectie chris rea