Statul este principala cauză a problemelor pe care le întâmpină firmele mici şi mijlocii, şi nu criza economică mondială.
Instabilitatea politică şi deficienţele statului sunt generatoarele principalelor probleme cu care se confruntă întreprinderile mici şi mijlocii, potrivit datelor colectate într-un studiu al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) şi al firmei Cult Market Research.
Astfel, 55,3% dintre respondenţi au pus drept cauză pentru accentuarea crizei instabilitatea politică, 44,3% au numit criza la nivel global, în timp ce podiumul este închis de instabilitatea fiscală, indicată de 34,6% dintre antreprenori. Următoarele locuri sunt ocupate de politica băncilor de a creşte dobânzile şi a bloca creditarea (32%) şi de întârzierea plăţilor statului către agenţii economici (19,7%).
"Potrivit studiului, 35% din cauzele scăderii afacerilor aparţin statului, 25% mediului politic instabil, 22% băncilor şi doar 18% crizei. Asta arată o capacitate foarte redusă a statului de a gestiona criza. Astfel, o criză care a apărut din cauze exogene ne-a afectat din cauza incapacităţii statului de a gestiona criza", a declarat la conferinţa de presă Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.
Circa 58,8% din firme au apreciat că în acest an vor avea vânzări sub nivelul din 2008, 17,1% că au afaceri peste anul trecut şi 9,7% au raportat o constanţă a indicatorului.
SECTOARELE PROBLEMĂ
Comerţul, industria şi construcţiile sunt principalele sectoare care au fost afectate de situaţia precară a economiei. Cele mai multe firme care au raportat o scădere a afacerilor au provenit din sectorul comerţului, 71% dintre intervievaţii din acest domeniu indicând o reducere a vânzărilor. De asemenea, 69% din IMM-urile din industrie au arătat că afacerile le-au scăzut în acest an, în timp ce din construcţii 65% din firme au fost afectate.
Un procent de 27,6% dintre firme spun că vânzările au înregistrat o scădere de 25%-30%, iar 15,6% au indicat reduceri de sub 25% şi 5,1% peste 50%. Peste 50% dintre întreprinzătorii intervievaţi nu au putut aprecia ritmul scăderii.
SALARIUL MINIM?
Jumătate dintre IMM-uri sunt de acord cu creşterea salariului minim pe economie şi cu o eventuală modificare a fiscalităţii, în timp ce 38,6% se declară împotrivă. Ambele variante propuse respondenţilor legate de fiscalitate, respectiv creşterea TVA, dar scăderea cotei unice, sau menţinerea TVA, dar creşterea cotei unice, au fost respinse de peste 50% din firme.
În privinţa efectelor impozitului minim 48,7% au răspuns că au fost afectaţi de acesta, iar un procent foarte apropiat, de 42,1%, că nu au fost afectaţi. Studiul a fost realizat prin chestionare aplicate în cadrul unui eveniment organizat de CNIPMMR la începutul lunii noiembrie, eşantionul fiind de 228 de chestionare valide.