Jurnalul Naţional continuă să vă prezinte povestea incredibilă a Poştei Române, cea mai mare companie de stat (35.000 de angajaţi), despre care însuşi preşedintele Traian Băsescu spunea că este „vânată” de moguli, el fiind, evident, salvatorul ei.
Pentru a vedea mai clar în ce fel a salvat regimul Băsescu Poşta Română, companie naţională al cărei buget este o adevărată gaură neagră, vă prezentăm poveştile neromanţate ale celor care conduc în prezent compania spre culmi nebănuite ale falimentului. Iese la iveală o încrengătură de interese politice – obligatoriu portocalii – asezonată cu dosare penale, traficanţi de ţigări, personaje care s-au remarcat în câmpul devalizării bugetului de stat şi la alte companii naţionale, finanţatori ai PDL şi ţuţeri merituoşi ai partidului.
Trebuie menţionat din capul locului că, în spiritul lipsei de transparenţă cu care ne-a obişnuit guvernarea PDL, declaraţiile de avere ale şefilor Poştei Române sunt secrete, în sensul că la rubrica declaraţii de avere şi de interese de pe site-ul instituţiei acestea figurează doar cu titlul, nefiind ataşate şi documentele propriu-zise.
Din acest motiv nu am avut acces la declaraţia de avere a directorului general al Poştei Române, Dumitru Daniel Neagoe, numit în funcţie în iunie 2010 la recomandarea şefei sale de partid, Roberta Anastase. Neagoe a fost consilier judeţean al PDL Prahova, promovat ulterior tot pe linie politică la Regionala de Poştă Prahova. Din declaraţia de avere de la vremea respectivă, singura făcută publică, rezulta că Neagoe era sărac lipit, având doar o casă la Breaza şi o mică firmă care se ocupa de comercializarea alimentelor şi a băuturilor alcoolice.
Neagoe este secondat la şefia Poştei Române, în funcţia de director general adjunct, numit în urmă cu o lună, de preşedintele PDL Ialomiţa, fostul prefect Marinică Cazacu. Acesta este mândrul posesor al unui dosar penal, fiind trimis în judecată în iunie 2008 pentru că, în perioada în care a fost prefectul judeţului Ialomiţa, ar fi prejudiciat statul cu şapte milioane de euro, prin ceea ce anchetatorii au numit „trafic cu terenuri”.
Jurnalul Naţional a relatat pe larg despre dosarul penal întocmit de DNA, dosar în care Cazacu este învinuit de o serie de abuzuri grave legate de retrocedarea unor terenuri agricole din zona Urziceni-Manasia. Fostul prefect a fost trimis în judecată pentru „abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, determinarea la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de fals intelectual, în scopul ascunderii activităţii infracţionale şi al obţinerii de avantaje patrimoniale pentru alte persoane, respectiv, uz de fals”. Se pare că fostul prefect Cazacu a fost susţinut pentru a ajunge în această funcţie de ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, în ciuda faptului că mai-marii PDL au declarat că au de gând să-i suspende din partid pe toţi membrii săi care sunt trimişi în judecată.
Director executiv al Poştei este Radu Hâra Mironeanu, fost director al Regionalei de Poştă Iaşi, potentat financiar local, posesor al unei firme care se ocupă cu comerţul cu ridicata al produselor şi minereurilor metalice şi care în 2007 a încercat să cumpere o parte a activelor falimentarei TEROM SA Iaşi, dar cererea i-a fost respinsă de AVAS. În calitate de şef al Poştei, Mironeanu Hâra s-a remarcat prin faptul că a câştigat în 2009 premiul pentru cea mai numeroasă familie participantă la Crosul Judeţean organizat de Direcţia pentru Sport a Judeţului Iaşi.
Director executiv delegat este Mioara Pribescu. A fost probabil numită în această funcţie drept răsplată pentru faptul că, atunci când era ea şef al Regionalei de Poştă Braşov, poştaşii aveau obligaţia să lipească afişe cu Traian Băsescu în campania prezidenţială din 2009. Exista chiar un contract între Direcţia Regională de Poştă din Braşov şi un partid politic - PDL. „Sunt membru PDL, şi care este problema?”, declara la vremea respectivă Mioara Pribescu, director coordonator Direcţia Regională de Poştă Braşov.
Director la Direcţia Juridică a Poştei, adică cea care avizează toate contractele Companiei, este Aurelia Mălăescu. Doamna Mălăescu a devenit cunoscută pe când era membru în Consiliul de Administraţie al Romsilva, dar şi consilier juridic şef al instituţiei şi aviza contracte de achiziţii pentru maşini de lux şi decontarea unor deplasări externe exotice pentru şefii companiei. Academia Caţavencu a scris chiar şi despre anumite puneri în posesie şi studii de amenajări silvice dubioase parafate de Aurelia Mălăescu. Aceeaşi publicaţie a scris că efortul juristei de la Romsilva s-a materializat în cele şapte conturi bancare deschise în perioada activităţii în cadrul instituţiei şi în salariul anual de peste 100.000 de lei.
Director delegat la Servicii Financiare este Emil Ion Ciorîia, fost liberal, ales pe lista PNL la Consiliul Local Techirghiol, dar mai ales bogat om de afaceri constănţean, implicat într-o dubioasă afacere cu contrabandă de ţigări. Chiar la începutul acestei luni, poliţiştii de frontieră constănţeni au întocmit un dosar pentru evaziune fiscală şi contrafacere de ţigări pe numele unui om de afaceri care este asociat cu Ciorîia în firma SC Maritime Forwarding SRL Agigea, la al cărei sediu social au fost confiscate ţigările de contrabandă.
Director adjunct la Servicii Financiare este Andrei Petrică. Personaj de talia lui Edmond Tălmăcean, provenit din aceeaşi pepinieră de bufoni de la PDL Bucureşti, Andrei Petrică, foarte ocupat de înalta funcţie din cadrul Poştei, are un blog pe care-şi exprimă ambiţiile politice şi pe care se prezintă deosebit de inteligent: „M-am născut într-o zi de toamnă, imediat după ce începe şcoala, pe 20 septembrie 1979, sub semnul zodiacal al Fecioarei sau al Caprei, conform zodiacului chinezesc. Deşi nu cred prea mult în zodii, pot afima cu certitudine că verbul «a analiza» mă defineşte. Sunt un om sincer şi romantic, de aici şi părerea unora despre mine că aş fi un idealist”.
Directorul fabricii de timbre din cadrul Poştei Române este Mihai Chebac, numit la recomandarea lui Gheorghe Ştefan, baronul PDL de Neamţ. Chebac, consilier judeţean al PDL şi totodată director al Poştei, a fost în 2010 declarat incompatibil de ANI, pentru că, pe lângă cele două funcţii publice, era şi administrator al propriei firme. „Dispun constatarea stării de incompatibilitate în care se află domnul Mihai Chebac prin exercitarea simultană a mandatului de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Neamţ, cea de director general în cadrul SC Drupo Neamţ SRL, precum şi de director dezvoltare în cadrul CN Poşta Română SA”, se precizează în actul de constatare ANI din 21 decembrie 2009.
ÎCCJ a dat sentinţa în cazul lui Chebac chiar săptămâna trecută, stabilind că acesta este incompatibil.
Tot Gheorghe Ştefan a recomandat-o şi pe Aurica Popa ca director al Poştei Rapide.
Pentru că şi Emil Boc trebuia să aibă un om la Poştă, ca şi ceilalţi baroni ai PDL, a fost numit ca director delegat la Sucursala Reţea Poştală Ovidiu Vasile Călin, fost consilier judeţean al PDL. Ovidiu Vasile Călin este finul deputatului PDL Petru Călian, om de casă al premierului Boc.
Directorul Sucursalei Imobiliare a Poştei este Ion Ştefan, fost şef al Regionalei de Poştă Galaţi, membru PDL Galaţi, promovat de baronul PDL de Galaţi Mircea Toader. Presa locală a relatat că în campania electorală în calitatea sa de şef al Poştei judeţene a dat ordin ca afişele candidaţilor PDL să fie puse chiar în rafturile oficiilor poştale, dar şi că Ştefan este un apropiat al omului de afaceri Maricel Păcuraru, miliardar gălăţean acuzat că a căpuşat ani la rând Poşta Română.
Asociere... până la Zenith
Elena Udrea a răspuns printr-un comunicat de presă, arătând că soţul său nu a fost niciodată asociat al fimei Zenith Business Group & Partners SRL. Perfect adevărat. Societatea este controlată de Dumitru Nicolae, şeful Niro, atât în nume propriu, cât şi prin Central Park SA, şi de Dorin Cocoş, prin interpuşi. De-a lungul ultimilor ani, mai mulţi actori au deţinut părţi sociale ale firme care administrează azi Piaţa Crângaşi, Zenith Business Group & Partners SRL. Meditest Global 2000 SRL, Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SRL şi Limas Group SRL sunt trei dintre societăţile care au figurat ca asociaţi ai Zenith.
Aceste trei firme reprezintă societăţi controlate de Dorin Cocoş, iar părţile sociale deţinute de acestea în Zenith Business Group & Partners SRL au fost preluate de la mijlocul anului trecut de Anca Dinu, sora omului de afaceri devenit celebru datorită carierei politice fulminante a soţiei sale, Elena Udrea. Zenith şi All Plan Construction, firma care deţine în mod real Alfa Medical Center SRL, s-au întâlnit în Piaţa Crângaşi. Dacă firma Zenith a semnat contractul cu Primăria Sectorului 6, All Plan a executat lucrarea de construcţie a complexului comercial ridicat pe terenul fostei pieţe.
Roberta se spală pe mâini
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, susţine, într-un comunicat de presă, că nu are nici o legătură cu situaţia de la Poşta Română, deoarece „modul de atribuire a contractelor este în responsabilitatea exclusivă a directorului acestei instituţii”. „Menţionarea numelui doamnei Roberta Anastase în acest context reprezintă doar un nou episod dintr-o campanie negativă la adresa sa menită să-i lezeze imaginea preşedintelui Camerei Deputaţilor.” Totodată, Roberta Anastase a anunţat că a sesizat CNA împotriva postului Antena 3 din cauză că a menţionat numele său în contextul situaţiei financiare a Poştei Române. Ceea ce uită să menţioneze însă doamna Anastase este că domnia sa a fost cea care l-a impus pe Daniel Neagoe în funcţia de director general al instituţiei.
Jurnalul sesizează Alfa-falsurile
Alfa Medical Center SRL a câştigat contractul de aproximativ 7 milioane de euro pentru asigurarea serviciilor de sănătatea muncii cu Poşta Română după o procedură de atribuire dubioasă, care pute a fraudă. Astfel, două societăţi, Medicover SRL şi necunoscuta societate ploieşteană Alfa Medical Center SRL, au fost invitate să participe la negocierea cu Poşta Română. Acestea au prezentat două ofert identice în ceea ce privesc serviciile pe care urmează să le ofere, doar că cea înaintată de Alfa Medical Center SRL s-a dovedit ceva mai ieftină. Reamintim însă, Medicover înaintase aceeaşi ofertă cu mult timp înainte de desfăşurarea selecţiei, deci există motive să credem că aceasta ar fi putut inspira concurenţa. Până la organizarea licitaţiei, responsabilii din cadrul Companiei Naţionale Poşta Română aveau obligaţia să întocmească mai multe documente justificative care să le permită să facă această achiziţie.
Jurnalul Naţional a intrat în posesia respectivelor documente şi a constatat că acestea, deşi au fost întocmite teoretic cu câteva săptămâni înainte de ziua în cares-a desfăşurat negocierea, respectiv 6 septembrie 2010, ele fac referire la cursul valutar din data în care s-a făcut atribuirea. Astfel, „Nota justificativă” a achiziţiei, documentul cu numărul 101/4023/30.08.2010, face referire la cursul BNR din 6 septembrie 2010. De asemenea, documentul a fost redactat de Serviciul Protecţia Muncii din cadrul Companiei Naţionale Poşta Română la 30 august, dar poartă semnătură şi ştampilă de vizare a directorului economic, Victor Vasile Florea, la o dată anterioară – 16 august.
Aceeaşi aberaţie şi în „Referatul de necesitate” al achiziţiei. Redactat de acelaşi Serviciu Protecţia Muncii la 16 august 2010, acesta face de asemenea referire la cursul „estimativ 1 EURO = 4,27 lei, comunicat de BNR în data de 06.09.2010”.
Deşi au refuzat să răspundă reporterilor Jurnalului Naţional cu privire la aceste aspecte, mai-marii Poştei au dat un comunicat de presă ca urmare a apariţiei textului de presă pentru a „respinge acuzaţiile vehiculate în mass-media privind corectitudinea licitaţiei”. Mai întâi trebuie făcută precizarea că procedura de achiziţie nu a fost licitaţia, ci negocierea directă. Comunicatul de presă al CNPR neglijează în continuare să aducă precizările necesare cu privire la suspiciunile de fraudare a procedurii prezentate de Jurnalul Naţional. Ca urmare, redacţia noastră a decis înaintarea unor sesizări cu privire la aceste acte care prezintă indicii că ar fi fost falsificate către Corpul de Control al primului-ministru şi Corpul de Control al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (căruia Poşta îi este subordonată), pentru a întreprinde verificările corespunzătoare şi a transmite organelor de cercetare penală eventualele concluzii privind existenţa unor documente falsificate la baza achiziţiei.