Licitaţia de 20 de milioane de euro prin care se doreşte desemnarea firmei care să se ocupe de implementarea Sistemului Integrat de Mediu este momentan blocată. Cristina Trăilă este cea care va da undă verde Elenei Udrea cu privire la continuarea sau anularea acestei licitaţii.
"Avem câteva nelămuriri cu privire la licitaţia pentru desemnarea firmei care să se ocupe cu implementarea Sistemului Integrat de Mediu. Pentru a ne lămuri şi a şti dacă mai continuăm procedurile de analizare a documentelor primite de la cei trei ofertanţi, am depus joi o solicitare la Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Astfel, aşteptăm ca această instituţie să ne comunice dacă mai continuăm licitaţia sau o anulăm", ne-a explicat Ciprian Constantin Ghioc, vicepreşedinte la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM).
Şefia la ANRMAP este asigurată de Cristina Trăilă, colegă de partid a Elenei Udrea. Aceasta a fost şi colegă de suferinţă alături de Udrea atunci când a răspuns întrebărilor puse de membrii Comisiei de anchetă a cheltuirii banului public de la Ministerul Turismului. Comisia de anchetă a cerut revocarea din funcţie a Cristinei Trăilă, deoarece nu a pus la dispoziţia comisiei documentele solicitate.
În prezent, Elena Udrea este ministrul interimar la Ministerul Mediului, care are în subordine Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi are ultimul cuvânt de spus cu privire la firma care va implementa sistemul de 20 de milioane de euro.
LEGEA ACHIZIŢIILOR
Potrivit legislaţiei în vigoare, licitaţia restrânsă are două etape. Astfel, potrivit articolului 86 al Ordonanţei 34/2006 cu modificările recente, numărul de candidaţi selectaţi după prima etapă a licitaţiei restrânse trebuie să fie cel puţin egal cu numărul minim indicat în anunţul de participare.
De asemenea, la alineatul 2 al aceluiaşi articol se menţionează că "în cazul în care numărul candidaţilor care îndeplinesc criteriile de selecţie este mai mic decât numărul minim indicat în anunţul de participare, autoritatea contractantă poate anula procedura de licitaţie restrânsă sau poate continua procedura de licitaţie restrânsă numai cu acei candidaţi care îndeplinesc criteriile solicitate, în măsura în care numărul acestora este totuşi suficient pentru a asigura o concurenţă reală".
"În anunţul de participare publicat pe SEAP este menţionat ca numărul de canditaţi să fie cel puţin cinci. Noi am primit trei oferte, motiv pentru care avem o nelămurire cu privire la continuarea sau anularea acestei licitaţii. Având în vedere amploarea acestei licitaţii, cred că ANRMAP va ţine cont că este o situaţie extrem de urgentă şi ne va răspunde în cel mai scurt timp. Sper ca în câteva zile să primim răspuns de la ANRMAP", ne-a explicat Ciprian Ghioc.
Orice operator economic are dreptul de a-şi depune candidatura pentru prima etapă a procedurii de licitaţie restrânsă, însă la cea de-a doua etapă participă numai cei selectaţi.
Citește pe Antena3.ro