x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport CFR Cluj a dat deja numele campioanei: CFR Cluj

CFR Cluj a dat deja numele campioanei: CFR Cluj

de Adi Munteanu    |    18 Iun 2020   •   10:58
CFR Cluj a dat deja numele campioanei: CFR Cluj

Pornită favorită încă de la începerea play-off-ului, echipa lui Dan Petrescu și-a asigurat încă de la primul meci de după pandemie titlul de campioană, al treilea consecutiv. Victoria de pe teren propriu cu FCSB a încheiat, teoretic, lupta pentru locul pentru preliminariile Champions League din toamnă. De cealaltă parte, FCSB are acum emoții în menținerea locului 2 în clasament, poziție pentru care trage tare și Universitatea Craiova. În perspectiva preliminariilor pentru grupele Europa League, la care sunt eligibile FCSB și Universitatea Craiova, diferența dintre echipa clasată pe locul 2 și echipa clasată pe locul 3 înseamnă un tur de calificări în plus, deci încă două meciuri cu echipe de nivel apropiat.

 

Meciul-șoc al reînceperii Ligii 1 postpandemie a rezolvat în proporție de 90% numele noii campioane a României. Aceasta va fi, pentru a treia oară consecutive, CFR Cluj. Este greu de crezut că echipa lui Dan Petrescu, recunoscut pentru pragmatismul lui, va pierde trei meciuri, iar FCSB sau Univesitatea Craiova vor câștiga „pe linie” toate meciurile până la final. După CFR-FCSB, scor 1-0, miza rămâne locul 2, între echipa lui Gigi și oltenii lui Rotaru. Un avantaj al poziției secunde în Liga 1 este, pe de-o parte, primirea mai multor bani din drepturile TV. Un alt avantaj este că echipa de pe locul 2 intră în preliminariile cupelor europene cu un tur mai târziu față de cea de pe locul 3 și vor fi pe tablou cu echipe puternice. În anumite condiții, care nu sunt încă definitivate, doar FCSB ar putea beneficia de statut de cap de serie datorită parcursului istoric și de faptul că, la UEFA, este considerată moștenitoarea palmaresului Stelei, deci beneficiază și de bonusul pentru câștigarea Cupei Campionilor Europeni în 1986. Însă, din cauza parcursului foarte slab din ultimii ani, FCSB depinde acum și de parcursul altor cluburi europene cu care este aproape în clasamentul coeficienților. În ceea ce privește pe Universitatea Craiova, aceasta nu va avea statut de cap de serie, indiferent în ce tur preliminar ar intra în competiție.


În cazul CFR Cluj, clubul se poate gândi deja la strategia pe care o va avea într-o eventuală accedere în grupele Champions League. Fiind pe partea de tablou a campioanelor, cu ceva șansă și cu un posibil statut de cap de serie (depinde de cine vor fi desemnate campioane în Cehia, Slovacia, Danemarca, Bulgaria, Slovenia sau Ungaria, echipe cu care CFR ar putea fi la „bătaie” pentru statutul de cap de serie). Oricum, clujenii nu se vor putea întâlni cu campioane din Spania, Germania, Anglia, Italia sau Franța, deoarece aceste țări își trimit campioanele direct în grupele UCL. Dar CFR ne-a mai oferit surprize neplăcute, cea mai recentă fiind, în urmă cu doi ani, eliminarea în fața campioanei din Luxemburg, Dudelange.

 

×
Subiecte în articol: cfr cluj