L-a băgat în politică o sarcină, iar despre el, Victor Ponta mai spune că a copilărit la Gara de Nord, că este încă băiatul mamei, care îl mai dojeneşte, dar care niciodată nu i-ar da cu oul de Paşte în cap, îi place trupa "Paraziţii" şi are un CD în maşină cu celebrul vers al trupei" Să sugi p...a de ziua ta". Nu foloseşte însă limbajul trupei, dar îi apreciază mesajul, care îl reprezintă.
● Marius Tucă: Domnule Ponta, dacă printr-o minune aş fi fost în locul dvs. şi aş fi văzut întrebările mele, nu aş fi venit niciodată la interviul ăsta. Îmi pare rău că trebuie să vă spun asta la început. Spuneţi-mi, vă rog, ce e PSD?
● Victor Ponta: Este cel mai mare partid politic din România, n-a murit în 20 de ani şi nici n-o să moară în continuare. Dacă a scăpat după evenimentele din decembrie 2009, e clar că...
● Marius Tucă: A scăpat el şi de evenimentele din decembrie '89...
● Victor Ponta: A scăpat şi de alea din '89 şi după decembrie 2009, deci cred că e cel mai puternic brand politic.
● Marius Tucă: Am şi eu o definiţie pentru PSD, dacă îmi daţi voie. PSD nu există, există doar o adunătură de politicieni mânaţi de tot felul de interese şi uniţi în Parlament sub sigla celor trei trandafiri pentru a obţine funcţii, sinecuri, un partid dominat şi controlat de găşti.
● Victor Ponta: Nu e adevărat. Din persoanele vechi de 20 de ani nu mai sunt decât domnul Iliescu şi domnul Năstase. S-au schimbat oamenii.
● Marius Tucă: Eu vorbeam despre ce înseamnă PSD acum...
● Victor Ponta: Păi, bun, acum... Suntem în Opoziţie... găştile şi toate celelalte sunt la putere întotdeauna, dovadă că şi migrează la putere, probabil că vor migra din nou la noi, mi-e greu să cred că nu se va întâmpla la fel când vom ajunge noi la putere. Nu, nu e adevărat...
● Marius Tucă: Eu susţin definiţia asta...
● Victor Ponta: E o apreciere, nu o definiţie.
● Marius Tucă: E o apreciere, o definiţie din punctul meu de vedere. Este şi motivul pentru care Traian Băsescu v-a tras-o PSD-ului şi vouă, pesediştilor, pe unde v-a prins, la parlamentare, la referendumuri, pe la suspendare, pe la Primărie, pe la prezidenţiale. El e naşul vostru.
● Victor Ponta: Şi la ce i-a folosit?
● Marius Tucă: Conduce România. El este naşul vostru, după expresia "orice naş îşi are naşul". Naşul PSD-ului din anul 2004 încoace. Cel puţin.
● Victor Ponta: Şi tot PSD-ul o să fie naşul lui Băsescu în 2012 -2014. Nu asta contează. Ne-a bătut şi putem discuta despre cauzele pentru care ne-a bătut. Problema e că nu rămâne nimic după el. Deşi nu am nici un fel de competiţie directă, suntem generaţii diferite, dar uite, după şase ani nu e nimic. Nu pot să fiu optimist şi să cred că va rămâne ceva în următorii trei.
● Marius Tucă: Problema nu e ce va rămâne după Băsescu, ci ce s-a întâmplat cu PSD şi toate înfrângerile astea au intrat în contul PSD, cel mai puternic brand politic. Spuneţi-mi o singură bătălie pe care PSD a câştigat-o cu Traian Băsescu.
● Victor Ponta: Nu gândesc în termenii de bătălie Băsescu contra PSD. Ce, Băsescu este o entitate politică?
● Marius Tucă: E o entitate, pentru că el conduce România.
● Victor Ponta: O conduce, şi o conduce prost. Poate dacă ar conduce-o doar el, poate că ar fi un pic mai bine, dar toată gaşca din jurul lui...
● Marius Tucă: Eu am înţeles, dar... E greu să găsiţi o bătălie pe care aţi câştigat-o cu Băsescu de vreo 7-8 ani încoace.
● Victor Ponta: Mda... Din 2004, nu? Din 2004, e adevărat.
● Marius Tucă: De ce nu a câştigat PSD nici o bătălie cu Băsescu în toţi anii ăştia? Care credeţi dvs. că este motivul?
● Victor Ponta: Sunt cauze diferite, 2004 şi 2009 sunt cauze total diferite.
● Marius Tucă: Bun, dar au fost alegeri parlamentare, prezidenţiale, în 2004 a întors rezultatul alegerilor parlamentare...
● Victor Ponta: PăI, de ce? În 2004 am câştigat noi alegerile parlamentare.
● Marius Tucă: Păi, da, dar nu aţi ajuns la guvernare.
● Victor Ponta: Pentru că ne-am aliat cu cine nu trebuie, nu?
● Marius Tucă: Pentru că a interpretat cum a vrut Constituţia.
● Victor Ponta: A fost în pas cu schimbarea societăţii româneşti dl Băsescu, o schimbare în care regulile au fost mai puţin importante.
● Marius Tucă: Dvs. sunteţi de vină pentru asta. "În PSD toţi ne cumpărăm şi ne vindem." Gura preşedintelui adevăr grăieşte.
● Victor Ponta: Da. Tocmai de aceea am candidat împotriva lui Mircea Geoană.
● Marius Tucă: Eu cred că ăsta este adevărul, faptul că în PSD toţi v-aţi cumpărat şi v-aţi vândut, din această cauză Băsescu a câştigat toate bătăliile cu voi.
● Victor Ponta: El doar ne-a vândut, nu ne-a cumpărat. Dar uite, pe unii îi mai cumpără.
● Marius Tucă: Am văzut parlamentari care se întorc la dvs. Am făcut un calcul. Ştiţi câţi parlamentari au plecat de la PSD de la alegeri încoace?
● Victor Ponta: Da, 21 de deputaţi şi şapte senatori. Dintre ei, doi s-au întors.
● Marius Tucă: Ideea este că 27 de parlamentari, în condiţiile actuale, ar putea să însemne un partid foarte puternic .
● Victor Ponta: Nu, de ce?. 5% din numărul parlamentarilor? Noi în 2000-2004 i-am desfiinţat grupul lui Băsescu.
● Marius Tucă: Şi la ce v-a folosit?
● Victor Ponta: Păi, asta e, sunt oameni care trec dintr-un grup în altul...
● Marius Tucă: Puteţi să faceţi un portret-robot al pesedistului? Ar fi interesant ca şeful PSD să facă un portret-robot al pesedistului.
● Victor Ponta: Nu există. PSD nu o să fie un partid de nişă sau de portrete-robot. Este partidul de România, are şi proşti şi deştepţi, şi frumoşi şi urâţi, şi săraci şi bogaţi...
● Marius Tucă: Deci, într-un fel seamănă cu România?
● Victor Ponta: Seamănă cel mai bine cu România. Zicea cineva de Congresul nostru că ne-am certat, că au venit vrăjitoarele, asta se întâmplă în România, na! Că de aia s-a uitat toată lumea la Congresul nostru.
● Marius Tucă: Cum aţi vrea să arate un membru sau un simpatizant PSD?
● Victor Ponta: Dar eu nu vreau să arate cum vreau eu. Nu-mi place modelul liderului care face tot partidul să semene cu el şi toţi alegătorii .
● Marius Tucă: Dar a semănat alegătorul PSD cu Iliescu la un moment dat?
● Victor Ponta: Nu. Pe mine, în colegiul meu, nu m-au votat neapărat alegătorii lui Ion Iliescu. Alţii l-au votat pe Năstase la Mizil, alţii pe Marian Oprişan.
● Marius Tucă: Nu aţi vrea ca pesedistul să fie înalt, frumos, deştept şi cu cotizaţia plătită la zi?
● Victor Ponta: Nu, cu cotizaţia mi-ar plăcea, recunosc, dar nici asta nu se întâmplă niciodată.
● Marius Tucă: Păi, cu cotizaţia v-ar plăcea pentru că aveţi o datorie de... 7 milioane de euro?
● Victor Ponta: Nu de asta, ci mi-ar plăcea să nu mai fiu pus în situaţia de a depinde de cineva care mă ajută să-mi plătesc cheltuielile.
● Marius Tucă: Aţi mai fi candidat dacă aţi fi ştiut că veţi fi pus în situaţia unei datorii istorice la PSD?
● Victor Ponta: Da, aş mai fi candidat... Sigur că, dacă aş fi ştiut, aş fi vorbit de datoria aia chiar în plenul Congresului şi l-aş fi întrebat pe domnul Geoană, dacă câştigă, ce face el cu datoria aia, că dacă pierde, o rezolvă. Mi-a lăsat-o mie.
● Marius Tucă: Păi, a rezolvat-o.
● Victor Ponta: Da.
● Marius Tucă: Şi cum plătiţi datoria aia de 7 milioane de euro, mai ales în vremurile astea tulburi?
● Victor Ponta: Nu ştiu dacă sunt 7 milioane...
● Marius Tucă: 6,3 milioane.
● Victor Ponta: În primul rând, nu am mai făcut cheltuieli.
● Marius Tucă: Sunteţi primii care aţi intrat în criză.
● Victor Ponta: Ne-am adaptat crizei. Avem un miliard jumate de la bugetul de stat, ca orice partid parlamentar, şi mie îmi ajung banii ăia ca să plătesc cheltuielile. Din datoriile trecutului, am să văd care sunt ale partidului şi care sunt ale diverselor persoane. Unele le plătim, altele nu.
● Marius Tucă: Pentru mine e o enigmă felul în care aţi ajuns şeful PSD. Cine v-a ales, omul cui sunteţi, cine v-a propulsat ca preşedinte al partidului?
● Victor Ponta: M-au ales cei din eşalonul doi, pentru că sâmbătă dimineaţă, 39 de preşedinţi din 47 îl susţineau pe Mircea Geoană. Vreo 300 de oameni din fosta organizaţie de tineret au fost foarte mulţi primari şi viceprimari care sunt partea cea mai pragmatică a partidului şi care au zis că nu au nici o speranţă în formula veche a partidului şi m-au ales câţiva prieteni, dar am destul de puţini prieteni.
● Marius Tucă: Pentru dvs. a fost o surpriză?
● Victor Ponta: Nu.
● Marius Tucă: Vă aşteptaţi să câştigaţi alegerile astea?
● Victor Ponta: Da, nu mă bag în bătălii pe care nu am şanse să le câştig. Şi dacă pierdeam, tot credeam că am făcut foarte bine. Foarte mulţi mi-au zis înainte de congres: "Păi, dacă tu nu candidezi, eu pe cine să aleg?". Ne întorceam la vestita dilemă, "ţara asta pe cine să aleagă între ăla şi ăla".
● Marius Tucă: Nu sunteţi omul nimănui...
● Victor Ponta: Ba da, sunt omul tuturor, cum să nu. M-a amuzat foarte tare pentru că, după ce toţi analiştii spuneau că nu am nici o şansă să câştig şi spuneau şi cu câte sute de voturi urmează să pierd, după aia au zis că am câştigat pentru că m-a pus Năstase, pentru că m-a pus Iliescu, pentru că m-a pus Ilie Sârbu, că mă conduce Liviu Dragnea. Toată lumea mă conduce. Dacă asta dă satisfacţie, nu sunt în stare să conduc nimic în afară de maşina mea de raliu, şi uite totuşi că am condus şi organizaţia de tineret, am condus şi Gorjul ăla, conduc şi PSD, aşa, în opoziţie.
● Marius Tucă: Apropo de Iliescu şi Năstase, spuneţi-mi pe ce treaptă v-aţi pune alături de Iliescu, Năstase şi Geoană?
● Victor Ponta: Primii doi au câştigat alegeri şi au condus România. Mircea Geoană a pierdut toate alegerile. Deocamdată eu nu am pierdut nici una. Deci, între cei doi şi Mircea Geoană. Deocamdată, aşa se raportează un lider.
● Marius Tucă: În momentul ăsta se spune că partidul ăsta este condus de un triumvirat. Iliescu îndrumă, Năstase conduce şi Ponta execută.
● Victor Ponta: Aşa e. Are rost să spun că nu? Dacă asta dă satisfacţie cuiva, sunt de acord cu orice.
● Marius Tucă: Mie mi s-a părut interesant...
● Victor Ponta: Mie mi se pare amuzant. Dar chiar discut cu amândoi şi îi ascult. Că după aia fac cum cred eu, s-au obişnuit şi ei. Dar chiar îi ascult, că îmi dau sfaturi bune. Nu le urmez eu întotdeauna.
● Marius Tucă: Apropo de Adrian Năstase, el este cel care v-a adus în politica mare?
● Victor Ponta: Da, sută la sută da. Şi spre deosebire de alţii, eu nu uit. I-a adus şi pe Cristi Diaconescu, şi pe Mircea Geoană, şi pe Titus Corlăţean, lista e lungă. Eu m-am mai certat cu Adrian Năstase, dar nu m-am dezis de el şi nici n-o să mă dezic vreodată, că mi s-ar părea o ticăloşie.
● Marius Tucă: Dar cum s-a întâmplat de v-a adus în politica mare?
● Victor Ponta: Vreţi povestea toată?
● Marius Tucă: Povestea toată, dar pe scurt.
● Victor Ponta: Am fost asistent la facultate şi asistenta domnului Năstase a rămas însărcinată...
● Marius Tucă: Deci, practic, o sarcină v-a băgat în politică.
● Victor Ponta: Mă rog, da. Nu, aia m-a băgat în viaţa universitară. În 2001, primul şef al Corpului de control a fost Ovidiu Grecea, s-a terminat după două luni cu un uriaş scandal şi a venit cu un procuror tânăr, 29 de ani, care avea marele avantaj că nu îl cunoştea nimeni şi nu cunoştea pe nimeni. Ştiu că am ieşit din birou şi mi-a zis: "Bine, Victor, succes, du-te te rog cu Şerban să-ţi faci toate documentele". Şi eu am întrebat: "Cine e Şerban?", moment în care toată lumea a murit de râs pe hol şi mi-au dat două săptămâni în funcţie. Şi toţi cei de la Guvern când au auzit că eu întrebam cine e Şerban au zis: "A, prostul ăsta stă vreo lună pe aici şi scăpăm de el".
● Marius Tucă: Deveniserăţi practic copilul de suflet al lui Adrian Năstase pentru că eu mi-aduc aminte cât de frumos şi cât de elogios vorbea despre dvs.
● Victor Ponta: Da, pentru că a avut încredere în mine şi pentru că atunci când m-am supărat, am spus direct. Nu am spus pe la spate.
● Marius Tucă: Şi porecla cu micul Titulescu cum v-a dat-o?
● Victor Ponta: La Congresul de la Tineret în octombrie 2002 de la Snagov avea o carte cu Titulescu şi avea o poză. Şi cu ironia pe care i-o cunosc a zis: "Uite, semeni cu Titulescu, dar numai din profil". Dar partea ironică s-a pierdut pe drum.
● Marius Tucă: Aţi fost prieten sau aţi copilărit cu Nadia şI Dragoş, copiii preşedintelui Constantinescu?
● Victor Ponta: Nu i-am cunoscut niciodată. Şi nici nu aveam cum. Eu am copilărit la Gara de Nord.
● Marius Tucă: Cum a fost copilăria la Gara de Nord?
● Victor Ponta: Frumoasă...
● Marius Tucă: Vă jucaţi pe linii?
● Victor Ponta: Nu. Am avut o copilărie normală. Mă rog, poate mai puţin normală pentru că eu eram bărbatul în familie şi probabil că de acolo am prins curaj. Mama mi-a zis întotdeauna că eu trebuie să îmi asum tot. Tatăl meu a murit, am o soră...
● Marius Tucă: Câţi ani aveaţi când a murit tatăl dvs.?
● Victor Ponta: 20, dar mă rog, s-au despărţit mai de mult şi a murit la două zile înainte să împlinesc eu 20 de ani.
● Marius Tucă: Cum a fost şocul despărţirii pentru dvs.?
● Victor Ponta: Ca orice om, am numai amintirile plăcute. Pe celelalte nu mai vreau să mi le amintesc.
● Marius Tucă: Practic, de la ce vârstă aţi fost bărbatul în casă?
● Victor Ponta: Pe la 10-11 ani.
● Marius Tucă: Nu aş spune că se vede asta în comportamentul dvs. Şi ce amintiri aveţi din Gara de Nord? Aţi avut vreo întâlnire de dragoste în gară?
● Victor Ponta: Am avut o viaţă absolut normală. Din perioada aia cred că cel mai mult m-a influenţat faptul că făceam sport de performanţă şi stăteam mai mult de jumătate din timp în cantonamente.
● Marius Tucă: Sport nu prea mai faceţi.
● Victor Ponta: Ba fac.
● Marius Tucă: Aveţi o minge peste tot, dar nu prea mai ajungeţi să jucaţi. De când sunteţi şef la PSD de câte ori aţi aruncat la coş şi pe cine?
● Victor Ponta: Vreau să vă spun un lucru, pe 21 februarie s-a încheiat Congresul pe la 4-5 dimineaţa şi la ora 11:00 am fost la sală la meci, că am în fiecare duminică meci, şi s-au uitat toţi la mine ca la un nebun. "Puteam să punem pariu că nu ajungi azi la meci", mi-au zis.
● Marius Tucă: Ce diferenţă este între micul Titulescu şi marele Ponta?
● Victor Ponta: Nu sunt marele Ponta. Am învăţat foarte multă politică în cei 10 ani la PSD, nu cred că există şcoală mai bună. Am învăţat foarte multă politică.
● Marius Tucă: Şi unde a dispărut micul Titulescu şi a apărut marele Ponta?
● Victor Ponta: Când m-am bătut cu Mischie. Atunci am făcut pasul către politica mare.
● Marius Tucă: Deci nu există o diferenţă între micul Titulescu şi marele Ponta?
● Victor Ponta: Există o evoluţie normală, mult mai multă experienţă şi toleranţă acum.
● Marius Tucă: Crin Antonescu spunea că a intrat în politică pentru că s-a enervat. Dvs. de ce aţi intrat în politică?
● Victor Ponta: Eu nu m-am enervat.
● Marius Tucă: Dar de ce aţi intrat?
● Victor Ponta: Pentru că a fost o provocare. Pentru că mi-a zis Adrian Năstase să intru în politică şi am zis că nu vreau, şi a zis: "A, nu eşti în stare să vii să te baţi".
● Marius Tucă: Şi asta v-a enervat şi a fost o provocare.
● Victor Ponta: A fost o provocare...
● Marius Tucă: Spuneţi-mi trei mari provocări din viaţa dvs., în afară de asta.
● Victor Ponta: Păi, a fost în '90, când am plecat în Franţa, când mi-am sărbătorit majoratul în Piaţa Saint Michel, a fost asta cu politica...
● Marius Tucă: Sau una la care nu aţi dat curs...
● Victor Ponta: Nu, la toate le dau curs. Ieri a fost prima înfrângere în faţa lui fi-miu, m-a bătut la carturi.
● Marius Tucă: "Am avut şansa să fiu cel mai tânăr procuror de la Parchetul de pe lângă ICCJ, cel mai tânăr şef al Corpului de control, cel mai tânăr ministru." Acum sunteţi şi cel mai tânăr preşedinte. Aţi fost în toate aceste funcţii pentru că eraţi cel mai tânăr sau aţi fost prea tânăr pentru ele?
● Victor Ponta: A fost şi un avantaj, categoric, dar nu am dat rateuri.
● Marius Tucă: "Încă de când eram procuror eram un răzvrătit revoluţionar. De aceea mi s-a spus şi Che Guevara." A fost o declaraţie a dvs. la care pe mine m-a pufnit râsul.
● Victor Ponta: Se întâmplă, dar să ştiţi că atunci când am făcut grevă generală la Parchet împotriva lui Valeriu Stoica, pe el nu l-a pufnit râsul, că l-am enervat destul de tare.
● Marius Tucă: Păi, dacă dvs. sunteţi revoluţionar şi Che Guevara, Iliescu şi Petre Roman ce mai sunt?
● Victor Ponta: Ei sunt patriarhii revoluţiei...
● Marius Tucă: Vă place eticheta asta de Che?
● Victor Ponta: Nu, de a
Citește pe Antena3.ro