x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Şah. Marele maestru internaţional norvegian Magnus Carlsen şi-a păstrat, la 23 de ani, titlul mondial

Şah. Marele maestru internaţional norvegian Magnus Carlsen şi-a păstrat, la 23 de ani, titlul mondial

23 Noi 2014   •   19:05
Şah. Marele maestru internaţional norvegian Magnus Carlsen şi-a păstrat, la 23 de ani, titlul mondial
Sursa foto: Şah. Marele maestru internaţional norvegian Magnus Carlsen şi-a păstrat, la 23 de ani, titlul mondialFrans Peeters

Marele maestru internaţional norvegian Magnus Carlsen, supranumit 'Mozart al şahului', datorită atât geniului său, cât şi precocităţii, şi-a păstrat, la 23 de ani, titlul mondial la Soci, în meciul contra indianului Viswanathan Anand, după ce a câştigat partida a 11-a din cele 12 programate, ducând scorul la 6,5-4,5 puncte.

Posesorul celui mai mare coeficient ELO din lume, Magnus Carlsen, şi-a adjudecat şi bursa de 1 milion de euro (40 la sută revenind pretendentului), confirmând succesul din 2013 în faţa marelui maestru internaţional indian, care se afla în posesia coroanei supreme din 2007.

Magnus Carlsen, pe care, iată, părinţii l-au botezat cu un nume foarte potrivit, a devenit mare maestru internaţional la 13 ani, devenind 6 ani mai târziu, în 2010, cel mai tânăr nr. 1 mondial în clasamentul Federaţiei internaţionale de şah (FIDE), un loc pe care îl ocupă, practic, fără întrerupere de atunci. Ierarhia supremă, bazată pe un coeficient foarte bine calculat, a fost, practic, dominată fără replică de norvegian, care are cel mai mare ELO din istorie, 2.870, cu care îl depăşeşte şi pe fostul campion mondial şi recordman din acest punct de vedere, rusul Gary Kasparov, care a reuşit 'doar' un ELO de 2.851.

×
Subiecte în articol: magnus carlsen