x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Zi de lucru muncitoare

Zi de lucru muncitoare

09 Apr 2004   •   00:00

Sarbatoarea Pastilor a ajuns pe vremea comunistilor, in 1989, anul Revolutiei, sa fie anulata ca sarbatoare religioasa legala. Nimic mai mult decat o zi obisnuita de duminica.

Timp de aproape doua milenii de crestinism, la noi, ca in toata lumea, Pastile au reprezentat cea mai importanta sarbatoare din calendar.

N-au fost necesari decat 50 de ani de dominatie comunista ca sa se schimbe toata randuiala si ca toata cinstirea care se dadea Sarbatorilor de Pasti sa dispara. In anul Revolutiei, 1989, Pastile fusesera declarate, pentru mai multe categorii de salariati, zi lucratoare, in care, de altfel s-a si muncit. Initiative luate de unii in principal din cauza necunoasterii semnificatiei religioase a sarbatorii si a ruperii de catre comunisti a traditiei stravechi.

Traditia s-a pastrat

Aceasta schimbare a fost pregatita din timp, prin masuri treptate care au culminat in 1989 cu anularea Pastilor ca sarbatoare religioasa legala - cel mult o duminica obisnuita, dar devenita frecvent zi de lucru.

Masurile dure luate la acea vreme de autoritatile atee nu au afectat insa generatiile viitoare.

Traditia s-a transmis in familii atat prin vorbe, obiceiurile din casa, dar si prin scris. La noi traditia Pastilor a fost doar ranita, dar nu omorata. Eugenia Mihalcea


Pastele nu a fost niciodata comunist

„Nu putem spune de Sfintele Pasti din 1989 ca a fost ultimul Pasti comunist. Nici o Sarbatoare a Invierii nu a fost vreodata comunista sau in alt fel. Sarbatoarea Invierii Domnului a fost dintotdeauna Sarbatoarea bucuriei", spune parintele Ioan Surubaru de la Biserica Sfanta Maria din Bucuresti. Diferenta este ca inainte de Revolutie erau mai multi credinciosi care veneau la slujbe. Parintele Surubaru spune ca ceea este nou, dar si ingrijorator dupa 1989 este tenta comerciala care se da Sarbatorilor religioase care „insufla tinerilor nedumerire si indoieli". (Carmen Dragomir)


Rugaciunile de la Jilava

„In inchisoare am trait in alte forme clipele de Sarbatoare. O data, la Jilava, in ziua de Pasti stateam in picioare toti cei 30 de detinuti, timp in care eu rosteam Sfanta Liturghie. Un coleg de celula, acum decedat, dadea raspunsurile cantaretului. Pana si gardienii si-au dat seama ca se petrecea ceva solemn. Stiau si ei ca e Sarbatoare si cand au deschis usa ca sa intrebe ce se intampla, unul dintre noi a raspuns ca nu e nimic, ca nu facem decat sa respectam Sfanta zi a Invierii", spune Parintele Nicolae Bordasiu, paroh la Biserica „Sfantul Silvestru" din Capitala.


CONTINUARE: Peste umbra unei cruci sa vedem lumina Invierii

×
Subiecte în articol: special