Patru inspectori vamali şi trei "anonimi" sunt cercetaţi de DNA pentru o megaescrocherie derulată în comuna Ion Roată. Afacerea, găzduită într-un depozit aparţinând unei firme a preşedintelui PDL Ialomiţa Marinică Cazacu, s-a derulat în perioada iulie 2009-august 2010 şi a însemnat contrabandă cu motorină în valoare de peste 260 de milioane de lei, circa 65 de milioane de euro, pentru care nu s-au achitat acciză şi TVA. Amploarea operaţiunii şi valoarea prejudiciului ne fac să ne întrebăm dacă nu cumva ne aflăm în faţa unei clasice operaţiuni economice frauduloase prin care se adună bani pentru partidul de guvernământ. Pentru că o hoţie de asemenea proporţii nu se putea derula până la asemenea nivel dacă organele vamale îşi făceau datoria. Or, acestea, iată-le, sunt complice.
La data de 11 mai 2009, societatea comercială Dumi-Mar Telecons SRL Constanţa îşi stabileşte un punct de lucru în Ialomiţa. Pentru aceasta, firma a închiriat un depozit de carburanţi aparţinând firmei Ciril Com Ion Roată, controlată de Marius Cazacu, fiul preşedintelui PDL Ialomiţa Marinică Cazacu. La acest punct de lucru societatea urma să desfăşoare comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi graşi, precum şi al derivatelor. Contractul de închiriere dintre cele două firme, care în cele din urmă se va dovedi doar o hârtie fără valoare, a fost autentificat la notariat. În baza acestui contract, administratorul Dumi Mar, Zaharia Dumitru, a cerut Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale autorizaţie de antrepozit fiscal pentru activitatea de depozitare de produse energetice. Mai exact spus, băieţii încercau să obţină autorizaţie pentru comercializarea carburantului destinat navelor maritime şi fluviale care, potrivit legii, este scutit de accize. Subalternii vameşului-şef Scrioşteanu avizează favorabil cererea firmei din Constanţa şi propun autorizarea. Documentaţia trimisă ANV este returnată pe motiv că DJAOV Ialomiţa nu avea competenţă să o întocmească, deoarece solicitantul avea sediul social în Constanţa. Problema a fost reparată rapid. La data de 26 mai, firma bidon îşi schimbă proprietarul. Băieţii din spatele afacerii bagă la înaintare un şomer din comuna Griviţa. Iar bidonul începe să funcţioneze din plin, fără oprelişti şi să ruleze.
Declaraţia "administratorului" Mehedinţă Constantin cu privire la modul în care a fost racolat este relevantă:
"De profesie eu sunt electromecanic şi până în 1996 am lucrat la fostul IELIF Ialomiţa, iar de atunci am lucrat cu ziua la diferite persoane pentru a mă putea întreţine. Prin aprilie-mai 2009 au venit la locuinţa mea numitul Aron Norel însoţit de Aron Claudiu Marian, care mi-au propus să îmi dea un loc de muncă cunoscând că eu nu aveam din ce trăi. Iniţial au spus despre faptul că pot fi angajat ca paznic la un depozit de carburanţi la Ion Roată. Au trecut cred circa 3 săptămâni, perioadă în care Aron Claudiu Marian, care săptămânal trece pe la mine, îmi dădea 30-40 de lei şi mi-a spus că mi-a găsit o altă funcţie, administrator, însă trebuie să fiu de găsit pe acasă (...)". Urmare în pagina 4
"(...) Legătura o ţinea personal cu mine Aron Marian, nu aveam telefon mobil, nici nu ştiu să-l folosesc. Cred că în mai 2009 a venit Aron Marian cu Loganul mi-a spus că a găsit locuinţă în Slobozia unde trebuie să stau şi eu având în vedere funcţia ce mi se oferă, am luat câteva lucruri şi cu acestea am mers la apartamentul din Slobozia la blocul MB 20. … Aron Marian îmi dădea bani de mâncare şi nu desfăşuram nici un fel de activitate. Într-o zi a venit Aron Marian care mi-a spus că mergem la Constanţa întrucât firma la care urma să fiu administrator era în Constanţa iar vechiul administrator trebuia schimbat. Am mers cu maşina lui Aron şi în apropiere de intrarea în Constanţa ne-am întâlnit cu un anume Bogdan. Pe capota unei Dacii unde erau alte 3 persoane am semnat o serie de documente. Din ce am înţeles eu prin aceasta deveneam asociat şi administrator al unei societăţi iar persoana care a mai semnat si ea documente a fost fostul administrator pe care îl cunosc... "
La data de 26 mai 2009 părţile sociale ale SC Dumi Mar Telecons SRL au fost cesionate lui Mehedinţă Constantin. O lună mai târziu firma îşi mută sediul social la Ion Roată, în curtea lui Cazacu şi în iulie 2009 firma primeşte autorizaţia de antrepozit fiscal pentru comerţul cu motorină pentru nave, produs care circula în regim suspensiv de la plata accizei. Infrastructura odată asigurată, s-a trecut la executarea tunului.
Tehnic vorbind, motorina destinată navelor trebuia marcată cu o substanţă colorantă de către organele vamale şi nu putea fi vândută decât operatorilor navali. Cu largul concurs al oamenilor lui Scrioşteanu, prin firma bidon de la Ion Roată au trecut în 10 luni cantităţi de motorină impresionante. Valoarea rulajelor prin conturile firmei au depăşit 260 de milioane de lei. Motorina era facturată fictiv unor companii care nu au avut niciodată relaţii cu această firmă, iar procesele verbale de marcare întocmite de vama Ialomiţa s-au dovedit a fi fictive. Conform unei note de constatare a Gărzii Financiare Ialomiţa, beneficiarul real al motorinei neaccizate a fost firma Anro Art SRL din Bucureşti, firmă care se ocupă de lucrări de infrastructură rutieră. Astfel, în baza declaraţiilor privind livrările şi achiziţiile de bunuri şi servicii întocmite de firma Anro Art, în 2009 livrările de motorină de la firma bidon însumează 35 milioane de lei cu o TVA aferentă de 6,7 milioane de lei. Inutil de precizat că firma bidon nu a depus nici un fel de declaraţii privind obligaţiile fiscale, prejudiciul parţial stabilit de Garda Financiară în baza acestei documentaţii sumare. În realitate, poliţiştii au stabilit că volumul total al livrărilor de motorină de la firma bidon către Anro Art se cifrează la aproximativ 115 milioane de lei vechi numai în perioada ianuarie-iunie 2010!
Toată această megaescrocherie în dauna statului nu ar fi fost posibilă fără complicitatea evidentă a clanurilor lui Scrioşteanu din Vama Ialomiţa. Deşi motorina trebuia marcată la sediul antrepozitului fiscal unde se întocmeau procese verbale de marcare, modul de lucru al vameşilor a fost altul. Îl explică administratorul formal al firmei bidon, Mehedinţă Constantin:
"Tot acest Sandu mă ducea şi la Vamă unde intram doar eu şi la camera 103 unde lucra o anume Geta, soţia lui Vasile Viktor, care şi el lucra în acelaşi birou şi le dădeam un plic cu documente. Primeam de la Geta documente, semnam că am primit originalul şi la registratură îmi aplica o ştampilă dreptunghiulară şi înregistra documentele. În realitate, din câte reţin, erau nişte procese verbale în care se făcea vorbire de faptul că a fost colorată motorina, cantitatea, mijlocul de transport".
Numai pentru anul 2009 poliţia a ridicat de la Vama Slobozia un număr de 533 de procese verbale de marcare a motorinei, toate fictive. La controlul efectuat la depozitul din Ion Roată poliţiştii au descoperit într-o magazie 92 de kg de substanţă pentru marcarea motorinei. Conform facturii, substanţa a fost cumpărată în septembrie 2009 şi a fost găsită nefolosită în octombrie 2010, ceea ce indică clar complicitatea vameşilor. Conform legii, substanţa trebuia depozitată într-o magazie sigilată de vamă. La fiecare operaţiune de marcare trebuia stipulat în procesul verbal ora desigilării substanţei şi ora resigilării acesteia cu sigiliul vamei. De altfel s-a constat că în mai multe zile au fost întocmite de către vameşi câte 20 de procese verbale de marcare, perioada de efectuare a operaţiunii fiind de circa 2-3 ore conform orelor de desigilare şi sigilare consemnate. Incinta depozitului de la Ion Roată era insuficientă pentru a parca atâtea cisterne, care conform procedurii era obligatoriu să fie prezente la antrepozit. Având în vedere amploarea operaţiunii, era tehnic imposibil ca ea să se deruleze fără ştiinţa şefului de vamă Ionuţ Scrioşteanu. Relevant este faptul că autorizarea firmei s-a făcut în baza unei scrisori de garanţie bancară de numai 30.000 de euro, şi aceea expirată. Aşa se face că statul nu poate recupera nici un sfanţ din prejudiciul cauzat. Acesta este un alt indiciu că afacerea a fost favorizată şi coordonată de la cel mai înalt nivel. Mai exact din vârful ANAF. Implicaţiile politice sunt evidente.
Povestea sediului antrepozitului fiscal folosit de firma bidon este un alt indiciu care poate acredita ideea că ne aflăm în faţa unei operaţiuni coordonate politic. Potrivit declaraţiilor lui Cazacu Marius Ionuţ, administratorul Ciril Com SRL şi fiul preşedintelui PDL Marinică Cazacu, contractul de închiriere cu Dumi Mar Telecons l-a semnat în mai 2009. Deşi valoarea contractului era de 6.000 de euro lunar, pe toată perioada acesta nu a emis nici o factură de chirie. Motivul invocat este că a semnat contractul cu un individ de 30-35 de ani pe care nu-l cunoaşte şi căruia nu-i ştia nici măcar numărul de telefon. Cazacu susţine că din moment ce câteva luni nimeni n-a folosit depozitul, a considerat contractul semnat la notariat reziliat de drept. El mai spune că nu a fost de acord şi nici n-a ştiut că firma a obţinut autorizaţie de antrepozit fiscal şi că şi-a mutat sediul social la depozit. Varianta este puţin probabilă. Pentru că săptămânal, tatăl său, Cazacu Marinică, are întâlniri la sediul PDL cu Ionuţ Scrioşteanu, şeful Vămii. Este greu de crezut că funcţionarul vamal nu şi-a informat şeful de partid că în curtea sa de la Ion Roată funcţionează un antrepozit fiscal care tranzacţionează la capul gol motorină. Nu este greu de crezut, este practic imposibil. Implicarea politică de la vârful ANAF este susţinută de faptul că tunul tras de Dumi Mar este al doilea de acest tip. Tot în anul 2010, în Ialomiţa firma Texas Grup Oyl a fentat bugetul în urma unor tranzacţii cu motorină vândută fictiv în Bulgaria drept combustibil lichid greu. Cauza se află în cercetare, valoarea tranzacţiilor depăşind 600 de miliarde. Deşi complicitatea funcţionarilor vamali care erau obligaţi să supervizeze procesul de transformare a motorinei în CLG era evidentă, nici un funcţionar nu a fost întrebat de sănătate. Doar preşedintele ANAF, Sorin Blejnar ştie de ce nici până acum DJAOV Ialomiţa nu a fost decapitată.
Dosarul a fost declinat la DNA datorită valorii prejudiciului. În cauză sunt cercetaţi inspectorii vamali Vasile Viktor Florin, Cuarente Valentin, Gheorghe Emil şi Zicu Florentina pentru complicitate la evaziune fiscală, abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual. Mehedinţă Constantin, administratorul de drept al firmei bidon este învinuit de fals intelectual, uz de fals şi evaziune fiscală. Administratorii de fapt ai societăţii, care au coordonat întreaga operaţiune sunt Aron Marian Claudiu şi Ghiţulescu Bogdan, ambii din Constanţa şi sunt cercetaţi pentru evaziune fiscală.