x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Voucherele pentru creșă, dorite de PNL în opoziție, tăiate de pe listă la putere  

Voucherele pentru creșă, dorite de PNL în opoziție, tăiate de pe listă la putere  

de Adrian Stoica    |    08 Iun 2021   •   05:56
Voucherele pentru creșă, dorite de PNL în opoziție, tăiate de pe listă la putere  

Părinții care au nevoie de servicii de asistență și îngrijire pentru copii ar putea beneficia de ajutor din partea statului în valoare de 150 de euro lunar. Ajutorul este prevăzut sub forma voucherelor, el urmând a fi folosit pentru plata creșei/grădiniței/bonei copilului mai mic de 3 ani. Proiectul de lege a primit deja votul Senatului la finalul legislaturii trecute, el fiind elaborat de fostul deputat liberal Ovidiu Alexandru Raețchi, și susținut de parlamentarii PNL și USR.  În 2019 Guvernul PSD, condus la acea dată de Viorica Dăncilă, a transmis că nu susține o astfel de inițiativă, fapt ce i-a nemulțumit pe reprezentanții PNL. Anul trecut însă, liberalii și-au reconsiderat poziția față de acest proiect, Guvernul Orban transmițând Parlamentului că nu mai susține inițiativa legislativă a colegului  de partid. 

 

La fel ca și PSD, liberalii, aflați acum la putere, vâslesc împotriva curentului european, pentru că deja o serie de state acordă vouchere care pot fi folosite pentru servicii de îngrijire a copilului, după cum se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul. „Stimularea natalității este una dintre principalele preocupări ale politicienilor, dar numai la nivel declarativ, pentru că România nu are o politică de creștere demografică nici până în acest moment. În acest context, deficitul de locuri în grădinițe și creșe sau lipsa mijloacelor financiare pentru a-și permite o bonă pentru îngrijirea copiilor în primii ani de viață sunt unele dintre motivele principale care conduc la scăderea natalității și care îi determină pe români să amâne momentul pentru conceperea unui copil”, mai spune inițiatorul proiectului, arătând cu degetul spre partidul de guvernământ de la acea dată. Proiectul de lege mai prevede că procedura de acordare a voucherelor și modul de emitere sunt stabilite de Ministerul Finanțelor Publice.

 

În vara anului 2019, proiectul primea aviz negativ din partea Consiliului Economic și Social (CES), pentru că la acea dată erau acordate o serie de facilități pentru familiile cu copii mici și, în plus, nu prevedea sursa de finanțare.  

 

Guvernul Orban o întoarce ca la Ploiești

 

Anul trecut, în luna august, Guvernul Orban a transmis că se dezice de proiectul inițiat de reprezentantul PNL, spunând că nu este estimat numărul total de beneficiari și cât costă aplicarea lui. De asemenea, Guvernul Orban descoperă și caracterul lacunar al proiectului, pentru că nu este specificată instituția la care se depun cererile pentru eliberarea voucherelor, care este instituția care se va ocupa de emiterea lor, eventualele sancțiuni în cazul nerespectării destinației voucherelor, condițiile de restituire în caz de neutilizare etc. Proiectul a ajuns deja la Camera Deputaților și a intrat în dezbaterea comisiilor de specialitate. Prima care și-a depus raportul este Comisia juridică, ea transmițând, pe 31 mai, un aviz negativ, în condițiile în care parlamentarii din arcul guvernamental împreună cu cei ai minorităților naționale dețin majoritatea.

 

 

Cei mai puțini copii născuți în ultimii 100 de ani

 

Estimările până în 2050 indică un dezastru demografic pentru țara noastră. Populația ar putea scădea la 16 milioane de persoane. Pentru stimularea tinerelor familii de a avea copii, Executivul anunță că are în vedere  dezvoltarea infrastructurii din  jurul familiei, ceea ce include construcția de creșe și after school-uri, banii urmând să vină prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii începând cu 1930, potrivit Institutului Național de Statistică. De asemenea, în 2020 s-au născut cu 40.000 de copii mai puțin decât în 2019, potrivit unei analize publicate de Radio Deutsche Welle. Pe lângă sporul demografic negativ, România se confruntă cu o emigrație masivă, fapt ce face ca tot mai mulți copii să se nască în diaspora.

×
Subiecte în articol: voucher de cresa