x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro RIO 2016 JO 2016: Decizia CIO privind Rusia "nu va fi pe placul tuturor"

JO 2016: Decizia CIO privind Rusia "nu va fi pe placul tuturor"

24 Iul 2016   •   20:50
JO 2016: Decizia CIO privind Rusia "nu va fi pe placul tuturor"
Sursa foto: masterSergeant/Getty Images/iStockphoto

Decizia luată duminică de Comitetul Internaţional Olimpic privind participarea Rusiei la Jocurile de la Rio "nu va fi pe placul tuturor", a recunoscut preşedintele CIO, Thomas Bach, citat de AFP.

După decizia Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF) de a interzice participarea tuturor sportivilor ruşi, în urma dezvăluirii unui dopaj de stat, CIO a refuzat excluderea globală a delegaţiei ruse pentru JO de la Rio (5-21 august).

CIO a lăsat la responsabilitatea federaţiilor internaţionale ale sporturilor reprezentate la Rio să-i înscrie pe sportivii ruşi "curaţi", adică aceia care au respectat un anumit număr de criterii.

"Aceasta cu siguranţă nu va fi pe placul tuturor", a recunoscut Tomas Bach duminică după-amiază într-o teleconferinţă. El a regretat că o publicaţie ca ziarul britanic The Times a "lansat o campanie" pentru excluderea Rusiei.

"E vorba pur şi simplu să li se facă dreptate sportivilor", a insistat Bach, refuzând să răspundă la întrebarea dacă a dovedit "slăbiciune" în faţa Rusiei.

Instanţa olimpică nu a recurs deci la "opţiunea nucleară", pentru a relua termenii lui Dick Pound, fondatorul Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA).

În această săptămână, Pound a presimţit această decizie a CIO. El a avut "impresia (...) că CIO este (....) foarte reticent în a lua în calcul o excludere totală a ruşilor".

CIO nu a luat deci în cazul Rusiei măsura pe care a luat-o în toamna anului trecut, când a suspendat comitetul olimpic kuweitian din cauza amestecului guvernului în activitatea acestuia.

În trecut, CIO a exclus Afganistanul talibanilor de la JO de la Sydney din 2000 şi Africa de Sud din perioada apartheidului de la şapte Jocuri consecutive, între 1964 şi 1988. Nicio sancţiune nu a fost sancţionată până acum pentru dopaj.

După publicarea raportului McLaren, Thomas Bach evocase totuşi "o atingere şocantă şi fără precedent la integritatea sportului şi a JO", iar presiunile pentru excluderea Rusiei au fost numeroase. www.agerpres.ro

×