x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi BNR cere 35 milioane euro pentru redarea către sport a fostei baze Progresul

BNR cere 35 milioane euro pentru redarea către sport a fostei baze Progresul

04 Oct 2017   •   17:35
BNR cere 35 milioane euro pentru redarea către sport a fostei baze Progresul

Experţii Băncii Naţionale a României au stabilit la 35 milioane euro valoarea fostei baze sportive Progresul, pentru cazul în care Primăria Capitalei sau MTS ar dori să preia acest obiectiv şi să-l redea sportului, a declarat ministrul Tineretului şi sportului, Marius Dunca, cu prilejul audierii sale de miercuri în faţa Comisiei economice de industrii şi servicii a Senatului României. 

Comisia senatorială, prezidată de Daniel Zamfir (PNL), i-a audiat miercuri la Palatul Parlamentului pe ministrul Marius Dunca, George Cosac, preşedinte al FR de Tenis şi Ion Ţiriac, cu scopul de a clarifica situaţia Arenelor BNR, ce nu mai pot găzdui meciuri de Cupa Davis, Fed Cup sau turneul ATP Open România, dar şi pentru găsirea unor soluţii de a trece acest complex sportiv din proprietatea BNR în proprietatea Primăriei Generale sau a MTS. 

''Subiectul discuţiei noastre de astăzi este generat de o discuţie care a fost în spaţiul public, în legătură cu faptul că nu se desfăşoară activităţi sportive într-un loc care mulţi ani de zile a fost un loc dedicat sportului, în care cel puţin în tenis toţi am trăit poate cel mai emoţionant moment din istoria tenisului şi îl avem aici protagonist chiar pe dl. Ţiriac. Dincolo de preţul ăsta există nişte obligaţii pe care BNR şi le-a asumat când a preluat proprietatea. Acolo erau două obligaţii fundamentale, una prin care banca se obliga să întreţină secţii şi activitate de performanţă şi a doua, care iarăşi nu s-a respectat, era că BNR trebuia să pună la dispoziţia MTS sălile şi terenurile respective pentru desfăşurarea de activităţi de competiţii interne şi internaţionale. Noi am stabilit ca săptămâna viitoare, înainte de a-i audia pe cei de la BNR şi pe cei de la ISU, care nu dau aviz pentru arena BNR, să facem o vizită la complexul Progresul, să vedem dacă se desfăşoară activităţi. Şi dacă nu se desfăşoară, de ce nu se desfăşoară, pentru că eu cred cu tărie că această bază trebuie redată sportului. Că MTS o va putea prelua, bine, dacă nu Primăria Capitalei, pentru că tot are un club municipal şi este foarte important ca acolo să se desfăşoare activitate sportivă de performanţă şi nimic altceva", a spus senatorul Daniel Zamfir. 

Ministrul Marius Dunca susţine că o iniţiativă legislativă sau o ordonanţă de urgenţă nu ar putea rezolva problema cu Arenele BNR şi trebuie ajuns la o evaluare corectă înainte de a prelua complexul sportiv: ''În primul rând, proprietar este BNR. A cumpărat clădirile în 1991, când le-a vândut MTS. Noi, toţi factorii decizionali şi instituţiile, trebuie să găsim o bază, o comunicare şi o colaborare cu BNR-ul să preluăm aceste arene. Acolo se desfăşoară activitate sportivă, dar nu activitate sportivă de performanţă. Baza este de o frumuseţe rară, dar legal nu putem face nimic. Suma de 35 milioane euro este valoarea făcută de experţi, nu pot în calitate de ministru să decid dacă e adevărat sau nu, doar experţii. Trebuie să analizăm foarte bine dacă în viitor preia Primăria Capitalei şi vrea să investească. Dacă merită acest lucru, dacă poate deveni de interes naţional, dar să facă memorandum un guvern prin care să ia un bun care aparţine altuia, nu cred că am temei legal. În 1991 a trecut de la MTS la BNR cu contravaloarea sumei de 233.000 dolari la valoarea de azi. Trebuie stabilită o comisie, să vedem dacă valoarea stabilită la 35 milioane euro este reală''. 

Şeful MTS a adăugat că fostul premier Victor Ponta ar fi purtat discuţii cu BNR, care ar fi dispusă să renunţe la complexul sportiv dacă ar primi la schimb o serie de imobile din patrimoniul statului din jurul Arenelor BNR, care s-au aflat până în 1945 în proprietatea băncii: ''Din câte am auzit, nu am nimic scris, ştiu că s-au făcut nişte discuţii în 2014-2015 când premier era Victor Ponta. Dar nu cunosc detalii''. 

Ion Ţiriac a afirmat: ''Baza asta a fost şi este casa tenisului românesc, acolo am făcut tot ce se putea face, noi, de 60 ani. Ea trebuie să se întoarcă acolo unde a fost. Am auzit şi eu, dar probabil că dumnealui nu a cerut suma asta, a făcut un calcul, o evaluare. După ştiinţa mea, că şi eu cumpăr şi vând lucruri, companii, este o singură evaluare pe care poţi să o faci: valoarea de întrebuinţare. Valoarea de întrebuinţare a acestei baze este ceea ce poate demonstra proprietarul că a câştigat această bază în ultimii zece ani. Şi o înmulţeşti cu un factor, dar după câte ştiu eu baza asta nu a câştigat nimic, ba am pierdut noi toţi. Dacă iei însă preţul pe metru pătrat şi vrei să faci un cimitir sau blocuri de 25 etaje, care prin legea de azi nu ai voie, pentru că e o bază sportivă, asta nu se poate şi nu ştiu de unde vine acea valoare. Eu am avut discuţii cu domnul guvernator acum 10 ani, acum 15 ani, şi i-am spus s-o băgăm într-o fundaţie şi acolo rămâne. Am menţionat un milion de dolari, s-o dea înapoi tenisului. Dar e prima dată când cineva ne cheamă, că noi mereu ne ducem cu căciula în mână, nu pentru noi, pentru tineret, pentru sport. Până acum nu am prea avut succes, dar să sperăm că de acum încolo avem''. 

Omul de afaceri a menţionat că vrea să dea în judecată BNR în privinţa fostei baze sportive Progresul: ''Noi am ajuns la concluzia să-i dăm în judecată după ce am calculat luni de zile, cum s-a vândut această bază, cum a ajuns la dumnealor această bază, ce-au făcut cu baza asta şi vreau să văd dacă cineva poate să se judece normal. După părerea multor legişti această bază nu s-a vândut corect, nu s-a vândut la un preţ real. Această bază a fost luată sportului douăzeci şi ceva de ani gratis''. 
Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, prezent la dezbateri, a opinat că se poate face un memorandum şi până la sfârşitul anului baza poate să ajungă la MTS sau la primărie: ''Puteţi da o hotărâre de guvern, dacă există voinţă politică, până la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie baza poate să intre în patrimoniul Primăriei Capitalei sau al MTS. Poate să facă Mugur Isărescu de la BNR tot ce doreşte, dar dacă există voinţă politică, pentru că din punctul meu de vedere este o chestiune de interes naţional, atunci există posibilitatea''. 

Conform unui document de la MTS, fostul complex sportiv Progresul include pe lângă arenele de tenis, un stadion de fotbal, săli de sport şi multe spaţii. MTS a trecut toată baza sportivă în patrimoniul BNR conform unui protocol încheiat în 1991, semnat din partea MTS de ministrul Bogdan Niculescu Duvăz şi de Mugur Isărescu din partea BNR. 51.435 lei a fost suma virată către MTS de BNR pentru a intra în posesia terenului şi construcţiilor aferente din cele 17 hectare din centrul Bucureştiului. Conform protocolului, printre obligaţiile BNR figurează printre altele finalizarea tuturor lucrărilor de investiţii începute în 1990, obligaţia de a menţine cu prioritate destinaţia spaţiilor preluate, terenuri şi săli, pentru activitatea sportivă de performanţă a secţiilor nominalizate de MTS, colaborarea cu MTS pentru dezvoltarea sportului de performanţă, colaborarea cu MTS în vederea utilizării spaţiilor preluate pentru activităţi sportive pe baza calendarului competiţional intern şi internaţional. 
AGERPRES

×