Vineri, 4 decembrie, la casa de cultură Friedrich Schiller din Bucureşti (Str. Batiştei nr. 15, Sector 2) are loc vernisajul unei originale expoziţii de quilt-uri, pe care o puteţi vizita până la 19 decembrie. Vorbim despre expoziţia "Patchwork-ul tradiţional şi modern" susţinută de artista Alexandrina Popescu.
Despre quilting s-a tot vorbit în ţara noastră, însă nu atât cât ar trebui pentru a-l face cunoscut pe deplin. Nu poate fi considerat încă o artă cunoscută de publicul larg, lucrările de acest gen fiind destul de greu de găsit (cel mai adesea daţi de astfel de lucrări în magazinele second-hand).
QUILTING-UL, PE SCURT
În câteva cuvinte, această artă este o tradiţie în Statele Unite ale Americii, ea dând naştere, printr-o tehnică manuală specifică, unor lucrări textile care pot să fie utile sau doar decorative. Astfel de produse sunt confecţionate din ansamblarea într-un model prestabilit a unor bucăţi de ţesături cu diferite culori, imprimeuri, texturi şi compoziţii.
Cel mai bine despre această artă ne vorbeşte însă artizanul expoziţiei, artista Alexandrina Popescu: "Realizarea unui quilt este o experienţă deosebită, creează dependenţă şi este întruchiparea frumosului, adevărului şi binelui. Spun binelui pentru că obiectele realizate sunt utile pentru casa ta, pentru cei pe care îi iubeşti, sunt lucruri personalizate, legate de evenimente din viaţă, pot constitui un cadou special pentru un om special. Am devenit un adevărat «hârciog» în a strânge orice bucăţică de material, ţesături naturale, de regulă.
Calitatea materialelor este foarte importantă, de asta depinde expresivitatea, spectaculozitatea şi rezistenţa quiltului. Casa mea este în acelaşi timp atelier, galerie, casă de locuit".